Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: flash i cienie

Domyślnie Odp: flash i cienie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Zainwestuj w wyzwalacz radiowy. Odsuniesz lampę od aparatu i będzie OK
    no ok, jest to pewne rozwiązanie. robimy sobie "swiatło studyjne". mozna pojsc dalej, softboxy, parasolki. ok. a ja podraze dalej. jestesmy w kosciele. w mega ciemnej krypcie. pomalowanej na złoto. albo w boazerii. ksiądz nie pozwala na statywy a nawet gdyby pozwalał, to i tak przy szybkich reportazowych akcjach troche trudno by się z nim biegało. co robicie?:-)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Idziemy w fotografię czarno-białą albo nawet sepię, przez co stajemy się prawdziwymi artystami.

No nie ma rozwiązania, musisz pogodzić się z cieniem lub potem go gładzić w PSie. Gdzieś w tym fotojasiu jest przykład, że w trudnych przypadkach był asystent z blendą do odbijania - ale tylko teoretyzuję, bo sam się tak brzydko nie bawię.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    ...że w trudnych przypadkach był asystent ...
    Dokładnie tak. Weź asystenta, on biega z lampą, a ty z aparatem.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Chciałbym zobaczyć te zdjęcia z ciemnej sali, bez grama cienia - poważnie. Bez fotek, ta dyskusja jest bezsensowna. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dokładnie tak. Weź asystenta, on biega z lampą, a ty z aparatem.
    nieważne jak by nie biegał asystent to od jednego źródła światła i tak będzie gdzieś cień. Może być twardy albo miękki (zależy od użytego rozpraszacza lub nie)
    ale będzie cień. Nie wiem co autor wątku ma na myśli. Sam czasami stosuję 2 parasolki + kontra (ostra w tle) na bardzo "ciężkich" salach ale i tak gdzieś się pojawia cień.
    Od siebie tylko dodam, że "cień" moim zdaniem jest też potrzebny - bez cienia nie było by trójwymiarowości na płaskich obrazach.... mi tam miękki cień bardzo się podoba ;-)
    pozdrawiam
    Paweł

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    nieważne jak by nie biegał asystent to od jednego źródła światła i tak będzie gdzieś cień. Może być twardy albo miękki (zależy od użytego rozpraszacza lub nie)
    Generalnie cień jest właśnie od światła, może więc lepiej fotografować po ciemku? :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Generalnie cień jest właśnie od światła, może więc lepiej fotografować po ciemku? :-)
    pewnie masz rację ;-) .....

cien cieniowi nie równy, jak swiatło jest odbite od duzej powierzchni/rozproszone, to cien jest tez miękki. a mnie wyszły takie kontrastowe jak np. tu https://tv.yahoo.com/photos/2014-emm...ies-slideshow/, wybaczcie ze swich nie zamieszczam, ale nie widze mozliwosci załadowania tu obrazków bezposrednio tylko z linka a narazie nie mam mozliwosci ih nigdzie wstawiac. a te "bez cienia" które stawiam sobie za wzór tu mozna znaleźć na pęczki) RUTKO PHOTOGRAPHY BLOG | rutkoblog.pl. no ale macie rację. zaczynam się z tym godzić, ze czasem tak musi byc:-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez aniad Zobacz posta
    .... a te "bez cienia" które stawiam sobie za wzór tu mozna znaleźć na pęczki) RUTKO PHOTOGRAPHY BLOG | rutkoblog.pl. no ale macie rację. zaczynam się z tym godzić, ze czasem tak musi byc:-)
    A gdzie te ciemne pomieszczenia o których pisałaś? Te zdjęcia są robione bez lampy lub niektóre (choć raczej w to wątpię) z lekkim doświetleniem, dlatego nie ma cienia od lampy.
    Wysokie ISO, jasny obiektyw i masz fotki "bez cienia" - jeśli światło zastane na to pozwoli oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 27-08-2014 o 19:53
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów