Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?

Początki nałogu Awatar asdf

Domyślnie Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?

Witam.

Mam do czynienia z kilkoma stałkami pod m42 i zabawa jest fajna, szczególnie pod LV, ale czasem jest za dużo kombinowania, żeby się oddalać, zbliżać, itp.
    Potrzebowałbym coś o podobnym zakresie ogniskowych jak kit, ale ów szkło musi być lepsze optycznie.

I tak rozmyślam, czy z tamtego okresu jest coś zdatnego do użytku? Zoomy się dopiero rozwijały, a nie chciałbym kupić większego badziewia niż kit.

Oczekuję mniejszej dystorsji i lepszej jakości wykonania, szkła systemowe też mogą być, ale podejrzewam, że będą z tymi wymaganiami droższe niż odpowiedniki w m42.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?

obawiam się że nie ma dobrych zoomów m42 i kit jest poza zakresem takich zabytków. akurat kita nigdy nie używałem ale mz. optycznie to on może być lepszy i pewnie jest lepszy niż zabytkowe stałki czy zoomy, jest po prostu ciemny i mechanicznie jak każdy widzi, ale jest tani jak barszcz i jak się rozwali można kupić następnego.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Pod m42 zapomnij. Szczególnie że oczekujesz zakresu od 18mm. Dla m42 to już było ultraszeroko.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Obecne kity (zwłaszcza STM) to już nie jest taki badziew jak kilka lat temu. Dodatkowo można je łatwo uszlachetnić za pomocą DLO. Jeśli ktoś nie ma hiperwymagań, to warto odżałować te parę stówek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

odpuść sobie, jaś dobrze radzi
    kiedyś kombinowałem z Tokiną 28-200 pod Olympusa, ale ogólnie kicha
    na slajdach był świetny, na cyfrze b. słaby
    ustawianie ostrości (LV) to była mordęga
    ale jak się lubisz katować - próbuj

Początki nałogu Awatar asdf

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    obawiam się że nie ma dobrych zoomów m42 i kit jest poza zakresem takich zabytków. akurat kita nigdy nie używałem ale mz. optycznie to on może być lepszy i pewnie jest lepszy niż zabytkowe stałki czy zoomy, jest po prostu ciemny i mechanicznie jak każdy widzi, ale jest tani jak barszcz i jak się rozwali można kupić następnego.
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Pod m42 zapomnij. Szczególnie że oczekujesz zakresu od 18mm. Dla m42 to już było ultraszeroko.
    Od biedy może być i 30mm.
    Kita nie posiadam, ale używałem, czasem daje się we znaki dystorsja beczkowa, pod światło bywał lepszy niż zabytki, ale te luzy i pierścień ostrości nie nadający się do użytku w MF trochę mnie odstraszały.

Stałki na m42 to tak proste i pancerne konstrukcje, że jakościowo są niezłe, optycznie też źle nie ma, no ale zachodu nie raz jest sporo i nie zawsze uda się złapać "ten moment".
    Chociaż tyle, że mam adapter z potwierdzeniem, bo LV to tylko jak jest sporo czasu (ale świetna sprawa gdy potrzebuję dokładności).

No to w takim razie porozglądam się za stałką 30mm do zestawu, ewentualnie za zoomem EF/EF-S.
    PS Mam rozumieć, że te kity z analogów pod EF, to jeszcze większe badziewie od współczesnego kita?
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 01-12-2014 o 17:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    PS Mam rozumieć, że te kity z analogów pod EF, to jeszcze większe badziewie od współczesnego kita?
    Gorzej nie mógłbyś wdepnąć...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Obecne kity (zwłaszcza STM) to już nie jest taki badziew jak kilka lat temu. Dodatkowo można je łatwo uszlachetnić za pomocą DLO. Jeśli ktoś nie ma hiperwymagań, to warto odżałować te parę stówek.
    potwierdzam, 18-55 STM jest naprawdę świetny.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    I tak rozmyślam, czy z tamtego okresu jest coś zdatnego do użytku? Zoomy się dopiero rozwijały, a nie chciałbym kupić większego badziewia niż kit.
    Jest kilka rodzynków, ale to nie kity z analogów. Ze staroci mam dwa zoomy, które nieźle działają.

Vivitar Serias 1 70-210/3,5 versja Kiron - wielki kawał metalu i szkła z opcją macro, sprawdzony pod FF (nie u mnie).

http://www.robertstech.com/vivitar.htm

http://allphotolenses.com/lenses/item/c_507.html

Vivitar 70-150/3,8 Kiron, świetnie się sprawuje do cropa. Wykorzystuję do macro z pierścieniami (ale nie tylko) - to mała i lekka pompka.

http://allphotolenses.com/lenses/item/c_715.html

Ten drugi zwłaszcza jest dobry przy krótszym końcu. Stare zoomy mają taką przypadłość, że są albo dobre/lepsze na dłuższym albo na krótszym końcu.
    Mechanicznie sa zwykle nie do zdarcia. Przy dłuższych ogniskowych telecentryczność nie jest już tak mocno odczuwalna.

Przykład foto nr 356)

http://www.canon-board.info/przyroda...2/index66.html

P.S. To nie oznacza, że będą lepsze od skorygowanego pod cyfry obiektywu kitowego. Mogą być podobnie dobre, ale zwykle nie są w całym zakresie zooma.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-12-2014 o 19:27

Pełne uzależnienie

nie ma cudow

te wszystkie stare obiektywy m42 to jedno wielkie mydlo.
    ich posiadacze opowiadaja historie o rzekomo wspanialym rysunku , a wszystko to ilustrowane samplami wielkosci max ok 1200 px

w skali 100% widac jak to mydli.
    to jest takie tam opowiadanie historii o wspanialych wlasnosciach starych obiektywow na podobnej zasadzie jak rybacy chwala sie swoja ryba..

tak bylo moze w 19 wieku kiedy z czasem stare obiektywy wskutek utleniania powierzchni w sposob naturalny pokrywaly sie powloka przeciwodblaskowa i bywaly z czasem lepsze.

Przecietny kit na ogol rysuje ostrzej od najlepszych starych szkiel m42.

cwiczylem temat wielokrotnie - rowniez na drogich kultowych wowczas obiektywach - nie ma szanms do wspolczesnych.
    one maja tylko ladny bokeh.

w latach 70-tych zoom kosztowal tyle co fiat 125p w RP i rysowal marnie .

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów