Witam wszystkich Canoniarzy. Forum przeglądam już dłuższy czas. Czytam , czytam i czytam ,aż w końcu dziś się zarejestrowałem, by zapytać się was co wybrać. Jest to mój pierwszy post. Do tej pory używałem Canona PowerShot SX210 IS. Wszystko z tym aparatem jest ok robi ładne zdjęcia, ma tryb manualny, tylko słabo wyglądają fotki w wewnątrz domu przy słabym świetle. Po prostu osoby na zdjęciu są poruszone. No i przyszedł czas na pierwszą lustrzankę myślałem nad 60D, 700D. Lubie Canony Doradźcie co wybrać? Byłem w sklepie, trzymałem i bawiłem się każdym z nich. Aparat ma mi służyć do robienia zdjęć w domu przy ciemnym świetle , portrety osób , rodzinne imprezy, ogólnie zdjęcia w wewnątrz domu. No i coś na spacerek czyli jakieś budynki, zabytki, drzewa ogólnie przyrodę. Mam do wydania 3.5-4.5 tys zł. Mam klika faworytów:
Canon 60D (dobrze spasowane body, dobre materiały, dwa wyświetlacze, no i jest starym aparatem z 2011r)
Canon 700D (nowy aparat z 2013r, fajny wyświetlacz dotykowy, dobrze się go trzyma, dobrze kręci filmy)
Do 700D jest dołączony obiektyw kitowy najnowszy model EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM czy on jest taki dobry? Czy na początek się nada, czy może od razu wziąć tamrona 17-50 2.8
Obiektywy na początek jakie bym chciał to do portretów Canon EF 50 mm f/1.8 II może kiedyś 1.4 myślę że się nada.
A drugi obiektyw to pewnie jakiś kit na początek Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 ,a później zamiast kita budżetowy Tamron 17-50 mm f/2.8 lub Sigma
Podpowiedzcie koledzy co mam kupić i na co zwrócić uwagę? Jak już kupie puszkę to będę ją miał przez kilka lat , tylko szkiełka będę zmieniał. Pozdrawiam
Aha na innym forum podpowiadają ,żebym kupił Nikona D7000 fajny aparat ale trochę drogi.