Ewentualnie poszukaj innego aparatu, np. Smieny SL poszukiwana Smiena SMENA SL + wyjątkowy futerał (3883228767) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. tylko na tej aukcji chyba trochę drogo liczy.
Ewentualnie poszukaj innego aparatu, np. Smieny SL poszukiwana Smiena SMENA SL + wyjątkowy futerał (3883228767) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. tylko na tej aukcji chyba trochę drogo liczy.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Z całym szacunkiem do Smieny.... ale ja wolałbym już lustrzankę Praktici![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Ja tu widzę dwa wyjścia z tej sytuacji bez wyjścia - o ile oczywiście wykluczymy wyrzucenie filmów SL.
- Przewinąć filmy SL do zwykłych rozbieralnych kaset 135 i używać ich spokojnie w Praktice. Film jest ten sam, inna jest tylko kaseta.
- Do Praktiki kupić zwykłe filmy 135, a do filmów SL dokupić odpowiedni aparat, żeby się nie zmarnowały. Tutaj faktycznie jedynym wartym uwagi wyborem jest Smiena SL (cała enerdowska produkcja w tym standardzie to, niestety, mniejszy lub większy szmelc - no może poza automatycznym Pentaconem electrą), acz ta Smiena z aukcji ma cenę lekko z sufitu. Nie wiem, niestety, czy kasety SL pasują do zachodnich aparatów na kasety Rapid - w drugą stronę to działa i kasety Rapid można stosować w aparatach SL, natomiast na odwrót pojęcia i pewności nie mam.
Przede wszystkim jednak - o Praktice myśląc - na początek zdecydowanie trzeba kupić do niej film nowy, nieprzeterminowany i wywołać go w sprawdzonym labie - trzeba bowiem przede wszystkim ocenić techniczną sprawność aparatu, więc film nie może tu sprawić żadnych niespodzianek.
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Dziękuje wszystkim za odpowiedz!
Nowego aparatu do samych kliszy SL nie bede kupował, nie ma ich aż tak dużo. Ewentualnie zakupiłbym któryś z wymienionych w pierwszym poście Canonów jeżeli mają one dać lepsze efekty niż moja Praktica. W jaki sposób się przewija film między kasetami? Zwyczajnie wyciągnąć,w ciemnym pomieszczeniu, z kasety 135 film który tam się znajduje a następnie wsadzić tam film SL?
No tak prosto to, niestety, nie ma.W jaki sposób się przewija film między kasetami? Zwyczajnie wyciągnąć,w ciemnym pomieszczeniu, z kasety 135 film który tam się znajduje a następnie wsadzić tam film SL?
Tzn. nie ma problemu z przewijaniem w drugą stronę, filmu 135 do kaset SL - po prostu odcina się 60 cm filmu i wpycha na chama do kasety SL. Oczywiście w ciemności i odpowiednią stroną.
W przypadku przewijania filmu SL do kasety 135, potrzebne są przede wszystkim rozbieralne kasety. Współczesne kasety z filmami są najczęściej zamknięte na amen i nie da się ich nieinwazyjnie otworzyć. Można albo kupić puste kasety rozbieralne, albo wykorzystać stare kasetki po filmach np. Orwo czy radzieckie - je można było wielokrotnie otwierać i zamykać.
Jak już masz taką kasetkę 135, to rozmontowujesz ją (tzn. otwierasz denko i wyjmujesz szpulkę). Potem zaczepiasz koniec filmu wystający z kasetki SL o szpulkę z kasetki 135 - technicznie to już odpowiednio do tego, jak rozwiązane jest to zaczepienie w Twojej kasetce. Musisz zwrócić uwagę, aby film założyć odpowiednią stroną (nie na lewą stronę - emulsją do szpulki, żeby zwijał się w tą samą stronę co w kasetce SL!) i żeby zaczepienie końcówki filmu o szpulkę było mocne, a nie na słowo honoru - inaczej po dojechaniu do końca filmu podczas robienia zdjęć możesz wyrwać film z kasety i tylko problemy z tego będą. Tę czynność możesz wykonywać przy świetle, ale starając się wyciągnąć z kasety SL najmniej filmu jak to tylko możliwe.
Potem zamykasz się w absolutnej ciemności i nawijasz cały film na szpulkę, wyciągając go jednocześnie z kasety SL (nie dotykając powierzchni filmu palcami!), a gdy już cały nawiniesz, to wkładasz szpulkę z filmem do kasetki 135, tak aby koniec filmu wystawał na kilka centymetrów przez szczelinę kasetki (zwracając uwagę na włożenie filmu właściwą stroną), zamykasz pokrywkę kasetki - i gotowe, można zapalić światło.
Alternatywnie możesz najpierw od razu włożyć szpulkę z zaczepionym tylko końcem filmu do kasetki 135 i zamknąć kasetkę, a dopiero potem w ciemności przewinąć film z SL do 135. To może jest wygodniejsze, ale cokolwiek większe jest ryzyko porysowania filmu. Trzeba też uważać, żeby przy takim przewijaniu nie wciągnąć całego filmu - bo w kasetce SL nie jest on w żaden sposób zaczepiony, więc wyjdzie bez oporu. Jeśli tak się stanie, to będziesz musiał znów otworzyć kasetkę 135 i wyjąć na zewnątrz końcówkę filmu.![]()
Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 20-01-2014 o 18:18
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne