Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jaki obiektyw "uniwersalny" do EOS 600D ?

Domyślnie Jaki obiektyw "uniwersalny" do EOS 600D ?

Witam forumowiczów.

Jestem totalnie początkujący w dziedzinie lustrzanek i od kiedy urodziła mi się córeczka szukam amatorskiej lustrzanki, żeby móc robić Jej jakieś ciekawsze zdjęcia niż te, które robię na co dzień telefonem 13Mpix. Nawet nie wiem do końca co oznaczają te wszystkie skróty, którymi większość z Was się posługuje. Dopiero zaczynam przygodę.

Tyle wstępu a teraz do rzeczy. Byłem u zawodowego, profesjonalnego fotografa, najlepszego w moim mieście z zapytaniem o sprzęt do fotografowania. Podsumowując jego wypowiedź, polecił kupić body Canona plus lepszy niż standardowy obiektyw. Tak też chcę zrobić. Po przeczytaniu wielu testów wybór padł na body EOS 600D (miał być 700D ale praktycznie niczym się nie różni). Teraz myślę o obiektywie i słyszałem pozytywne opinie o 55-250 tylko czy spełni on moje oczekiwania? Przede wszystkim aparat ma służyć mi do dokumentowania wzrostu i postępów córki ale też, jeśli się mam rozwijać, chciałbym robić zdjęcia jakichś ścieżek leśnych, ośnieżonej drogi między lasami, pomarańczowych chmur na horyzoncie podczas zachodu.... obiektów raczej statycznych. Kiedyś zwykłym telefonem 5Mpix zrobiłem zdjęcie starego, opuszczonego domu porośniętego mchem i całkiem nieźle mi to wyszło. Chcę więc móc rozwinąć ten potencjał (jak znajdę wspomniane zdjęcie to wrzucę). Reasumując, jaki obiektyw mi polecicie i czy wspomniany 55-250 się nada (PS. cena samego obiektywu nie powinna przekroczyć 1500zł).

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw "uniwersalny" do EOS 600D ?

55-250 to zakres tele i będzie zbyt "wąski" dla Twoich potrzeb.

Jako "pierwszy" jest wystarczający zwykły KIT 18-50, ale skoro dysponujesz niezłym budżetem, to moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem będą dwa obiektywy Sigma lub Tamron.
    Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM i Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC.

Można również wybrać bardzo dobre szkło Canon EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS STM.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-07-2014 o 13:42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jak wyżej. Czyli kup 600d lub 700d (a najlepiej to 70d :-)) i 18-135 is STM.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

600d a 700d jest spora różnica jeśli chodzi o autofocus.
    Obiektywy to byłbym za sigmą albo tamronem 17-50 f/2.8 - 1500zł nowe ~ 1200zł używki na gwarancji

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Teraz widzę, że zrobiłbym błąd Niestety na 70d nie mam budżetu. Może jak się rozkręcę na 600d a córka już dorośnie to pomyślę A tu zamieszczam zdjęcie, o którym wspominałem (robione w 2006 Sony Ericssonem K750i) http://zapodaj.net/395e91fbbdc3d.jpg.html

salas a tak w dwóch zdaniach to na czym polega ta różnica w AF?
    Ostatnio edytowane przez koala1985 ; 13-07-2014 o 14:26

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez koala1985 Zobacz posta
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Teraz widzę, że zrobiłbym błąd Niestety na 70d nie mam budżetu. Może jak się rozkręcę na 600d a córka już dorośnie to pomyślę A tu zamieszczam zdjęcie, o którym wspominałem (robione w 2006 Sony Ericssonem K750i) Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 395e91fbbdc3d.jpg

salas a tak w dwóch zdaniach to na czym polega ta różnica w AF?
    600d ma 1pkt krzyżowy czyli taki TROCHĘ LEPSZY PUNKT USTAWIANIA OSTROŚCI
    700d ma wszystkie 9pkt takich jak ten jeden lepszy w 600d
    Do takich zastosowań jak mówisz powinno być dobrze z 600d i nie ma sensu dopłacać

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

mysle ze jezeli masz okrojony budżet i stawiasz tylko na zdjęcia rodzinne i niekonecznie specjalnie będziesz się bawić to zestaw 600d + obietyw albo 18-200 albo 18-135 to jest fajne rozwiazanie bo masz zarówno całkiem fajny początkowy "szeroki" kat do pomieszczeń , jak i długą ogniskową gdzie na podwórku (gdyz w domu bedzie cięzko utrzymać to z ręki) możesz spokojnie puścić żone z dzieckiem i być obserwatorem z aparatem zamiast latać i wtykać obiektyw rodzinie w nos.
    Koledzy doradzają też obiektyw 17-50/2,8, fajne rozwiazanie bo to dobra jakość, takie budżetowe szklo na apsc, starczy na lata, ale jeżeli myslisz o przybliżaniu to niestety nie z tym szkłem, oczywiście mozna dokupić tanie 55-200 ale po zobaczeniu różnicy w jakości niezbyt chętnie będziesz do niego wracał. Sam podejmij decyzje co jest wazniejsze, czy lepsa jakosc kosztem ogniskowej, czy odwrotnie.

wracajac do puszki, możesz brać nowinki technologiczne i mieć aparat który w pewien sposób ułatwi prace tobie badź osobie ktora bedzie go używać, jednak to są koszta. Kiedy zaczynałem fotografować aparaty miały straszny AF, stabilizacja nie była czymś powszechnym, ba powiem że wręcz tylko wybrani to mieli, ISO powyżej 400 nie dało się używać a i 400 wyglądało jak kaszanka, lustrzanki mieli tylko profesjonalisci albo co bogatsi ludzie, a jakoś robiło się zdjęcia i to nie najgorsze. Tak więc możesz spokojnie zainwestować w tańszą puszkę i trochę po prostu posiedzieć z nią i mieć doświadczenie oraz kilka stówek w kieszeni, albo kupić droższy aparat a i tak będziesz musiał nauczyć sięjego obsługi.

Pozdro
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dziękuję za takie podsumowanie. Myślę, że zestaw EOS 600D + obiektyw EF-S 18-135MM 3.5-5.6 IS STM to zestaw jakiego szukam. Kolego GalaktycznyMuczaczo masz rację co do tych aparatów starszych i nowszych. Ja pamiętam jeszcze klisze i starą Smienę (tak to się chyba wymawia) i jeśli tam się człowiek postarał to też zdjęcia wychodziły bardzo dobre (swoją drogą całe moje dzieciństwo jest udokumentowane tym aparatem a to już prawie 30 lat temu było) a czarno-białe pejzaże wyglądają bajecznie.

Początki nałogu

A ja polecę zestaw z obiektywem C 15-85 IS (body od 550D dla Ciebie będzie wystarczające, ale najlepiej byłoby 650D wziąć ze względu właśnie na AF). 18mm na krótkim końcu to naprawdę ciasno! Ale to każdy musi sobie wyrobić opinię czy mu potrzebne jest te kilka mm z przodu.
    / Canon /

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    A ja polecę zestaw z obiektywem C 15-85 IS (body od 550D dla Ciebie będzie wystarczające, ale najlepiej byłoby 650D wziąć ze względu właśnie na AF). 18mm na krótkim końcu to naprawdę ciasno! Ale to każdy musi sobie wyrobić opinię czy mu potrzebne jest te kilka mm z przodu.
    Jeżeli kolega na sam obiektyw chce wydać tyle co na zestaw body+ szkło to czemu nie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów