Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Uszkodzony pryzmat pentagonalny - 550d

Domyślnie Uszkodzony pryzmat pentagonalny - 550d

Witam,

W mojej 550-tce uszkodzony mam pryzmat a w zasadzie pentagonalny układ luster (tak bynajmniej wnioskuję). Patrząc przez wizjer przez środek i lewym dolnym rogu widać "rozlanie", takie jak np. w pękniętym wyświetlaczu. Początkowo myślałem, że wizjer jest pęknięty ale po zdemontowaniu matówki i zerknięciu do środka widać dokładnie te rozlania w miejscach załamań luster. Po długich poszukiwaniach niestety nie udało mi się znaleźć podobnego przypadku.
    Chciałem zapytać czy ktoś się z czymś takim spotkał? Czy wymiana tego elementu jest w ogóle możliwa i przede wszystkim opłacalna?

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez duszer ; 09-03-2014 o 21:49

Domyślnie Odp: Uszkodzony pryzmat pentagonalny - 550d

Ten aparat nie ma pryzmatu.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

po miedzy matówką a pryzmatem (który oczywiście jest w 550d) jest jeszcze jeden dodatkowy układ optyczny (też chyba matówka) na którym podświetlają się punkty af, może ta część jest uszkodzona

Dokładnie w tym modelu z tego co się orientuję nie jest to "pryzmat pentagonalny" a "pentagonalny układ luster" co nie jest kwestią tej dyskusji. Pod matówką nie zauważam nic poza tymi załamanymi pentagonalnie lustrami. Odczyt punktów Af patrząc pod kątem w wizjer też jest ok.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

FOTO-PAN nie wiem po co te posty o czyszczeniu wizjera pryzmatycznego, w 550D jest układ luster jak już to wcześniej zostało napisane i nie ma tej płytki ze zdjęcia. W modelach z lustrami punkty AF są naniesione na matówkę. Kolega ma ewidentnie problem z jednym z luster z toru optycznego, najlepiej wysłać aparat do jakiegoś serwisu, być może jest opcja wyczyszenia lub wymiany takiego lusterka
    Szczerze jednak podejrzewam że najlepiej dla kieszeni po prostu będzie przyzwyczaić się do tego
    Ostatnio edytowane przez haze ; 09-03-2014 o 23:18
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów