Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Brak ostrości przy fotografowaniu przez wizjer

Domyślnie Brak ostrości przy fotografowaniu przez wizjer

Witam. Mam pewien problem polegający na braku ostrości przy fotografowaniu przez wizjer. Jeśli dobrze zrozumiałem z instrukcji w takim przypadku aparat ustawia tzw. szybkie ostrzenie z kolei gdy wykonuje zdjęcia w liveview i gdy wybiorę FlexiZone single AF obrazy zawsze są ostre jak żyleta. Oczywiście w obu przypadkach ostrość ustawiana jest w punkcie środkowym. Martwi mnie taki stan rzeczy ponieważ cały fan z fotografowania przez wizjer nie ma sensu kiedy przy podglądzie przez lcd zdjęcia wychodzą o niebo lepiej. Poniżej przedstawiam próbki obrazów w powiększeniu 100%.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Brak ostrości przy fotografowaniu przez wizjer

Podobny temat poruszałem niedawno, może wyciągniesz z niego coś dla siebie: http://www.canon-board.info/pierwsza...u-bf-ff-97130/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Wygląda na to że masz FF (front focus) poczytaj o tym. Jest dużo takich wątków na tym forum.
    To Ci pomoże:
    Przeszukaj Canon-Board.info przez Google
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez zdrzala Zobacz posta
    Witam. Mam pewien problem polegający na braku ostrości przy fotografowaniu przez wizjer. Jeśli dobrze zrozumiałem z instrukcji w takim przypadku aparat ustawia tzw. szybkie ostrzenie z kolei gdy wykonuje zdjęcia w liveview i gdy wybiorę FlexiZone single AF obrazy zawsze są ostre jak żyleta. Oczywiście w obu przypadkach ostrość ustawiana jest w punkcie środkowym. Martwi mnie taki stan rzeczy ponieważ cały fan z fotografowania przez wizjer nie ma sensu kiedy przy podglądzie przez lcd zdjęcia wychodzą o niebo lepiej. Poniżej przedstawiam próbki obrazów w powiększeniu 100%.

http://www.iv.pl/images/49550006788913493862_thumb.jpg

http://www.iv.pl/images/71243426706109250705_thumb.jpg
    Są 2 sposoby pomiaru odległości/ostrzenia :
    - układ AF który działa gdy robimy zdjęcie "przez wizjer"
    - matrycowy, gdy używamy LV.

Układ AF można "dostrajać" do konkretnego obiektywu, albo wprost w body albo (w niżej klasie aparatów) w serwisie

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ...Układ AF można "dostrajać" do konkretnego obiektywu, albo wprost w body albo (w niżej klasie aparatów) w serwisie

jp
    Tylko gdzie w menu Canon 100D ma mikroregulację AF?

W serwisie na początku sprawdzają AF aparatu do wzorca.

Kalibracja AF w 99% przypadków to dostrojenie układu w obiektywie do aparatu.
    Ciekawe co by było gdyby serwis Tamrona, Sigmy i Tokiny grzebał w body za każdym razem, gdy klient przysyła parę obiektyw-aparat. Użytkownik 10-ciu obiektywów zawsze by miał niedostrojoną część słoików.
    Nigdy jednak nie regulujemy aparatu do obiektywu tylko odwrotnie. Powiem więcej serwis Sigmy i Tamrona (Tamron na 100%) nie ingeruje w AF puchy.

Najlepiej kupić Canona 70D tam na LV zawsze będzie ostro.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dziękuję za informację, wiele się wyjaśniło. Dokonałem właśnie serię zdjęć na obiektywie kitowym 18-55 SI SMT oraz na 17-55 SI USM z wykorzystaniem linijki do testowania AF. W jednym i drugim przypadku ten sam efekt w postaci FF i to sporego według mnie. Czy z takim czymś można zwrócić się do serwisu Canona w ramach gwarancji?

Jeżeli aparat jest na gwarancji, to oczywiście, że sprawdzą Ci ustawienie AF do wzorca i ewentualnie skorygują.
    Nie rób testów dla 17(18)mm. Zacznij od 21mm i najlepiej w świetle dziennym. Aparat na statyw i linijka 45°. Ale to pewnie już wiesz.
    Styl obrazów w menu "Standard". Serwis CSI ma wg procedury Canona odległość do tablicy testowej min. 50x ogniskowa.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów