Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Witajcie,

Niektórzy z Was pewnie będą wiedzieli że przesiadłem sie z Nikona (puszek DX)

5D Mark III jest moim pierwszym pełnoklatowym body. Fakt mam z nim pewne niedogodności, ale mam nadzieje, że z czasem do nich si e przyzwyczaję i naucze sie z nimi żyć.
    Niepokoi mnie jednak nieszczęsna winieta na wszystkich 4 rogach przy 24mm, kiedy mam podpiety 24-105 f/4.
    Mam włączoną opcję "Jasności brzegów" w Menu Korekcji Aberacji Obiektywu i widzę, że nic to nie pomaga.

Co nie co czytalem, ze to poniekąd wada wszystkich FF body. Niestety mam ograniczony czas aby dowiedziec sie wiecej na ten temat samemu i Was chcialbym poprosic o rozwiniecie tego tematu. Czy istnieje jakiś środek na jego wyeliminowanie czy po prostu musze sie z tym nauczyc żyć.
    Strzelam w RAW i JPG, coś syszałem że niby z plików RAW w programach graficznych przy ich obróbce winieta znika, ja niestety nie mam mozliwości obrabiać moich fotek w tej chwili gdyż komputer ktory obecnie użytkuję nie jest mój i ponadto mam ograniczenia co do instalacji jakichkolwiek programów, typu LR czy PS czy nawet firmowe oprogramowanie Canon. Jest to komputer firmowy i po prostu nie mam uprawnień administratora a kazda instalacja innego oprogramowania niz firmowe jest monitorowana.

Czy to znaczy ze jak kupie np szersze szklo to winieta tez na nim bedzie ?

image sample

Troche mnie to drazni bo winieta jest nie do zaakceptowania. Mówię tutaj o JPGach. RAWów niestety nie mam mozliwości otworzyć.

pozdrawiam

kanias

Domyślnie Odp: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Winietuje chyba każde szkło. Na FF jest to bardziej widoczne - poczytaj testy np. na optycznych. Pomaga przymykanie przysłony oraz włączenie korekcji w korpusie no i oczywiście programy których nie możesz zainstalować.
    5Dmk3 dobrze radzi sobie z winietą więc się Tobie dziwię w czym problem.

Dopiero zaczyna

Co to znaczy, dobrze radzi sobie z winietą ?. Roznica miedzy wlaczona a wylaczona funkcja "jasnosci brzegow" jest, ale problem jak najbardziej jest nadal widoczny.

Kupujac FF po prostu nie wiedzialem ze to wada wrodzona korpusow FF. Rozumiem ze Nikon tez tak bedzie mial.

Zamykanie przyslony czasem nie jest mozliwe, bo np f/4 (limit tego obiektywu) jest ta wartoscia ktorej chcialbym uzyc, np ze wzgledu na glebie ostrosci czy to szybkosc migawki, a i podbijanie ISO czasem nie wiele tu tez pomoze, w celu skompensacji straty tego pierwszego czy drugiego. Mam na mysli tu prace w ciezkich warunkach oswietleniowych.

Druga sprawa, czasem czlowiek chce pofocic familijnie tylko w JPGach wiec nie chce pozniej bawic sie w obrabianie kazdej fotki na kompie.

Czy na lepszych szklach jak 16-35 f/2.8 ten problem tez bedzie wystepowal ?

dzieki
    kanias
    Ostatnio edytowane przez kanias ; 03-01-2014 o 01:30

Początki nałogu Awatar maciek12ss

będzie występował. Nie wiem jak 24-105 winietuje ale 16-35 na 16mm daje juz spora winietę. Tylko ż ja jednym kliknięciem w camera raw ją usuwam całkowicie . Nie używam ale podejrzewam że dołączony do canona dpp też sobie z tym szybko radzi. Więc może jednak pomyśl nad kompem i oprogramowaniem.Z serii jpg też usuniesz winietę kilkoma kliknięciami.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez kanias Zobacz posta
    Co to znaczy, dobrze radzi sobie z winietą ?. Roznica miedzy wlaczona a wylaczona funkcja "jasnosci brzegow" jest, ale problem jak najbardziej jest nadal widoczny.
    Cóż, widocznie mamy inne odczucia co do zauważalności winiety - dla mnie po korekcie przez 5Dmk3 problem winiety w 24-105/4 nie istnieje.
    Jedyne rozwiązanie w Twoim przypadku to obróbka na komputerze.

Kupujac FF po prostu nie wiedzialem ze to wada wrodzona korpusow FF. Rozumiem ze Nikon tez tak bedzie mial.
    Nie wiem jakich szkieł używałeś w Nikonie, że teraz masz nagle takie problemy z winietą. N16-85 - taki mniej więcej odpowiednik pod cropa w Nikonie dla C24-105 w rogach traci nawet 2EV przy 16mm.
    Może miałeś jakieś szkła pod pełną klatkę? Wtedy jest o niebo lepiej i wzmiankowany 24-105 praktycznie nie winietuje na cropie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

24-105 ma paskudne rogi w szerokim kacie, i to okreslenie obejmuje po prostu zanik "optyki" w okolicach ekstremalnych rogow - ani tam nie ma ostrosci ani swiatlo dobrze nie dociera, stad duze winietowanie.

Problem winietowania to nie jest tylko kwestia FF, bo szkla w cropie tez potrafia pokazac spory spadek jasnosci peryferycznej.

Problem jest na pewno duzy w polaczeniu FF i 24-105 - to szklo ponizej 32mm pokazuje bardzo "twarde", brzydkie winietowanie, gdzie dobrej jakosci obraz w wiekszosci klatki bardzo gwaltownie przechodzi w syfiaste, rozmydlone i ciemne rogi. Do kompletu 24-105 ma jeszcze wsciekla beczke w szerokim kacie.

Cuzamen do kupy to szklo w korpusie FF zdecydowanie (IMHO) nie zasluguje na zakup, jesli zdjecie maja byc ostre w calutkim kadrze i ogniskowe ponizej 32mm sa wazne. Jako landszafciarz w takich warunkach zmieniam szklo na 17-40.

Wbrew temu co niektorzy tu twierdza nie kupuje korygowania rogow 24-105 w Lightroomie czy innym softwarze. To nie mcgyver, tu z druta nie ukreci sie helikoptera.

Nie podchodzilbym do kwestii winietowania "numerycznie", wedlug tego jak jakis tam test pokazal tyle i tyle dla tego czy tamtego szkla. 17-40 w teorii jest gorszy od 24-105, ale osobiscie o niebo wole jego zdjecia, nawet bez odczyszczonej winiety, niz 24-105. Rowniez wbrew numerycznum porownaniom wole 70-300L (zauwazalny, ale miekki spadek w dlugim koncu) od 70-200/4 nonIS ("dziwne" sciemnienie rogow okolom135mm).

Pełne uzależnienie

Czyli co musze sie z ta winieta nauczyc zyc, tak ?
    Przymusu nie ma. Ale z myślą o spadkobiercach miło jest postarać się nie zostawić po sobie w miarę czyste otoczenie.

Przymknąć do 11 i problem winiety znika.

Wczesniej na D7100 uzywalem kita 18-105, 35mm f/1.8 50mmf/1.8 i Sigme 10-20 i nigdy zadnego winietowania nie widzialem, moze wtedy jak zakladalem polara na Sigme.
    Wtedy to wiedziałeś brzeg filtra, a nie winietę. Jak dla mnie to jest różnica.

W 35 1.8 winieta an 1.8 też jest:

Test Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G - Winietowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl

Ale 1 i 1.3 to w sumie mało. Jasne stałki na FF mają winiety po 2 EV i więcej.

W krajobrazie winieta nie zawsze jest zła. Działa jak naturalny filtr szary na niebo. Gorzej z dołem. W portrecie winieta jest często nawet pożądana i dodatkowo dokładana. Myślę, że należy się cieszyć zdjęciami, a nie martwić. Albo kupić kompakta z matrycą 1/2.3. Do zdjęć rodzinnych jak znalazł.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Bardziej się zdziwisz jak przypniesz jasną stałkę i zrobisz fotki na pełnej dziurze, wtedy stwierdzisz, że 24-105 w ogóle nie winietuje .
    Poniżej próbka z 50L na f1.2 z automatyczną korekcją winiety w DPP, jak widać nawet w programie dedykowanym pod canona jest słabo. Polecam LR5, do 9 stycznia jest promocja -30%. Ja się skusiłem i nie żałuję, bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi korektami obiektywu.

R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Wczesniej na D7100 uzywalem kita 18-105, 35mm f/1.8 50mmf/1.8 i Sigme 10-20 i nigdy zadnego winietowania nie widzialem, moze wtedy jak zakladalem polara na Sigme.

Czyli co musze sie z ta winieta nauczyc zyc, tak ?
    Nie obraź się ale chyba coś jest nie tak z Twoim wzrokiem.
    Wg optycznych w Nikonie 18-105 winieta na szerokim kącie zabiera 1, 6EV a na długim aż 2,1 EV.
    Na prawdę tego nie widziałeś?
    Czy też body lepiej radziło sobie z korekcją?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów