Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: RawTherapee - powolne działanie programu

Domyślnie RawTherapee - powolne działanie programu

Do wywoływania zdjęć wykorzystuję właśnie rawtherapee i jest to genialny programik, ale... Komputer mam dobry, nowy - 16GB ramu, GeForce GTX 660, i5-4590, więc jest nieźle. Problem w tym, że po delikatnej obróbce zdjęcia, a nawet bez niej (samo wywołanie) od naciśnięcia przycisku zapisz do zakończenia tej operacji mija nierzadko około 40 sekund co jest dość irytujące przy przetwarzaniu na przykład 300zdjęc co mi się zdarza... Procek chodzi wtedy na 100% w każdym z czterech watkach a i tak strasznie długo to trwa.... Może dałoby się przerzucić część obliczeń na kartę graficzną tak jak w CS6 premiere... Ale jak to zrobić?

Czy zna ktoś przyczynę? Może kwestia konfiguracji? Ktoś coś?

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie Odp: RawTherapee - powolne działanie programu

Jaka wersja programu? Jakie parametry są wybierane przy obrabianiu zdjęcia? Rawtherapee dość mocno się rozwinął od wersji 2.4 i znacznie przyspieszył. Niestety nadal nie zalicza się do demonów prędkości - szczególnie odszumianie powoduje znaczne wydłużenie pracy. Z tego co wiem nie ma na razie opcji, aby prace przejmowała karta graficzna.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez WiktorB Zobacz posta
    Czy zna ktoś przyczynę? Może kwestia konfiguracji? Ktoś coś?
    Niestety, jest dość powolny i trzeba się do tego przyzwyczaić.
    Polecam DxO v.8 za free.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Cytat Zamieszczone przez WiktorB Zobacz posta
    Do wywoływania zdjęć wykorzystuję właśnie rawtherapee ... od naciśnięcia przycisku zapisz do zakończenia tej operacji mija nierzadko około 40 sekund
    Każdy program do rawów tak działa. W czasie obróbki autorzy programów stosują różne triki abyś natychmiast zobaczył efekt ale podczas zapisu do pliku wyjściowego program solidnie wykonuje Twoje zaplanowane modyfikacje.

Aby nie tracić czasu wykorzystaj Przetwarzanie wsadowe (w RT przetłumaczone jako Kolejka). Dodajesz przygotowane pliki do kolejki a po zakończonej pracy uruchamiasz przetwarzanie wsadowe i idziesz zrobić herbatę.

PS porównywałem czas przeważania RT, DPP i LR dla tej samej ilości plików i RT przetwarza dłużej o ok. 10%. Darowanemu koniowi ...

Miałem kidys podobny problem zarówno z Raw theraphy jak I z gimpem. Te programy po prostu działają wolno. Przesiadlem się na oprogramowanie LR i PS. Prędkość pracy znacznie wyższa a koszt niewiele większy niż modernizacja komputera
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Niestety, jest dość powolny i trzeba się do tego przyzwyczaić.
    Polecam DxO v.8 za free.
    Gdzie można ściągnąć DxO 8 za darmo?

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Można było ze strony producenta do 31 stycznia 2015. RobertON pisał swojego posta właśnie w styczniu. Tu masz info po naszemu o tym: DxO Optics Pro 8 dostępny za darmo - Optyczne.pl

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Można pilnować strony producenta, albo tej Daily giveaways and discounts | SharewareOnSale . Co jakiś czas DxO ma akcję rozdawania starej wersji programu, dwie wersje w tył. Pojawiła się wersja 10 to 8 można było pobrać za darmo. Z dotychczasowego doświadczenia wynika, że pod koniec roku może się pokazać wersja 11 i wtedy 9 powinna być dostępna free.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uprawnienia umieszczania postów