Witajcie,
Niektórzy z Was pewnie będą wiedzieli że przesiadłem sie z Nikona (puszek DX)
5D Mark III jest moim pierwszym pełnoklatowym body. Fakt mam z nim pewne niedogodności, ale mam nadzieje, że z czasem do nich si e przyzwyczaję i naucze sie z nimi żyć.
Niepokoi mnie jednak nieszczęsna winieta na wszystkich 4 rogach przy 24mm, kiedy mam podpiety 24-105 f/4.
Mam włączoną opcję "Jasności brzegów" w Menu Korekcji Aberacji Obiektywu i widzę, że nic to nie pomaga.
Co nie co czytalem, ze to poniekąd wada wszystkich FF body. Niestety mam ograniczony czas aby dowiedziec sie wiecej na ten temat samemu i Was chcialbym poprosic o rozwiniecie tego tematu. Czy istnieje jakiś środek na jego wyeliminowanie czy po prostu musze sie z tym nauczyc żyć.
Strzelam w RAW i JPG, coś syszałem że niby z plików RAW w programach graficznych przy ich obróbce winieta znika, ja niestety nie mam mozliwości obrabiać moich fotek w tej chwili gdyż komputer ktory obecnie użytkuję nie jest mój i ponadto mam ograniczenia co do instalacji jakichkolwiek programów, typu LR czy PS czy nawet firmowe oprogramowanie Canon. Jest to komputer firmowy i po prostu nie mam uprawnień administratora a kazda instalacja innego oprogramowania niz firmowe jest monitorowana.
Czy to znaczy ze jak kupie np szersze szklo to winieta tez na nim bedzie ?
image sample
Troche mnie to drazni bo winieta jest nie do zaakceptowania. Mówię tutaj o JPGach. RAWów niestety nie mam mozliwości otworzyć.
pozdrawiam
kanias