Witam ,
Mam pytanie do użytkowników canona 5 D Mark II , fotografuje głownie krajobraz i poszukuje dobrego obiektywu w standardowym przedziale 24- 105 lub stało ogniskowego.
Mam możliwość taniego zakupu razem z canonem 5 D II ob 24- 105 ,niepokoi mnie natomiast jakość ,sprawdzałem dwa egzemplarze tego obiektywu w sklepie i żaden ob. nie był super ostry ponoć ten model tak ma , jest to ob. który np do podroży jest bardzo dobrym rozwiązaniem natomiast jakość moim zdaniem dosyć przeciętna , proszę o komentarze osóby które używają canona i ich doświadczenie , zależny mi na jakości a nie wygodzie nie potrzebuje jasnego szkła bo i tak będę przymykał do f 11 czy nawet f 16.Sprawdzałem testy np na photozone i ob 24- 105 aż tak źle nie wypada wiec jestem troszkę zaskoczony .
Sprawdzałem stałoogniskowe modele np canona 50 1.8 wypada bez rewelacji , bardzo dobrym ob jest Sigma AF 35mm f/1.4 tylko cena i ponoć sigma niezbyt dobrze wypada z canonem.
Z obiektywów analogowych przetestowałem 50 1.8 pentacona i przy makro nie miałem dobrej ostrości być może trafił mi się felerny egzemplarz no i analog z cyfra jak słyszałem nie najlepiej współpracuje .
Myślałem jeszcze o canonie 17 -40 ponoć znacznie lepszy jakościowo od 24- 105
Z ob które już posiadam to canony 100 2.8 L i 100- 400 L i jestem bardzo zadowolony z wyników zarówno na APS- C jak na FF.
Proszę o opinie osóby które fotografują takim sprzętem o podzielenie się uwagami .