Na wstępie chciałbym napisać iż temat obiektywu Canon 18-55 IS II był poruszany na forum niejednokrotnie jednakże nie był porównywany ze swoim najmłodszym bratem 18-55 IS STM, jeżeli się mylę przepraszam za założenie zbędnego tematu.
Każdy wie jaki jest Canon 18-55 IS II ale dość niedawno została wydana nowa (poprawiona) wersja z napędem STM.
Zagłębiając się w temat tegoż obiektywu zapoznałem się na samym początku ze specyfikacją techniczną a w niej parę zmian co do wersji IS II.
Nowy Canon oferuje 7 listków przysłony zamiast 6, optyka składa się z 13 elementów w 11 grupach zamiast 11 elementów w 9 grupach, pomijam już fakt dotyczący wielkości i wagi nowego obiektywu.
Do czego zmierzam?
Czytając zagraniczne fora oraz strony poświęcone fotografii w opisach nowego obiektywu można było dość często znaleźć informację iż "STM" jest ostry, szybki i celny. Moje pytanie, czy ktoś miał do czynienia z nową konstrukcją i mógłby coś o niej więcej opowiedzieć.
Czy jakość obrazu w porównaniu ze starszym IS-em jest niewątpliwie dużo lepsza? Jest to dość ważna dla mnie kwestia dlatego poświęcam tyle uwagi nowemu obiektywowi STM.
Pozdrawiam Grzegorz