Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 200mm M42 takumar, pentacon czy jupiter? A może jeszcze coś innego?

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie 200mm M42 takumar, pentacon czy jupiter? A może jeszcze coś innego?

Pytanie jak w temacie. Wszystkie f4, cenowo podobne. Który wybrać?

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Odp: 200mm M42 takumar, pentacon czy jupiter? A może jeszcze coś innego?

witam
    Jeszcze zależy do jakiej puszki ....
    Ja osobiście bawiłem się Jupiterem 200mm M42 , ale po pół roku sprzedałem gdyż razem z body dawał niezły wycisk jesli chodzi o ciężar.
    Przyzaję że obrazek po wywołaniu w Lightroomie był bardzo zadawalajacy , ale dużo zdjęć odpadało ze względu na ostrość.
    Przed zakupem myslałem że sobie poradzę , ale niestety brak AF i stabilizacji to dużo.
    Fakt że cena takiego obiektywu jest minimalna w stosunku do obrazka jaki pokazuje , ale pobawiłem sie i mi wystarczy .....
    Przy statycznych motywach powinien sie sprawdzić i jeśli brak większej gotówki to właśnie taki obiektyw na poczatek polecam gdyż innych nie uzywałem.
    pozdrawiam Wojtek
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Domyślnie Odp: 200mm M42 takumar, pentacon czy jupiter? A może jeszcze coś innego?

Jeżeli dostaniesz wersję 16-listkową to śmiało możesz kupić Pentacona 200/4. Jest trochę lżejszy od Jupitera 21 i daje ostry obrazek od f/4.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Łódź

Dzięki za odpowiedzi kupiłem wczoraj smc takumara. W dobrej cenie. Zobaczymy jak się będzie sprawował bo opinie na necie są niezłe. Podobno bardzo ostry od pełnej dziury. A myślę sobie, że jak mi się nie sprawdzi to sprzedam za tyle samo co kupiłem
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 20-02-2014 o 13:48

jak coś wrzuć sample z tego takumara
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Miasto
    Łódź

No właśnie takumar okazał się albo wadliwy albo bardzo nie współpracujący z 40D - przy przymykaniu przysłony pojawiało się białe widmo w środku kadru, im mniejsza dziura tym mniejsza ale bielsza plama. Przy f22 zupełnie biała kropa jak przepalenie.

Na szczęście Pan od którego kupiłem miał jeszcze pentacona 4/200 z 16 listkową przysłoną. Wrzucam kilka strzałów na szybko z pentacona. Foty wołane z raw w lightroomie. Wyraźnie trzeba podciągać kontrast, ale cos za coś. Ostry od pełnej dziury zgodnie z opiniami. Wszystkie zdjęcia na f4.

Bywalec Awatar zbirr

Co do wyboru szkła to już wybrałeś, ale może ktoś zajrzy to mu się przyda. Z tym plackiem białym w środku to tak jakby kolory były wyprane z kolorów i kontrastu? Miałem tak po podpięciu TC2x: MC K-1. Niby lepszy, a raczej bardziej chwalony niż TK-2M ale gorzej wypadł, na wspomnianym TK-2M wszystko było ok. Jupiterów miałem kilka. Rożnie wypadały i jakoś nigdy żaden nie pozostał. Potem dostałem za piwo uszkodzone jupitera, heliosa, i 2 made in japan. Poskładałem wszystkie. wnioski: jupitera robiło co najmniej 2 firmy. Różna optyka w środku, miałem problemy ze złożeniem 1 sprawnego z kilku zakupionych po 5-10zł.
    Jeden z tych made in japan zastąpił jupitera 135mm, a drugi to vemar (produkcja Tokina) bije na głowę wszystkie jupitery 21M jakie miałem, a wielkościowo i wagowo wygląda jak jupiter 135mm.
    Wnioski mam takie. Każde szkło trzeba przetestować, opinie opiniami, nie ma co polecać i kupować w ciemno.
    Ps gratuluję dobrego pentacona, Te co miałem nie były dobre.

Miasto
    Łódź

Z tym białym plackiem to tak jakby gdzieś się dostawało "lewe" światło wyglądało to tak jakbyś rozjaśnił centrum kadru pędzlem. widać było te wadę również przy zdjęciu ulicy w nocy. Od światła latarni na zdjęciu pojawiał się pomarańczowy półksiężyc.

Uzależniony Awatar PoulN

Jakby kto chciał mam do sprzedania w idealnym stanie Vivitara 200mm f3.5
    Dość mały poręczny w porównaniu z Pentaconami, wbudowana osłona przeciwsłoneczna..
    http://www.flickr.com/photos/steevit...7628580910757/

Kiedyś na szybko porównałem z EF 70-200 f4

LINK
    http://www.canon-board.info/obiektyw...2/index44.html

Wiadomo który wygrał ale nie o to chodzi, a o sam obrazek...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-02-2014 o 13:51

Uprawnienia umieszczania postów