Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Dyfuzor do makro

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Dyfuzor do makro

Mam do Was pytanie, bo jak wiadomo doświetlać makro najlepiej światłem jak najbardziej miękkim i teraz dylemat. Zakładając, że lampa będzie się znajdowała na początku obiektywu skierowana na wprost lub w dół (-7 stopni) to czy coś takiego Zestawy Dyfuzor PROMAX CANON 580EX 580EX II 550EX (3761344233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. da mi dość rozproszone i mocne światło czy szukać softboxów jakichś powiedzmy 20x15cm?
    FF + trzydziestka piątka

Domyślnie Odp: Dyfuzor do makro

Zabawa w makro już mi przeszła, ale dyfuzory własnej roboty zostały. Dwa proste, do zrobienia w 15min. Jednostronne od góry - podobne jak na aukcji Allegro.
    Krótki:
    1. 2.
    Średni:
    3. 4. 5. 6.
    Czarny karton oklejony od wewnątrz folią aluminiową do pieczenia. Od czoła gąbka tapicerska (cienka) przyklejona do pergaminu. Wymiary musisz sobie ustalić wg własnych potrzeb.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Myślałem właśnie nad czymś takim cobalt ale nie byłem pewien czy nie będzie za mały (mówię o polu elementu rozpraszającego).

Z innej beczki, bo nie chcę zakładać innego tematu a ciężko mi trochę to zrozumieć. Mianowicie idzie o filtr polaryzacyjny kołowy, a dokładniej o jego zastosowanie w ciemnym pomieszczeniu do focenia akwariów, rozumiem że polar zabiera światło - podawane jest nawet -2EV czyli teoretycznie trzeba zwiększyć czas naświetlania lub dziurę o 2 stopnie (tak przynajmniej pisze), czyli jeśli moja 35mm ma skoki 2, 2.2, 2.4, 2.8, 3.5 itd. to czy w przypadku uzyskania zerowej ekspozycji na przysłonie 2.8 po dołożeniu polara będę musiał ją otworzyć do 2.2? Czy może chodzi o pełne skoki (tabelę gdzieś widziałem)?
    FF + trzydziestka piątka

Musisz poslugiwac sie wielokrotnosciami √2 czyli jakies 1.4 * przyslona. Wtedy masz zmiane o 1ev.

Uprawnienia umieszczania postów