Witam serdecznieJestem tu pierwszy raz i niestety mam problem do rozwiazania. Licze na fachowcow! Fotografuje kilka lat i nie jestem laikiem, jednak jest to moj pierwszy aparat Canon.
W niedawno kupionym Canonie 600d na niektorych zdjeciach wystepuje Banding (dla tych ktorzy nie znaja fachowego okreslenia) Banding koloru â Wikipedia, wolna encyklopedia Wystepuje on, najczesciej na obszarze blekitnego nieba w punktach przejsc tonalnych. Uniemozliwia mi to jakakolwiek obrobke zdjecia poniewaz przy minimalnie wiekszych korekcjach efekt bandingu staje sie jeszcze bardziej widoczny. Drugi problem to przeswietlone zdjecia i koniecznosc korekcji ekspozycji co najmniej o -1/3 EV, a czasem wiecej. Powoli zaczynam tracic cierpliwosc, poniewaz wczesniej fotografujac Nikonem nie spotykalem sie z takowymi problemami, czyt. troche jasniejsze niebo nie bylo przepalone do granic mozliwosci przy ekspozycji ustawionej na 0,0. Obiektyw 18-55, zalozony filtr UV. Pomozcie. Dodam, ze nie bylem z gory uprzedzony do systemu Canona. Wrecz przeciwnie. Chcialem zmienic system, ze wzgledu na wieksze walory filmowania Canona. Czy to moze byc wada aparatu? Czy moze kitowy obiektyw to takie padlo? A moze jeszcze inna przyczyna? Pozdrawiam![]()
Podsumowanie: 1. Banding na niebieskim tle(najczesciej niebo) w miejscach przejsc tonalnych. Nie wystepuje na kazdym zdjeciu
2. Przepalone niebo. Najczesciej gdy na niebie sa biale chmury i nierownomiernie swieci slonce.
Dziekuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi i rady. Pozdrawiam![]()