Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: tamron 70-200 vs sigma 70-200 II

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie tamron 70-200 vs sigma 70-200 II

Witajcie,

Mam spory mętlik w głowie, w necie opinie są różne, postanowiłem spytać forumowiczów o radę, do wyboru postawiłem sobie dwa obiektywy pod pełną klatkę 6D:

Tamron 70-200 f/2.8 IF LD Di SP
    APO 70-200 f/2.8 II EX DG MACRO

Mam kiepskie doświadczenia z Tamron'em 17-50 f/2.8, nie dość że ostrzył wolno to luzowała się przednia soczewka i latała, trzeba było dokręcać.
    Mam świetne doświadczenia z Sigma 50-150 f/2.8 II APO EX DC. Ten obiektyw w II wersji (tak samo wybór mam w II wersji Sigmę 70-200) byłby świetnym następcą mojej Sigmy 50-150 pod cropem. Bardzo szybko ostrzył, nic się nie luzowało, pięknie rysował, głębia ostrości bardzo mi odpowiadała.

Ale od szybkiego zakupu sigmy powstrzymały mnie sample z internetu, wygląda na to że Tamron jest ostrzejszy na f/2.8 i na 70mm i na 200mm. Czytałem nawet test, gdzie piszą że tamron ten ma szybszy silnik AF.

Tutaj jest dobre porównanie jakości zdjęć z tych obiektywów: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG HSM II Macro Lens Image Quality Test jest bardzo na korzyść Tamrona. Jak pracuje AF w tamronie - nie wiem. Czy jest tak kiepsko wykonany jak tamron 17-50 - nie wiem, mam nadzieje że forumowicze coś więcej powiedzą. Proszę o rady i oponie, fajnie jak by ktoś miał styczność z dwoma obiektywami.

Tematu szukałem na forum, wyszukiwarka sobie nie poradziła lub nie było takiego.

Dopiero zaczyna Awatar kacbial
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: tamron 70-200 vs sigma 70-200 II

Też stoję przed tym wyborem i widzę, że nikt Ci nie pomógł. Mineło już pół roku więc może już coś kupiłeś i pochwalisz się swoim wyborem i powiesz czy jesteś zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Nikt nie odpowiada, bo temat byl walkowany milion razy.
    Oba obiektywy sa wolne, jak chcesz focic dynamiczny sport to tylko canon.
    Jak do statycznych to jeden pies, tamron jest troche bardziej ostry, ale wszystko zalezy od sztuki jaka kupisz
    SONY

Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Nikt nie odpowiada, bo temat byl walkowany milion razy.
    Oba obiektywy sa wolne, jak chcesz focic dynamiczny sport to tylko canon.
    Jak do statycznych to jeden pies, tamron jest troche bardziej ostry, ale wszystko zalezy od sztuki jaka kupisz
    Już kupiłem Sigmę. Sportu raczej nie focę. Bardziej plenery ślubne. Aż taki wolny nie jest. Jak nie zgubi ostrości i nie musi przelecieć całej skali ostrości to daje radę z 5D Mark III. Trochę kalibracji było mu tylko trzeba ale teraz trafia w punkt

Cytat Zamieszczone przez kacbial Zobacz posta
    Już kupiłem Sigmę. Sportu raczej nie focę. Bardziej plenery ślubne. Aż taki wolny nie jest. Jak nie zgubi ostrości i nie musi przelecieć całej skali ostrości to daje radę z 5D Mark III. Trochę kalibracji było mu tylko trzeba ale teraz trafia w punkt
    Kupiłeś Sigmę jak w pierwszym pierwszym wpisie, czy HSM. Bo Sigma OS HSM nie jest wolna tylko mniej ostra niż Canon.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Kupiłeś Sigmę jak w pierwszym pierwszym wpisie, czy HSM. Bo Sigma OS HSM nie jest wolna tylko mniej ostra niż Canon.
    Kupiłem HSM- starą wersję. Stabilizacja mi nie była potrzebna.

Cytat Zamieszczone przez kacbial Zobacz posta
    Kupiłem HSM- starą wersję. Stabilizacja mi nie była potrzebna.
    Miałem do wyboru nową Sigmę OS HSM i używanego Canona bez IS. Cena w sumie podobna. Teraz często brakuje mi IS.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów