Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Dziwnie przesycone kolory podczas wydruku

Domyślnie Dziwnie przesycone kolory podczas wydruku

Dzień dobry

Mam pewien problem. Chciałem wydrukować zdjęcia na drukarce Canon, ale mam problem większość kolorów drukuje mi jako mocno przesycone.

Nie mam teraz możliwości zeskanowania zdjęć, więc posłużę się przykładem z internetu:
    http://obrazki.elektroda.pl/6351836000_1355084519.jpg

U mnie po wydrukowaniu obraz wygląda bardzo podobnie(no może zdjęcie nie robi się tak ciemne jak tutaj), jest mnóstwo pomarańczowo-czerwonego koloru, czarny jest szarawo-czarno-czerwony w połączeniu z negatywem, tak jakby się lekko rozmazywał.

Dziwna sprawa... Zapewne chodzi o jakieś ustawienia przy drukowaniu, ale nie wiem jak się za to zabrac...
    Drukowałem bezpośrednio z windowsa, próbowałem z pdf czy worda i to samo...

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
    uncles
    Ostatnio edytowane przez uncles ; 07-08-2014 o 09:07

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Dziwnie przesycone kolory podczas wydruku

Napisz jaka drukarka (model), profil kolorów, jaki papier.

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Skąd wiesz, że to drukarka przesyca kolor?
    Może też być sprawa źle ustawionego monitora na którym kolory są bledsze niż masz w rzeczywistości.
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Dziękuje za odpowiedzi

Monitor na pewno nie.

W sumie, to już na dwóch drukarkach Canon(np mp550 czy dużej Canon2020) sprawdzałem i ciągle to samo. Chociaż drukarki inne pliki dobrze drukują.

Zdjęcia są zgrane z aparatu Canon PowerShot SX20 IS rozdziałka 4000x3000

Papier zdjęciowy no name ale na zwykłych kartkach ten sam efekt.

Nie wiem o co chodzi...

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Drukarka "widzi" kolory inaczej niż komputer i u ciebie mógł wystąpić problem z brakiem ustawień dla profilu kolorów. Nie wiadomo też w jakim stanie są głowice drukujące, jeżeli czarny nie jest czysty.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Najprawdopodobniej musisz wyłączyć albo w kompie/programie albo w drukarce Zarządzanie Kolorem, może być tylko jeden raz

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Canonierzysta dobrze mówi to raczej wina monitora, musisz skalibrować monitor i oprofilować drukarkę żeby mieć zgodność. Zapewnie monitor masz srgb, a zdjęcia mają większą przestrzeń barwną, co daje rezultat przesyconych landrynkowatych kolorów. Zdjęcię do srgb i mniej włączony tak jak Jan Pawlak pisze albo w drukarce albo w programie zarządzanie kolorem.

Monitora nie, bo sprawdzane na kilku komp1-drukarka1 komp2-drukarka2. Fotki świeże, z aparatu, wszystko pięknie widać, a z drukarek wychodzi przesycenie czerwieni i dziwny szaro-negatyw-czarny kolor.
    Ostatnio edytowane przez uncles ; 07-08-2014 o 18:26

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

To raczej pospolity problem kiedy się nie poustawia wszystkich Color Managementów i profili i sterowników i innych bzdetów.
    W chwili obecnej dla przeciętnego użytkownika jest to ciagle dżungla, z wieloma błędami i niedoróbkami na styku różnych producentów sprzętu i oprogramowania. Ale na pewno jest ta sytuacja korzystna dla dilerów tuszu do drukarek.

Ustaw sterownik drukarki jak trzeba i ustaw podglad przed wydrukiem. Czy podglad ze sterownika Canona wyglada dobrze/tak samo źle jak wydruk/jeszcze inaczej?
    Sprawdź czy drukarka się nie zatkała ale jak drukuje inne rzeczy dobrze to powinno być OK.
    Spróbuj wydruku z DPP po ustawieniu w nim co trzeba, albo najlepiej z Adobe LR jeśli masz, albo trial.

Jeżeli zdjęcia prosto z puszki wygladaja na monitorze normalnie, to jest bardzo mało prawdopodobne, że kalibracja monitora jest tu istotna.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Jeśli uważasz, że to nie monitor, to wiesz najlepiej, bo my go ( i tych wydruków) nie widzimy.
    Skoro to z pewnością drukarka...to może wystarczy odinstalować drukarkę i zainstalować ponownie ( albo jak znajdziesz "przywróć ustawienia fabryczne"). Może ktoś coś kliknął nie to co trzeba i teraz masz problem.
    Sprawdź tusze, zrób kalibrację, oczyść pojemniki i co tylko tam możesz, jednym słowem zrób serwis drukarki.

Czy wymieniałeś ostatnio tonery? Rozumiem, że używasz oryginalnych, a nie regenerowanych?

To nowa drukarka czy używana już wcześniej? Problem pojawił się teraz?

No i jeszcze kwestia samego aparatu. Czy tylko z niego takie zdjęcia wychodzą?

Bo generalnie wszystko przeczy samemu sobie:
    Piszesz, że monitor jest ok, więc to nie kwestia monitora ani obróbki -> może drukarka, ale
    Na dwóch drukarkach zdjęcia ( to zdjęcie) wychodzi złe choć inne pliki drukują się dobrze, więc to nie kwestia drukarki...i bądź tu mondry

Może jednak coś z aparatem nie tak?
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów