Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że nie zostanie uznany za spam
Chciałbym Wam zaprezentować prosty program, który ostatnio napisałem, a właściwie ciągle jestem w trakcie pisania. Program służy do prostowania zdjęć z rybiego oka, dając w efekcie obraz jak z obiektywu rektilinearnego, lub w projekcji cylindrycznej, podobnie jak plugin Hemi do PS. Do tego ma przydatne w takiej sytuacji funkcje, jak obrót, korekcja perspektywy i kadrowanie. Może też służyć do korekcji zdjęć, "ściskania" brzegów lub rogów zdjęć z obiektywów ultraszerokokątnych, polepszając w ten sposób wygląd np. osób, które akurat blisko brzegu się znalazły.
Strona programu:
AglerFish - fisheye effect remover - HomePagePL
Jeszcze nie zdecydowałem, czy będzie to shareware, czy wersja free, więc na razie jest dostępny w pełni funkcjonalny trial, aktywny do końca sierpnia.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.
Niestety w programie są profile tylko trzech obiektywów, więc do posiadaczy innych rybich oczu mam gorącą prośbę o zrobienie zdjęcia, ktore posłuży do wygenerowania profilu (na stronie jest info, jak takie zdjęcie zrobić). Korzyść będzie obopólna - program zyska kolejny profil, a posiadacz obiektywu możliwość prostowania zdjęć z własnego szkła![]()