Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Canon 600d, Powoli trace cierpliwosc..

Domyślnie Canon 600d, Powoli trace cierpliwosc..

Witam serdecznie Jestem tu pierwszy raz i niestety mam problem do rozwiazania. Licze na fachowcow! Fotografuje kilka lat i nie jestem laikiem, jednak jest to moj pierwszy aparat Canon.

W niedawno kupionym Canonie 600d na niektorych zdjeciach wystepuje Banding (dla tych ktorzy nie znaja fachowego okreslenia) Banding koloru – Wikipedia, wolna encyklopedia Wystepuje on, najczesciej na obszarze blekitnego nieba w punktach przejsc tonalnych. Uniemozliwia mi to jakakolwiek obrobke zdjecia poniewaz przy minimalnie wiekszych korekcjach efekt bandingu staje sie jeszcze bardziej widoczny. Drugi problem to przeswietlone zdjecia i koniecznosc korekcji ekspozycji co najmniej o -1/3 EV, a czasem wiecej. Powoli zaczynam tracic cierpliwosc, poniewaz wczesniej fotografujac Nikonem nie spotykalem sie z takowymi problemami, czyt. troche jasniejsze niebo nie bylo przepalone do granic mozliwosci przy ekspozycji ustawionej na 0,0. Obiektyw 18-55, zalozony filtr UV. Pomozcie. Dodam, ze nie bylem z gory uprzedzony do systemu Canona. Wrecz przeciwnie. Chcialem zmienic system, ze wzgledu na wieksze walory filmowania Canona. Czy to moze byc wada aparatu? Czy moze kitowy obiektyw to takie padlo? A moze jeszcze inna przyczyna? Pozdrawiam

Podsumowanie: 1. Banding na niebieskim tle(najczesciej niebo) w miejscach przejsc tonalnych. Nie wystepuje na kazdym zdjeciu
    2. Przepalone niebo. Najczesciej gdy na niebie sa biale chmury i nierownomiernie swieci slonce.

Dziekuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi i rady. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pggawronek ; 21-07-2014 o 01:08

Domyślnie Odp: Canon 600d, Powoli trace cierpliwosc..

Cytat Zamieszczone przez pggawronek Zobacz posta
    1. Banding na niebieskim tle(najczesciej niebo) w miejscach przejsc tonalnych. Nie wystepuje na kazdym zdjeciu
    Proponuję podnieść ISO, szum złagodzi przejścia tonalne.

Co do bandingu to zajrzyj na cienie

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Co do bandingu to zajrzyj na cienie
    Co masz na mysli mowiac zajrzyj na cienie?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

To może wstaw któreś z tych tragicznych zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Ja tez poprosze o raw'a.

Początki nałogu
    Miasto
    022

przepalone niebo?? wina aparatu?
    czekam na zdjęcia...

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez pggawronek Zobacz posta
    2. Przepalone niebo. Najczesciej gdy na niebie sa biale chmury i nierownomiernie swieci slonce.
    Nie bardzo to mogę zrozumieć, skorygowałeś EV, popatrzyłeś na histogram... może jednak zapodaj te RAW-y.

Awatar grzechu83
    Miasto
    Zabrze

Co się tyczy przepalonego nieba, to miałem podobną obserwację przesiadając się z Nikona na Canona, jeśli można to tak nazwać. Pstrykałem sobie kiedyś jedne wakacje D3100 i zdjęcia "out of the box" (czytaj robione w jpg, bez dodatkowych ustawień) były dużo ładniejsze, niż "out of the box" w 600D, gdzie są często gęsto przepalone. Ja przyjąłem, że ten typ tak ma, zacząłem pstrykać w RAWach i uczyć się obrabiać. Teraz podobają mi się bardziej niż z Nikona
    600D + S17-70 2.8-4 OS HSM + C50 1.8 STM + 580ex + Sherpa 600R + LowePro Nova 160 ...i na razie tyle mojego

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Jeżeli chodzi o obiektyw kitowy to coś w tym jest Używany z 450D zawsze delikatnie prześwietla i muszę potem korygować w LR , no ale tak to jest jak się zapomni zabrać filtra połówkowego. Jak możesz to wstaw jakieś rawa.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

A nie można po zrobieniu zdjęcia zerknąć w histogram i zobaczyć co jest przepalone i obniżyć expozycję, aby niebo nie waliło po oczach??
    Canona sprzętów kilka.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów