Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon 40D i autofocus

Uzależniony

Domyślnie Canon 40D i autofocus

Cześć.
    Niedawno kupiłem Canona 40D. Porównując go z 550D, zauważyłem, że AF w 550D jest jakby ciut dokładniejszy. Chodzi mi o centralny punkt w słabych warunkach oświetleniowych, w 40D na dalekich małych obiektach rzadko sie podświetla, natomiast w 550D częściej. Ponadto zdjęcie z 40D jest jakby bardziej miękkie od zdjęcia z 550D. Testy wykonywałem na Sigmie 18-35 oraz Canonie 18-55 (kit).

Czy miał ktoś może możliwość porównywania tych dwóch korpusów, bo chyba nie popełniłem jakiegoś wielkiego kroku w tył.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Canon 40D i autofocus

Z tego co zauważyłem to 550 ma AF 9-cio punktowy AF - krzyżowy punkt centralny i dodatkową czułość przy f/2.8.

Nie wiem, ale może tu tkwi przyczyna innego działania AF na centralnym dla jasnego obiektywu ?

40D nie miał tej funkcjonalności w AF.

Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
    Działa tylko wtedy, gdy obiektyw jest mocno otwarty i oświetlona jest cała baza pomiarowa.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-02-2014 o 09:58

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez RobertON
    40D nie miał tej funkcjonalności w AF.
    Oczywiście, że ma taką funkcjonalność.
    Cytat Zamieszczone przez RobertON
    Takie poprawienie precyzji polega na innym rozmiarze fizycznym sensora (jest większy w jedną stronę).
    Nieprawda, czujnik centralny posiada dodatkowe ukośne sensory które działają tylko dla jasnych szkieł (jaśniejszych od f2.8).
    Robson999 sprawdz czy nie masz jakichś zanieczyszczeń na czujnikach - przedmuchaj je gruszką (czyszczenie matrycy, lustro w górę i dmuchasz w czujniki). W moim 40D af działa wzorowo...
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

zalezy co rozumiesz przez miekkosc 40d. to inna matruca 10mpix z duzymi punktami. nie da sie porownac 1:1. AF 40d jest bardzo szybki i dokładny. Działał u mnie własnie z sigma 18-35 i trafiał w punkt.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cieszę się, że haze wyprowadziłeś mnie z błędu, nigdy nie miałem 40D, więc nie wiem czy był "jaśniejszy" środkowy czy też nie.

Czujnik centralny, to skrzyżowanie dwóch - pionowego i poziomego, to jak mają działać ukośne sensory ?

http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334

Tu jest obrazowo wyjaśnione działanie AF w pionie, tak samo jest w poziomie, a krzyżowo to oba razem.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-02-2014 o 10:25

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Mniej wiecej tak:
    Canon EOS DSLR Autofocus Explained
    Rozdział "putting it all together"
    Ostatnio edytowane przez haze ; 27-02-2014 o 10:28

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Supek dzięki, już staram się to zrozumieć.

Jest wiedza, jeszcze raz dzięki haze - nigdy tego nie znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-02-2014 o 10:41

Uzależniony

Dzięki za pomoc!
    Aparat mam dopiero od wczoraj, wygląda dobrze, nie sprawdziłem jeszcze ilości klatek wykonanych, bo miał zadeklarowane ok 25 tys.
    Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części, więc gruszka i tak pójdzie w ruch
    Generalnie jestem zadowolony. Jest dużo cichszy od 550D, szybszy, większy, wygodniejszy.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Robson999
    Przypomniało mi się coś…w wizjerze widzę duży paproch w górnej części
    Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
    CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld
    Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 27-02-2014 o 10:42

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Nie chcę zapeszać, ale bardzo często w tych aparatach śmieci dostają się za szkiełko z punktami AF (to jest osobna płytka jeszcze za matówką, a przed pryzmatem). Czyszczenie tego jest już trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zdemontować matówkę, a później płytkę z punktami AF(po drodze są miedziane podkładki). Tutaj masz więcej o tym procesie (na przykładzie 5DII, ale w 40D jest podobnie):
    CLEANING THE EOS 5D MKII VIEWFINDER | #shimworld
    Acha jeśli podejmiesz się demontażu matówki (w celu jej przedmuchania) to pod żadnym pozorem jej nie dotykaj, zero ściereczek i płynów - sama gruszka można się czasem zdziwić jak bardzo delikatna jest.
    No to mnie trochę podłamałeś, może to ma właśnie związek z tym moim dzisiejszym tematem? Dziś zabieram się za ten aparat!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów