Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

Zablokowany

Domyślnie Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

Witajcie!

Powiedzcie proszę, czy warto nabyć tak wiekowy już sprzęt? Jeśli tak, za jakie pieniądze biznes taki jest opłacalny?
    Przeznaczeniem komputera będzie zaawansowana edycja zdjęć oraz grafiki. Pracuję na RAW'ach z 5D Mark III, mój obecny notebook krztusi się i dławi co w dużym stopniu spowalnia i utrudnia moją pracę, czasami wręcz uniemożliwia. Odczuwam to w szczególności przy edycji większej ilości materiału jednocześnie np. wrzucając do LR kilka/kilkanaście RAW'ów. Pracuję głównie w PS CC oraz Adobe Lightroom 5.3.

Krótka specyfikacja Mac'a:
    • procesor Dual-Core Intel Xeon 2.66 GHz,
    • pamięć 3GB 667MHz DDR2 (do ewentualnej rozbudowy),
    • karta graficzna NVIDIA GeForce 7300 GT,
    • jako dysk pracowałoby coś pokroju WD Caviar Black 7200 obr./min. lub dysk SSD, jeśli ma to jakikolwiek sens biorąc pod uwagę niewielką przepustowość interfejsu Serial ATA (3 Gb/s),
    • mac pracowałby z monitorem o rozdzielczości 2560 x 1440 px.

Obecnie pracuję na notebooku o poniższej konfiguracji:
    • procesor Intel Core 2 Duo T7400 2.16 GHz,
    • pamięć 4GB Dual Channel 667MHz DDR2,
    • karta graficzna 512MB NVIDIA GeForce Go 7900 GTX,
    • dysk 2,5" WD Caviar Black 7200 obr./min.,
    • matryca LCD WUXGA (1920x1200).

Nigdy wcześniej nie pracowałem na systemie Mac OS, ciężko jest mi określić jak konfiguracja tego sprzętu przekłada się na komfort i wydajność pracy w systemie Mac OS X 10.8 lub 10.9. Czy rozbudowując pamięć RAM w Mac'u (8GB, 16GB lub więcej w ramach możliwości płyty głównej Mac'a), znacząco wpłynę na wydajność pracy w PS i LR? Mój obecny notebook nie ma możliwości dalszej rozbudowy stąd praca na tym sprzęcie traci powoli sens - nie jest łatwo, co tu więcej pisać

Zależy mi w szczególności na opinii osób, które pracują na podobnej konfiguracji komputerze od Apple. Z tego co się orientuję, sprzęt produkowany był w latach 2006/2008. Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez kiprak ; 02-06-2014 o 22:39

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

Dlaczego nie kupisz porzadnej stacjonarki, tylko kombinujesz ze starociem ktory nie bedzie wydajniejszy niz to co masz...
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 02-06-2014 o 23:12

Dopiero zaczyna

Jeśli miałbyś płacić to dla mnie taka wymiana nie ma sensu. Lepiej zainwestować w nowy sprzęt za niewielką kasę można wyrwać cos naprawdę extra i duuuużo szybsze od tego "staruszka" przykład mojego configu:

Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX 838,80 zł
    Gigabyte GA-Z87-HD3 363,40 zł
    Patriot Signature DDR3 8GB 1600MHz x 2 = 16GB 519,22 zł
    WD Black 1TB WD1003FZEX 64MB cache SATA III 272,56 zł
    Chieftec GPS-500A8 bulk 80% 154 zł
    CoolerMaster Elite 310 Black-Silver 151 zł

całość: 2 338,88 zł

do tego dajmy SSD 128GB np. Plextor PX-128M6S ok 320zł

i w cenie ok. 2660zł zmiatasz Maca z powierzchni ziemi (na upartego instalujesz na powyższym Mac OSX )

Zablokowany

Nic jeszcze nie kupiłem, to tylko pytanie i prośba o wypowiedź, chciałbym poznać Wasze zdanie.

Mój notebook sporo przeszedł, jego czas dobiega końca. Zainwestowałem w wysokiej klasy monitor, na dzień dzisiejszy szukam rozsądnego rozwiązania, pod które monitor ten podłączę. Docelowo chciałbym pracować na systemie OS X więc w grę wchodzi Mac lub Hackintosh. Fajnie byłoby posiadać np. MacBook'a z Retiną, również do pracy w terenie, jednak koszta zakupu są w tym wypadku dość wysokie.
    Ostatnio edytowane przez kiprak ; 02-06-2014 o 23:53

Dopiero zaczyna

Pytanie tylko czy jest sens bawić się w nieoryginalny system z nieoryginalnym softem (wątpliwe by soft instalowany na nim był legalnego pochodzenia, bo nikt nie kupi wersji PSa na piracki OS).
    Po za tym szczerze, mam Mac'a i miałem z ciekawości Hackintosh'a ... i nigdy już sie w to nie będe bawił - źle działający system i ogólnie gra nie warta świeczki

Kup PC np. o podanych wyżej parametrach i nie zauważysz "źle" działającej Windy
    Ostatnio edytowane przez lukaspp ; 02-06-2014 o 23:57

Zablokowany

Cytat Zamieszczone przez lukaspp Zobacz posta
    Kup PC np. o podanych wyżej parametrach i nie zauważysz "źle" działającej Windy
    Zakup/przesiadka na OS X podyktowana jest głównie procesem zarządzania barwą jaki system ten posiada. Pod Windowsem bywa z tym różnie. Jeśli chodzi o stabilność, przerobiłem już wszystkie produkty od Microsoft'u, od 95 po 8.1, tutaj również, bywało lepiej lub gorzej. Z czystej ciekawości i "monotonii", pomyślałem aby spróbować czegoś nowego, stąd pomysł na zmianę systemu.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Jesli zbywa Ci pieniedzy to zaden problem, tez kiedys myslalem o macu ale dobry znajomy jablkofil odwiodl mnie od pomyslu, jemu tez przeszla milosc do maca. Teraz uzwyam i7 troche ramu dyski ssd i normalny jako magazyn wszystko dziala pod win 7 i nie narzekam. A co do mobilnosci w terenie. Czy az tak czesto z tego korzystasz czy jest to proba wmowienia sobie ze sie przyda :-) (kupilem tak ipada i teraz tylko zona ma z niego pozytek)

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Raczej nie warto. Piszę to jako użytkownik tego Maca. Komputer kupiłem w styczniu 2007 więc teraz to już jest staruszek. Gdy kupowałem tego Maca Apple nie miał w ofercie nic innego o zbliżonej wydajności więc nie miałem wielkiego wyboru.

Mój Mac Pro 1,1 działa świetnie do dzisiaj. Nadal używam go do obróbki zdjęć w PS Lightroom ale są to niewielkie ilości fotek. Zapomnij o konwersji setek RAWów z 5DIII - chyba, że masz dużo czasu i cierpliwości.

Przez te ostatnie 7 lat komputer mnie prawie nigdy nie zawiódł. Prawie - bo raz padła karta grafiki ale udało mi się kupić zamiennik na ebay'u. Potem padł jeden z oryginalnych modułów RAM. To tyle.

Rok temu tchnąłem nieco życia w mojego staruszka zmieniając dysk systemowy na SSD i dokładając trochę RAMu. Podstawowym problemem jest jednak niemożliwość zainstalowania na tym sprzęcie nowszego systemu niż Lion, choć istnieją tricki pozwalające na taką instalacje.
    Z drugiej strony, to jeden z niewielu już Maców na których można odpalić starsze oprogramowanie dzięki Rosetta.

Wydaje mi się, że obecnie nie warto kupować tak starego komputera chyba, że musisz uruchomić na nim soft, który z rożnych względów na nowszych Macach nie działa.

Gdybym teraz miał kupować nowego Maca to byłby to Mini - do moich potrzeb zupełnie wystarczy, nawet do Lightroom. Miałem cichą nadzieję, że dziś na WWDC Apple pokaże następną generację Mini, ale niestety nic się nie pojawiło.

Zablokowany

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Gdybym teraz miał kupować nowego Maca to byłby to Mini - do moich potrzeb zupełnie wystarczy, nawet do Lightroom.
    Mac Mini, fajna sprawa Problem pojawia się wówczas kiedy pod uwagę bierzemy kartę graficzną. W pewien sposób ogranicza to możliwości tego komputera jako "okazjonalne" centrum rozrywki, choć docelowo jego przeznaczenie byłoby przecież inne. Szkoda, że Apple nie montuje tam czegoś szybszego, z drugiej strony nie ma przecież miejsca na zaawansowany układ graficzny

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    A co do mobilnosci w terenie. Czy az tak czesto z tego korzystasz czy jest to proba wmowienia sobie ze sie przyda :-) (kupilem tak ipada i teraz tylko zona ma z niego pozytek)
    Od lat pracuję na notebooku i wiem, że bardzo brakowałoby mi mobilności, niestety. Czasami nie jestem w stanie zabrać mojego laptopa w podróż czy "na robotę" itp. gdyż waży z 4,5 kg i jest WIEEELLKKKIII

Tutaj choćby prezentacja portfolio byłaby zdecydowanie ułatwiona przy skalibrowanej Retinie Taka matryca może również posłużyć przy pracy dwu monitorowej, od biedy ujdzie w przeciwieństwie do znakomitej większości pozostałych mobilnych matryc LCD.

Dopiero zaczyna

Owszem co do Mac Pro 1.1 to tak jak ja czy Tom1 powiedział, ważne jest od kogo kupisz, to tak jak z monitorami kupionymi z biur unikać, tak samo tutaj, gdyż*się okaże że masz śmiecia, w którym się okaże że masz płytą*główna do wymiany, czy zasilacz. Co do jego prędkości i pracy pod obciążeniem jeśli go dobrze zmodernizujesz to wszelkie te odpowiedzi na temat tego że jest wolny i tak dalej są*bzudrami, owszem w takiej konfiguracji jakiej napisałeś*to będzie to wolne. Tylko licz że to jest 2-2,5 tysiąca złotych więcej wydane, czyli by Cię wyszło 3-3,5k zł. System postawisz legalnie 10.8 czy 10.9 to że apple pisze że nie, to nie jest wcale nieprawda, wystarczy dwa pliki zmienić i masz jaki chcesz system i do tego 64bity. A jak wszyscy będą*słuchali co mówi apple to tak będzie, bo według apple mój MBP 13 cali z 2012 roku nie obsługuje 16GB ramu, a system mi pokazuje co innego.

Mac mini całkiem dobry sprzecik i jeśli nie zajmujesz się*post-procesingiem wideo zawodowo to jest to bardzo dobry wybór. A karta graficzna w zupełności wystarcza do foto i innych zastosowaniach nie obróbka video. A jeśli Tobie chodzi o gry to zapomnij o graniu na macu, można ale gier albo nie ma albo te, które są*to na działają*dwa razy wilniej niż*na takiej samej konfiguracji na windowsie.

Retina świetna sprawa jeśli ktoś pracuje dużo mobilnie. Albo w domu nie mająć monitora zewnętrznego.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów