Witajcie,
Mam spory mętlik w głowie, w necie opinie są różne, postanowiłem spytać forumowiczów o radę, do wyboru postawiłem sobie dwa obiektywy pod pełną klatkę 6D:
Tamron 70-200 f/2.8 IF LD Di SP
APO 70-200 f/2.8 II EX DG MACRO
Mam kiepskie doświadczenia z Tamron'em 17-50 f/2.8, nie dość że ostrzył wolno to luzowała się przednia soczewka i latała, trzeba było dokręcać.
Mam świetne doświadczenia z Sigma 50-150 f/2.8 II APO EX DC. Ten obiektyw w II wersji (tak samo wybór mam w II wersji Sigmę 70-200) byłby świetnym następcą mojej Sigmy 50-150 pod cropem. Bardzo szybko ostrzył, nic się nie luzowało, pięknie rysował, głębia ostrości bardzo mi odpowiadała.
Ale od szybkiego zakupu sigmy powstrzymały mnie sample z internetu, wygląda na to że Tamron jest ostrzejszy na f/2.8 i na 70mm i na 200mm. Czytałem nawet test, gdzie piszą że tamron ten ma szybszy silnik AF.
Tutaj jest dobre porównanie jakości zdjęć z tych obiektywów: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG HSM II Macro Lens Image Quality Test jest bardzo na korzyść Tamrona. Jak pracuje AF w tamronie - nie wiem. Czy jest tak kiepsko wykonany jak tamron 17-50 - nie wiem, mam nadzieje że forumowicze coś więcej powiedzą. Proszę o rady i oponie, fajnie jak by ktoś miał styczność z dwoma obiektywami.
Tematu szukałem na forum, wyszukiwarka sobie nie poradziła lub nie było takiego.