Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - brak AF

Domyślnie Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - brak AF

Witam. Mam okazję tanio kupić obiektyw Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro z uszkodzonym auto focusem, działa jedynie manualne ustawianie ostrości (nie mam pojęcia jaki jest powód usterki AF). Obiektyw ma służyć tylko i wyłącznie do fotografii makro, więc brak AF nie jest dla mnie problemem. Mam natomiast pytanie - czy uszkodzenie AF pociąga za sobą jakieś inne usterki, nie wiem, ostrzenie ręczne z czasem stanie się niemożliwe, coś się będize zacinało? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Finally I've found that I belong here

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - brak AF

powiedz jaka cena, bo naprawa około 200/300zł w zależności od serwisu.
    Też kiedyś miałem możliwość kupna takiej samej sigmy z taką samą usterką i była ona za 400zł, ale ostatecznie nie kupiłem

750 zł. Nie myślałem jednak o naprawianiu, tak aby AF działał poprawnie.

Miasto
    KIELCE

W takiej cenie to chyba znajdziesz sprawną...
    Nie warto w takiej kasie.
    Nawet na forum Bangi sprzedawał sprawną sztukę w idealnym stanie chyba taniej nawet niż 750zł

Nie zauważyłem tej oferty. Dzięki za info.

Miasto
    KIELCE

rzuciłem okiem na zakończone aukcje i jeszcze niedawno dwie sztuki W PEŁNI SPRAWNE poszły poniżej 800zł co prawda do SONY, ale to jedno i to samo
    Ja bym nie dał więcej niż góra 500zł za uszkodzoną

dokładnie ! dałem 700 za sprawną w super stanie, uszkodzona to max 350 zł !!!
    AF się przydaje np z dzieckiem na spacerze
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Uzależniony

Obiektyw bardzo fajny - bardzo ostry i z tego powodu mozna sie z niego bardzo cieszyc. Cena rzeczywiscie troche srednia, ale takie uszkodzenie to przewaznie sprawa czyszczenia i lekkiego przesmarowania przekladni. W tym obiektywie jest ona bardzo mocno przesilona, kiedy zmusza sie ja do pracy z autofokusem bez odlaczenia manuala na piercieniu i bez narzucenia limitu. . Do recznego ostrzenia - bajka. Jeden z najlepszych , moim skromnym zdaniem, do zabaw z makrem w tym zakresie cenowym.

Bywalec
    Miasto
    Marki

Witam, pozwolę sobie napisać w tym temacie ponieważ mój problem dotyczy właśnie sigmy 105 macro, autofocus nie działa.
    Przy ręcznym ustawianiu ostrości słychać zgrzyty, a na autofocusie słychać działający silniczek który kręci się ale nie ustawia ostrości, może ktoś orientuje się co mogło się stać?

Może jakieś trybiki się rozleciały?
    Gdzie w Warszawie można oddać taki obiektyw aby nie ściągnęli za dużo za naprawę? Albo dali gratisową wycenę naprawy?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

powracam do tematu. I ja nabyłem taki uszkodzony obiektyw, AF pracuje ale nie kręci / nie ustawia odległości. Jak by coś nie łapało. Znalazłem artykuł jak sobie z tym poradzić: Servicing the Sigma 105mm f/2.8 EX macro lens

Zastanawiam sie jaki olej zastosować. Nie chce czegoś drogiego bo i tak nie mam pewności, że zadziała. Ktoś jest w stanie polecić jakiś olej do części mechanicznych obiektywu ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów