Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: canon 35mm 1.4 czy sigma 35mm 1.4? czy moze cos innego

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

Domyślnie canon 35mm 1.4 czy sigma 35mm 1.4? czy moze cos innego

witam planuje zakup canona 35mm 1.4 a moze raczej planowalem dopoki nie trafilem na kilka porownan z ta wlasnie ponoc swietna alternatywa jaka jest sigma 35mm 1.4... Niestety jak to najczesciej bywa czym wiecej czlowiek czyta i oglada tym wiekszy problem i metlik pojawia sie w glowie... szklo byloby uzywane z 5d mk3. obecnie mam 135mm i jako dopelnienie 50mm 1.8 ktory wlasnie bylby w wiekszosci zastapiony owa 35mm. Tylko teraz pytanie czy faktycznie ta canonowska 35 wypada tak blado w porownaniu z duzo tansza sigma czy to po prostu czepianie sie i szukanie dziury w calym w drozszym szkle? Najbardziej zalezy mi na opiniach osob ktore maja lub mialy w/w szkla i tego jak to wyglada w czystej praktyce a testy z optycznych badz innych serwisow fajnie by bylo zepchnac na drugi plan. pzdrawiam

Domyślnie Odp: canon 35mm 1.4 czy sigma 35mm 1.4? czy moze cos innego

Mam 135L i Sigme 35/1.4Art, uzywam ich z 6d. Nie lubie kompromisow i ta Sigma na pewno nim nie jest. Nie wiem, czy 35L jest lepsze, czy gorsze, mnie Sigma wystarczy w 100%.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

wlasnie wszedzie duzo pochwal w strone sigmy polecialo...Dodam tylko ze tutqj na forum przestudoowalem praktycznie caly watek o tej sigmie ale niestety tam jest jeden wielki misz masz

Jesli masz jakies konkretne pytania, lub chcesz jakies RAWy, smialo. Duzo z tej Sigmy jeszcze nie mam, ale cos znajde.

Uzależniony Awatar kaindox

Poświeć chwilę na wycieczkę do sklepu i na spokojnie porównaj sobie oba obiektywy. Myślę że po takim teście nie będziesz miał wątpliwości na co wydać pieniążki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Poświeć chwilę na wycieczkę do sklepu i na spokojnie porównaj sobie oba obiektywy. Myślę że po takim teście nie będziesz miał wątpliwości na co wydać pieniążki.
    Mieszkam w UK, stosunkowo niedaleko londynu ale niestety w mojej okolicy nie ma zadnego dobrego sklepu fotograficznego w ktorym moglbym takie szklo wziac do reki...Podejrzewam, ze wycieczka do Londynu dalaby mi taka okazje, ale nie zawsze jest na to czas (dzien wolny z pracy itp itd) Ale wiem, ze to jest dobre rozwiazanie, bralem to pod uwage i byc moze ostatecznie przed zakupem wlasnie tak zrobie...Panowie, a nikt nie ma canonowskiej 35? generalnie maluje piekny obrazek, ale strasznie duzo jest narzekan na nieszczesny fiolecik

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Tu masz wszelkie informacje nt. sigmy i canona 35:
    http://www.canon-board.info/obiektyw...-dg-hsm-86194/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...ecenzja-88077/
    Proponuję zapoznać się i nie zaczynać kolejnego tasiemcowego wątku.

Generalnie sigma jest optycznie lepsza, ale występują z nią czasem problemy z AFem. Nie powinno to jednak być dużym problemem, bo jak nawet nie trafisz celnego egzemplarza, to zawsze można to skalibrować.
    Ja mam canona, nie zamierzam zmieniać na sigmę i też jestem zadowolony . Jedyne do czego można mieć zarzuty, to aberracja. Nie na darmo został nazwany królem aberracji .

Używałem obydwóch szkieł i moje zdanie jest takie, że jak rozważasz zakup 35mm, to warto zaryzykować z sigmą. Jak już się ma 35L to wegług mnie nie warto zmieniać. Sigma jest ostrzejsza w zakresie do F2, wyżej różnica jest niewidoczna. Temat aberracji sigmy nie dotyczy. Jedynie czego można sie przyczepić to AF, który w kiepskim świetle jest wyczuwalne wolniejszy od canona. Przy dobrym świetle różnicy w szybkości i celności praktycznie nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-02-2014 o 00:18
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar kaindox

Matsil napisał wszystko co trzeba, jeśli dalej masz wątpliwości to wizyta w sklepie Cię nie ominie. Ogólnie mam wrażenie że posiadacze 5D3 i 6D są bardziej zadowoleni z Sigmy niż posiadacze innych FF, masz więc duże szanse cieszyć się z zakupu 35 w dobrej cenie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz/Slough UK

Ok, zapoznalem sie jeszcze z kilkoma informacjami i wybor padl zdecydowanie na sigme. Wiec mysle, ze takiego zakupu dokonam...

Battle of the Bokeh - Canon, Nikon Sigma 35mm f/1.4 -> Battle of the Bokeh - Canon, Nikon Sigma 35mm f/1.4 - YouTube

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów