Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Obiektyw szerokokątny do pełnej klatki

Miasto
    Toruń

Question Obiektyw szerokokątny do pełnej klatki

Tak jak w temacie, czyli szukam najodpowiedniejszego obiektywu do mojego 6D. Zastosowanie: plener, jakieś imprezy okolicznościowe, rodzinne itp., a do tego dochodzi fotografia kulinarna. Generalnie chodzi mi o jakiś w miarę uniwersalny obiektyw szerokokątny.
    Zdążyłam już zorientować się, że bez winietowania się nie obejdzie, jednak wiadomo, że chciałabym, żeby mimo to było one jak najmniejsze. Tak jak i inne wady optyczne zresztą. Szukałam, czytałam, i jak to na takiego laika jak ja przystało, już sama nie wiem co powinnam wybrać. Mój faworyt to jak na razie chyba Canon 17-40 mm f/4. Rozważam jednak także zakup jakiegoś tańszego obiektywu (np. Canon 50 mm f/1.8) na tzw. 'doraźne potrzeby' i późniejszy zakup lepszego szkła. Jestem też w stanie wydać na to trochę funduszy, jednak trzeba się liczyć z tym, że są one jednak w pewnym stopniu ograniczone (sama nie zarabiam, ale oszczędzać potrafię i duży nacisk staram się kłaść na stosunek jakości do ceny).

Także chciałabym się spytać jakie ogniskowe szczególnie byście mi polecili? I jakie obiektywy w tym zakresie wydają się wam najbardziej optymalnym rozwiązaniem?

Z góry dziękuję za każdą pomoc

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny do pełnej klatki

Cytat Zamieszczone przez kinga9650 Zobacz posta
    Mój faworyt to jak na razie chyba Canon 17-40 mm f/4.
    Lubię to szkło, za kolory i pracę pod światło.

Rozważam jednak także zakup jakiegoś tańszego obiektywu (np. Canon 50 mm f/1.8)
    Jeśli spodoba Ci się jasna stałka, szybko ją zmienisz na 50 1.4

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Jako uniwersalny szerokokątny to C17-40L może być ale w tematyce, którą wymieniłaś to C35/2IS bedzie fajniejszy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Tarnów

Zdecydowanie 16-35 L Canon, jeśli już masz wydawać pieniądze to kupuj jakość, oczywiście jak nie ma gotówki na nowe to zawsze można szukać używki w bdb stanie. Przy plenerze f4 powinno wystarczyć ale już imprezy czy kulinaria wymagają jaśniejsze szkła. Jak umiesz oszczędzać to poodkladaj troszeczkę dłużej. Pozdrawiam Rafał

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie

Też miałem podobny dylemat, podobny bo szukałem obiektywu ultra szerokokątnego i 17-40 kupiłem z pewnymi obawami - bo opinie na forum, bo w sklepie powiedzieli że trzeba przebierać bo bywają różne, kupiłem i jestem zaskoczony in plus to po prostu dobre szkło (albo mi się jakiś wyjątkowy egzemplarz trafił). Ale ja go kupiłem głównie jako UWA do widoczków wszelkiego rodzaju.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Toruń

@marfot Mówisz o nowszej wersji, tak? W sumie rzeczywiście wygląda na dosyć przystępną cenowo i głównym zarzutem jest winietowanie według mnie.

@kudi145 Canon 17-40 wydawał mi się właśnie lepszą alternatywną od tego szkła. M. in. naczytałam się dużo złego o 16-35, no i jednak wiadomo, cena też zrobiła trochę swojego, a 17 podawana była jako stosunkowo dobra alternatywa, z ustępstwem na rzecz światła oczywiście. Ty proponujesz ją z własnego doświadczenia?

A tak w ogóle to.. patrze na te obiektywy i wady mnie przygniatają, nie wiem jakie jest 'mniejsze zło'

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Długo miałem 17-40, jeszcze za czasów 350D poprzez 30D, 50D do 5DII. Na pełnej klatce sprawdza się bardzo dobrze i jest godny polecenia. Zamieniłem go na 16-35, który jest wyraźnie lepszy praktycznie w każdym punkcie, ale cena też jest dwukrotnie wyższa. Jeżeli nie potrzebujesz f2.8, to 17-40 się sprawdzi, ale z tego co piszesz, to bardziej przydałoby się jasne szkiełko. Czego złego naczytałaś się o 16-35? Jak dla mnie to świetne szkło i bardzo często go używam.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Tarnów

Miałem to szkło i oczywiście nie jest idealne, ale takie chyba nie istnieje. Kiedy musiałem je oddać to robiłem to z ciężkim sercem. Najlepiej abyś mogła przetestować oba szkiełka i sama ocenić które do Twoich potrzeb jest najlepsze. Osobiście nie miałem, ani się nie bawiłem 17-40 więc się nie wypowiem.
    Rafał

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

A tak w ogóle to.. patrze na te obiektywy i wady mnie przygniatają, nie wiem jakie jest 'mniejsze zło'
    Patrzysz na fotki zrobione tymi obiektywami i nie tolerujesz ich jakości czy tylko analizujesz jakieś testy?
    Swoja drogą te testy też nie wypadają tragicznie.

Nie rozumiem czemu zawzięłaś sie akurat na winietę
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Canon 17-40L/4 to dobry wybór na początek - będziesz zadowolona. Jeśli myślisz o stałce to dobrym pomysłem jest 50/1,4 ( wersję wydmuszkowatą 1,8 sobie daruj )
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów