Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon 700d - Problem z lampą błyskową w trybie auto i manualnym.

Dopiero zaczyna

Exclamation Canon 700d - Problem z lampą błyskową w trybie auto i manualnym.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Założyłem tutaj temat ze względu na to że znajdzie się ktoś kto mógłbym mi pomóc w co nie wątpię Wiem że jestem strasznym lajkiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość. Dopiero się uczę Ale przechodząc do mojego problemu, kupiłem jakiś czas temu aparat Canon 700d z obiektywem 18-135mm (nie narzekajcie że wybrałem ten model i że przepłaciłem ) i fotografując na trybie auto w słabo oświetlonym pomieszczeniu z lampą błyskową zdjęcia wychodzą strasznie ciemne chociaż że lampa się aktywowała i zabłysnęła. W przypadku trybu manualnego przesłonę mam ustawioną na F3.5 i 1/125 oraz lampa zabłyśnie to zdjęcia są nadal ciemne. Jeśli włączę dłuższy czas naświetlania to lampa nie będzie potrzebna a bez statywu zdjęcie pod wpływem ruchu będzie rozmyte. A chodzi mi o to że np. na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych chcę aby zdjęcia były jasne i zamrożone aby nie było na nich żadnych rozmyć a aparat mi na to po prostu nie pozwala. A z tego co zauważyłem lub to tylko moje wrażenie ale jak od razu kupiłem lustrzankę to zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu na trybie auto wychodziły zawsze jasne, nie to co teraz ;/ Porównując moją starą lustrzankę Olympus E-510 na auto zawsze zdjęcia wychodzą jasne i nie mogę się do niczego przyczepić Chciałbym znać waszą opinię i czy spotkaliście się z podobnym problemem o ile to jest problem bo dla mnie jest Pozdrawiam ^^

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 700d - Problem z lampą błyskową w trybie auto i manualnym.

Przeczytaj instrukcję obsługi i sprawdź jaki jest zasięg lampy błyskowej i wpływ ISO na tę odległość - czy mieścisz się w tym zasięgu? Jeśli zdjęcia robisz z bliska (2-3m) i zdjęcia są ciemna sprawdź czy nie przestawiłeś korekty lampy na minus.
    Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie (koniecznie z EXIF-em).
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-10-2014 o 00:57
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Instrukcję przeczytałem i korekcja lampy zawsze jest na + i ISO 1600 lub 3200 (Tryb Manualny).Podkreślając w trybie auto nic nie mogę zmieniać. Zdjęcia zawsze robiłem w odległości o 2 do 3 metrów. Zdjęcia podeślę wieczorem jak będzie ciemniej to zrobię zdjęcia z dwóch aparatów Canona 700D i Olympusa E-510 aby sprawdzić czy dane z EXIF są podobne. Ale co mnie zaczęło irytować to że czasami te fotografie w ciemnych miejscach wychodzą jasne jak błyśnie lampa a większość wychodzi cały czas ciemna i nic nie widać chociaż że lampa błysnęła ;/ Wczoraj w nocy robiłem z ciekawości zdjęcia i szkoda że nie sprawdziłem EXIF-a ;/ Cóż trudno poczekam do wieczora i wszystkiego mam nadzieje że się dowiemy Miłej Niedzieli ^^

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zanim nastanie wieczór przeczytaj:

http://www.canon-board.info/dla-pocz...-av-tv-p-3785/

Dopiero zaczyna

Dobry wieczór Zrobiłem kilka zdjęć przy praktycznie tragicznym oświetleniu Canonem 700d (Tryb Auto) i Olympus E-510 Pierwsze zdjęcia pochodzą z Canona : EXFI : 1/60, Przesłona 4.0, ISO 1600, Tryb auto - To zdjęcia akurat wyszło dobrze ale reszta wychodzi ciemna chociaż że lampa zadziałała ;/
    EXFI : 1/60, Przesłona 4.0, ISO 1600, Tryb Auto
    EXFI : 1/60, Przesłona 4.0, ISO 1600, Tryb Auto
    Olympus E-510 - tutaj z aparat na trybie auto radzi sobie doskonale i wszystko widać. Jeśli wiecie na czym polega problem lub co robię źle to proszę piszczcie
    EXFI : 1/50, Przesłona 5.0, ISO 100, Tryb Auto

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

exifów po pobraniu nie ma.

Ustawienia takie same i 1 foto dobre a reszta czarne?
    o_O
    Tryb auto tzn zielony prostokąt?
    Podeślij te fotki (prosto z puszki) na maila: salas7@op.pl
    Ostatnio edytowane przez salas ; 12-10-2014 o 23:06
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Ustalmy - używasz wbudowanej lampy na trybie aparatu automatycznym - zielony prostokącik, tak? Przy tych czarnych zdjęciach w wizjerze nie migał "piorunek" wskazując, że lampa jeszcze się nie naładowała? Nie wiem czy w zielonym kwadraciku jest czy nie ma blokady zdjęcia dopóki ładowanie się nie skończy. I w auto to w ogóle lampa się sama podnosi, o ile pamiętam.

A lampa w ogóle błyskała? W wizjerze tego nie widać nigdy, bo lampa błyska jak lustro jest podniesione, ale drugiego oka można nie zamykać i patrzeć przed siebie.

Bo jeśli nie to nie mam pomysłu. W zielonym nie ma trybu seryjnego zdjęć, w którym też zdarzają się czarne jeśli właśnie nie zdążyła się naładować lampa. Oprócz usterki flesza nie przychodzi mi nic do głowy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Wiesz jak robię zdjęcia to we wizjerze jest pokazany piorunek oznaczający naładowanie lampy. Zacznę robić zdjęcie lampa się podnosi i błyska a fotka jest ciemna albo wcale nie błyska. I tak jest zawsze w ciemnych pomieszczeniach lub w pół mroku ;/

Początki nałogu
    Miasto
    IL

No a jak lampa pracuje w manualu, albo w trybie A?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

To błyska czy nie? Nie mylisz "spawarki" wspomagającej ustawianie ostrości z błyskiem w trakcie naświetlania zdjęcia? Widzisz ten błysk w wizjerze? Jeśli tak, to jest wspomaganie AF. Nie wiem jak to jest w trybie automatycznym, nie używam go, ale może masz ustawione błyskanie tylko zewnętrzną lampą? Nie wiem czy to ustawienie jest dostępne w auto.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów