Witajcie!
Powiedzcie proszę, czy warto nabyć tak wiekowy już sprzęt? Jeśli tak, za jakie pieniądze biznes taki jest opłacalny?
Przeznaczeniem komputera będzie zaawansowana edycja zdjęć oraz grafiki. Pracuję na RAW'ach z 5D Mark III, mój obecny notebook krztusi się i dławi co w dużym stopniu spowalnia i utrudnia moją pracę, czasami wręcz uniemożliwia. Odczuwam to w szczególności przy edycji większej ilości materiału jednocześnie np. wrzucając do LR kilka/kilkanaście RAW'ów. Pracuję głównie w PS CC oraz Adobe Lightroom 5.3.
Krótka specyfikacja Mac'a:
• procesor Dual-Core Intel Xeon 2.66 GHz,
• pamięć 3GB 667MHz DDR2 (do ewentualnej rozbudowy),
• karta graficzna NVIDIA GeForce 7300 GT,
• jako dysk pracowałoby coś pokroju WD Caviar Black 7200 obr./min. lub dysk SSD, jeśli ma to jakikolwiek sens biorąc pod uwagę niewielką przepustowość interfejsu Serial ATA (3 Gb/s),
• mac pracowałby z monitorem o rozdzielczości 2560 x 1440 px.
Obecnie pracuję na notebooku o poniższej konfiguracji:
• procesor Intel Core 2 Duo T7400 2.16 GHz,
• pamięć 4GB Dual Channel 667MHz DDR2,
• karta graficzna 512MB NVIDIA GeForce Go 7900 GTX,
• dysk 2,5" WD Caviar Black 7200 obr./min.,
• matryca LCD WUXGA (1920x1200).
Nigdy wcześniej nie pracowałem na systemie Mac OS, ciężko jest mi określić jak konfiguracja tego sprzętu przekłada się na komfort i wydajność pracy w systemie Mac OS X 10.8 lub 10.9. Czy rozbudowując pamięć RAM w Mac'u (8GB, 16GB lub więcej w ramach możliwości płyty głównej Mac'a), znacząco wpłynę na wydajność pracy w PS i LR? Mój obecny notebook nie ma możliwości dalszej rozbudowy stąd praca na tym sprzęcie traci powoli sens - nie jest łatwo, co tu więcej pisać
Zależy mi w szczególności na opinii osób, które pracują na podobnej konfiguracji komputerze od Apple. Z tego co się orientuję, sprzęt produkowany był w latach 2006/2008. Dzięki!