Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Serie Olympus Mju

Domyślnie Serie Olympus Mju

Pytanie do ludzi którzy pamiętają tą serie.
    Zamierzałem kupić aparat Olympus Mju II ze względu na jego gabaryty i wiele pozytywnych opinii w internecie ale po przejrzeniu ofert powstało parę wątpliwości.
    Czy wie ktoś jak wypadały modele ze stałą ogniskową obiektywu 35mm na tle tych z zoomami 35-80mm? Oraz czy nowszy model Olympus Mju III miał ten sam obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Serie Olympus Mju

Mam zarówno wersję ze stałka jak i zoom. Nie pamiętam który to zoom, ale mam chyba ze 3 egzemplarze, w tym 2 nowe nieużywane.
    Wersja z 35/2.8 czyli Stylus Epic, była (jest) absolutnie wyśmienita. To był kiedyś mój podstawowy sprzęt mieszczacy się prawie do kieszeni koszuli, a zdjęcia jak z luszczanki. No i to był FF a nie crop.

Zoom jest już grubszy, obiektyw ciemniejszy, na pewno całkiem niezły, ale nie to co stałka. Bardzo dobry aparacik, ale już nie tak kultowy.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar FlatEric

Mju III to już raczej miał zoomy - różne, zależnie od wersji. Mju II sprawował - i wciąż sprawuje - mi się znakomicie, szczególnie jeśli obiektyw jest przymknięty, aczkolwiek spotkałem się i z bardzo krytycznymi wobec niego opiniami, głównie ze względu na delikatność (i podobnież akrylowe soczewki).

Ale, że tak prowokacyjnie zapytam, dlaczego nie na przykład Yashica T4 czy T5?
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ja bym poszedł w stronę XA, co prawda mniejszy zakres iso(<800) ale za to manualne ostrzenie i priorytet przysłony. A wielkość niemal ta sama.

Uzależniony Awatar FlatEric

Fakt, że AF w mju II nieraz niespecjalnie się sprawdza i ostrość na zdjęciach z bliska ustawia na nieskończoność.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
    @FlatEric
    Nie znam się na sprzęcie analogowym. Zależy mi aby aparat miał małe gabaryty i jednocześnie był w miarę sprawny.
    Korzystając już z założonego tematu, znacie jakieś miejsca gdzie można się tanio zaopatrzyć w kliszę?
    Ostatnio edytowane przez Buminthealley ; 16-09-2014 o 19:41

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Bratex.org

Uprawnienia umieszczania postów