Witam wszystkich.
Chciałem prosić o poradę. Zacząłem niedawno swoją przygodę z fotografią. Po wykonaniu pewnej ilości zdjęć potrafię już w miarę dokładnie określić jakiego typu zdjęcia będą mnie interesowały. Na pierwszym planie będą: krajobrazy i portrety, czasem architektura. Posiadam obiektyw kitowy (który będę chciał zamienić na tamrona 17-50 vc), tamrona 70-300 vc oraz lampę Nissin Di700. Zdjęcia robię w formacie RAW. To tyle tytułem wstępu.
Mam problem z podstawowymi ustawieniami aparatu i wydaje mi się, że znając się na tym, można go ustawić o wiele lepiej. Dlatego postanowiłem się tutaj podpytać bardziej zaawansowanych kolegów i koleżanek. Jeśli pozwolicie wymienię interesujące mnie kwestie (a w nawiasie podam swoje ustawienia aktualne):
1. korygowanie jasności brzegów (wł.)
2. czerwone oczy (wł.)
3. autom. Optymalizator jasności (standard) – wg instrukcji, powinienem to ustawić na „wyłącz” żeby samemu w trybie manualnym ustawiać kompensację ekspozycji np. na -2/3EV, dobrze rozumiem?
4. tryb pomiaru (pomiar wielosegmentowy) – w jednej z książek o ekspozycji znalazłem, że warto ustawić pomiar matrycowy (ewaluacyjny), z tym, że takiego u siebie w opcjach nie widzę. Prosiłbym o poradę co ustawić.
5. przest. Kolorów (sRGB)
6. autom. ISO (max. 800) – ustawiłem do 800, chociaż chyba można określić max.400 bo i tak zawsze staram się robić na jak najniższym i ustawiam to sam.
7. sterowanie lampą (tu w zasadzie nic nie ustawiałem, bo dopiero wczoraj kupiłem lampę więc prosiłbym o jak najwięcej porad).
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady!
Marcin.