Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60

Jako że jestem nowym forumowiczem chciałbym wszystkich powitać

Przekopując fora nikona oraz canona nie natrafiłem na podobny temat dlatego pozwoliłem sobie takowy założyć i liczę na kilka podpowiedzi - wybrać będę musiał sam.

Od początku: dotychczas cykałem zdjęcia zwykłą cyfrówką to tu to tam, tak po prostu, nie nazwałbym tego nawet amatorstwem. Od jakiegoś czasu zainteresowało mnie to troszkę bardziej (pomyślałem że może wkręcę się w fotografie) powiedzmy przejście z poziomu zwykłego "cykacza" na amatora. W związku z tym narodził się pomysł zakupu pierwszej lustrzanki.

Nie jestem doświadczonym fotografem ani wielkim znawcą sprzętu wszystko ma się odbywać powoli i systematycznie, albo złapię bakcyla albo nie. Postanowiłem ograniczyć się do dwóch firm Canon oraz Nikon (nie faworyzuję tu nikogo). Przekopawszy internet (testy, recenzje opinie i porównania) nadal jestem "głupi", po długich namysłach wybrałem dwa modele Canon 20D oraz nikon D60 oba z kitami 18-55. Dobrze wiem że jest pomiędzy nimi dużo różnic, każdy z nich posiada jakieś wady i zalety jednak nie potrafię sobie odpowiedzieć który będzie lepszy do nauki i dla totalnego laika.

Ogólnie aparat będzie wykorzystywany w różnych sytuacjach przy różnym oświetleniu(przewaga światła naturalnego), różnej pogodzie (ale bez przesady), w pomieszczeniach zamkniętych oraz na otwartych przestrzeniach (ma być uniwersalny). Co ważne będą nim wykonywane zdjęcia osób uprawiających sport.

Dobrze wiem że nie ma rzeczy uniwersalnych i dobrych do wszystkiego, dużo zależy również od obiektywu którego na razie nie zamierzam zmieniać. Ja chciałbym po prostu wybrać ten lepszy

Obecnie mam na oku kilka nikonów D60 w cenie ok 500-600 zł oraz jedną 20D (ok 600zł). Wszystkie aparaty z przebiegiem ok 10tys klapnięć.

Pozdrawiam,
    Mateusz

P.s budżet max to 600zł

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie Odp: Pierwsza lustrzanka Canon 20D czy nikon D60

dozbieraj 200pln i kup 40d

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Wymierzyłeś w korpusy z różnej półki. Znam wprawdzie tylko poprzednika D60 - Nikona D40X.
    Canon 20D (lub jeszcze lepiej 30D) to solidny korpus o znakomitej ergonomii bez porównania z D60.
    AF w Nikonie skromniutki i raczej prymitywny, w 20D przynajmniej środkowy punkt zapewnia przyzwoity poziom. Na wysokim ISO szumy raczej spore ale na niższym (do 800) obrazek lepszy niż dobry.
    Canon 20D z obiektywem klasy C70-200L uciągnie niezbyt wymagające sporty.
    Trzeba mieć świadomość, że oba korpusy to raczej historia, chociaż w przypadku Canona bardzo przyjemna w dotyku.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Jak to kiedyś ktoś napisał ( już nawet nie pamiętam na którym forum):

Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjęcia

A do nauki wcale nie musisz brać lustrzanki cyfrowej, choć oczywiście to duży plus bo od razu zobaczysz zdjęcia, ale równie dobrze nauczysz się podstaw fotografii na analogu, jak również każdej cyfrówce z manualnymi ustawieniami ( choć nie dają one tyle swobody co DSLR)

Jakikolwiek byś nie wybrał i tak zrobisz dobrze, bo każdy z aparatów da Ci to czego potrzebujesz, pamiętaj jednak, że jak już wejdziesz w jeden system to prawdopodobnie będziesz w nim kontynuował, a miej na uwadze, że Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.

A tak na zakończenie... Jesteś na forum Canona, to jak myślisz, który sprzęt będziemy Ci polecać?

Pozdrawiam.
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    Canon ma wyższe ceny obiektywów i innego wyposażenia niż Nikon.
    A to ciekawe
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Miasto
    Warszawa

Dzięki za odpowiedzi chętnie przeczytam ich jeszcze kilka zanim podejmę ostateczną decyzję

Cóż pomyślałem przez chwile o analogu ale stwierdziłem że troszkę z tym zachodu i nie będę miał aż tyle cierpliwości

Co do obiektywów canon ma ich chyba więcej? W nikonie jest brak autofocusa w body co mnie troszkę martwi - wybór obiektywu jest trudniejszy.

Domyślam się ze polecany będzie Canon

Szczerze mimo że jestem młody to jakoś nie gnam za techniką i troszkę bardziej uśmiecha mi się starszy i ceniony 20D

Pozdrawiam

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez morlight Zobacz posta
    A to ciekawe
    No dobra... może nie ogarnąłem wszystkiego ale w moim odczuciu (a nie wydaję kasy na lewo i prawo) Canon ma droższe sprzęty niż Nikon...

A co do techniki Mateusz, to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty Mówi się, że dobre zdjęcie to 10% sprzęt, a reszta to zdolności fotografa. Więc kupuj i rób zdjęcia... oby Ci to sprawiało radochę!

Pozdr.
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Miasto
    Warszawa

canonierzysta, kupić kupię na pewno chce tylko dobrze zainwestować pieniądze ważne również aby aparat mi się nie znudził, chciałbym aby miał w sobie to coś... mimo że jestem młody wole sprzęty z klasą, stonowane i można rzec proste bez wodotrysków

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Wiesz co, jak ja pierwsze lustro kupowałem to co prawda budżet miałem max 800zł i celowałem w 30D (to było chyba 2 czy 3 lata temu) ale mnie naciągnęli na forum na 40D za tysiaka i nie żałuję. Koledzy dobrze radzą tego 40D bo masz przynajmniej spokój do 100 tyś klapnięć. Takie moje zdanie zwłaszcza, że 40D nieco staniał
    FF + trzydziestka piątka

Dopiero zaczyna

Dołóż parę złotych i weź 40D.
    Pozdrawiam,
    Mirek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów