Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 60D -- niedoświetlone zdjęcia

Domyślnie Canon 60D -- niedoświetlone zdjęcia

Cześć,

Jestem od niedawna posiadaczem Canona 60D. Z aparatu jestem bardzo zadowolony, ale mam z nim jeden, dość irytujący problem. Mianowicie, prawie wszystkie zdjęcia wychodzą trochę niedoświetlone, o wartość rzędu 0.5 - 1 EV. Nie jest to dużo, a w późniejszej obróbce (w Lightroomie) zdjęcia daje się bez problemu rozjaśnić suwakiem "exposure", ale trochę niepokoi mnie to, że problem występuje niemal zawsze. Ostatnio stale trzymam korektę ekspozycji w aparacie na +2/3 EV, aby uniknąć niedoświetlenia. Co dziwne, problem nie dotyczy zdjęć robionych w trybie Live View, wtedy wychodzą zwykle idealnie doświetlone.

Problem pojawia się zarówno dla formatu JPEG jak i RAW, więc nie jest to spowodowane przez Lightrooma. Aby wyeliminować wpływ trybu pomiaru ekspozycji, przetestowałem aparat robiąc zdjęcia białej, równo oświetlonej ściany. Niezależnie od trybu pomiaru (wielosegmentowy, punktowy, itp.), histogram jasności (zarówno w aparacie, jak i w Lightroomie) jest przesunięty w lewo patrząc od środka. Co ciekawe, gdy robię zdjęcia w trybie Live View (czyli ekspozycja zczytywana jest z matrycy, a nie z wizjera), zdjęcia są idealnie doświetlone i histogram wypada dokładnie w środku.

Nie wiem, czy jest to mój błąd, czy rzeczywiście jest jakiś problem z moim egzemplarzem aparatu. Czy ktoś z Was, posiadaczy 60D, spotkał się z podobnym problemem lekko niedoświetlanych zdjęć? Czy u Was również pomiar ekspozycji w trybie Live View daje jaśniejsze zdjęcia (dłuższe czasy naświetlania), niż pomiar przez wizjer?

Aparat mam krótko i jest na gwarancji, mogę więc wysłać go do serwisu, ale chciałbym się upewnić, czy ma to sens i czy przypadkiem nie robię jakiegoś głupiego błędu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Canon 60D -- niedoświetlone zdjęcia

Może jakaś książka o podstawach, na początek. Oraz instrukcja(tryby pomiaru światła).

Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że tryb pomiaru światła nie ma na to wpływu. Jak robię zdjęcie jednolitej, równo oświetlonej powierzchni, to każdy tryb pomiaru zwraca tą samą ekspozycję. I zdjęcie jest niedoświetlone (histogram przesunięty w lewo), z kolei w trybie live view histogram jest idealnie na środku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez wkotl Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że tryb pomiaru światła nie ma na to wpływu. Jak robię zdjęcie jednolitej, równo oświetlonej powierzchni, ...
    Przeczytaj choćby pierwszą część z poniższego linku:
    http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez wkotl Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że tryb pomiaru światła nie ma na to wpływu. Jak robię zdjęcie jednolitej, równo oświetlonej powierzchni, to każdy tryb pomiaru zwraca tą samą ekspozycję. I zdjęcie jest niedoświetlone (histogram przesunięty w lewo), z kolei w trybie live view histogram jest idealnie na środku.
    Tak dokładnie będzie, zrób zdjęcie śniegu (jak napada) to zobaczysz szarą masę i niezbędne będzie "pojechanie w prawo".

Zrób jak koledzy radzą, poczytaj to z powyższego linku.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 17-12-2014 o 18:51

@tlustyx
    Dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem ten pierwszy, bardzo ciekawy post. Ale nie rozwiązuje to mojego problemu. W przypadku jak robię zdjęcie jednolitej powierzchni, światłomierz powinien zinterpretować jej jasność jako 12.5% szary, czyli w odległości 3EV od 100% (100 / 12.5 = 8 = 2^3), a więc histogram powinien się znaleźć w środku. A pojawia się ok. 0.5-1 EV na lewo. Co więcej, w trybie live view (pomiar na matrycy) histogram rzeczywiście znajduje w środku zakresu. Jak to wytłumaczyć?

@RobertON
    Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie o to mi chodzi: czy śnieg, czy ciemna ściana, powinny zostać przez światłomierz zinterpretowane jako 12% szary i umieszczone w środku zakresu -3EV .. 3EV. Być może źle się wyraziłem, ale przez "niedoświetlone zdjęcie" nie mam w tym przypadku na myśli "ciemniejsze niż w rzeczywistości", ale to, że pik na histogramie nie wypada w środku zakresu, tylko na lewo od środka. Czy ja tu coś mylę?
    Ostatnio edytowane przez wkotl ; 17-12-2014 o 19:11

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Witaj
    Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami 60-tki i powiem, że ten typ tak ma. Mój nie doświetla standardowo o 2/3 EV do 1EV. Tyle mam na start ustawione w korekcji ekspozycji i nauczyłem się o tyle brać poprawkę.
    Jak nie możesz czegoś zmienić, to się do tego przyzwyczaj :-)
    Pozdrawiam

@niki68
    Bardzo dziękuję za odpowiedź!! Pocieszyłeś mnie, serio. :-) Nie jest oczywiście problemem stała korekta o +2/3 EV, bałem się tylko, że mam wadliwy sprzęt, ale skoro nie jestem wyjątkiem, to nigdzie nie będę aparatu wysyłał. :-)
    Może tak to jest zrobione, żeby uniknąć obszarów prześwietlonych, a JPEGi są i tak podbijane przy włączonym ALO...
    Czy u Ciebie również pomiar w live view daje wyższą ekspozycję niż przez wizjer (w trybie wielosegmentowym)? U mnie przy zdjęciach z live view korekta nie wydaje się potrzebna.
    Raz jeszcze dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

na forum już kilka razy było, że 60d przepala zdjęcia a Wam nie doświetla
    SONY

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

@wkotl
    Dokładnie tak. Nie potrafię technicznie tego wyjaśnić, ale tak jest. Najciekawsze jest to, że najmniejsze niedoświetlenie mam na C 100 L (1/3 EV), a największe na szkłach niesystemowych. Co ma piernik do wiatraka - to nie wiem.
    Mało znany sposób na sprawdzenie światłomierza w aparacie - Studio W Plecaku
    Ten link to taka ciekawostka ... nie gnaj do serwisu :-)
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    na forum już kilka razy było, że 60d przepala zdjęcia a Wam nie doświetla
    :-) takie życie

http://www.canon-board.info/pierwsza...a-zdjec-65789/
    http://www.canon-board.info/pierwsza...zdjecia-74979/
    http://www.canon-board.info/pierwsza...automat-92338/
    Ostatnio edytowane przez niki68 ; 17-12-2014 o 22:21

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów