Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: M42 makro

Domyślnie M42 makro

Witam!
    Temat wiele razy poruszany ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi w internecie. Mianowicie, mam około 1000zł budżetu na zestaw makro. Pytanie, iść w stronę m42 czy szukać używanego canona 60mm (narazie nie planuję przejścia na pełną klatkę ,a do używanego 100 2.8 musiałbym dołożyć około 500zł). Jeżeli m42 to w moje oko wpadła wołna 9 lub industar 61L. Prosiłbym o jakieś rady dot. jakiego mniszka poszukać, lampy. Chciałbym uzyskać skale co najmniej 2:1 więc do gry będą musiały chyba się włączyć pierścienie pośrednie. Proszę o Wasze przemyślenia i rady. Dzięki!

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: M42 makro

bo nie ma jednej odpowiedzi...
    Obiektyw, jeśli M42 - to industar ma opinię dobrego do makro, skala odwzorowania 2:1 - to raczej mieszek, pierścieni trzeba by przynajmniej 2 komplety...
    1000zł - to kupa forsy, ja wymieniając aparat na nowszy sprzedałem canona EF 100/2,8 macro (pierwsza wersja, bez USM) za 600zł - ostry był jak brzytwa, ale dość długo (za to precyzyjnie) kręcił.

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Policz sobie, komplet pierścieni bez automatyki Ci nic nie da do systemowych obiektywów, chyba że będziesz się bawił. Z przeniesieniem to koszt powiedzmy 150zł / komplet = 300zł i masz ok 130mm do tego wyżej wspomniany obiektyw 600zł i masz skalę 2:1 ale na lampę zostaje 100zł (może starczy na używkę).

Z drugiej strony. Industar to jakieś 250zł (za wołnę chcą więcej), do tego mieszek 100zł, lampa dolicz np 200zł za YN560II (ja takiej używałem i się rewelacyjnie sprawdziła) albo dokupujesz dwie. Adapter wedle uznania, ja używałem bez potwierdzenia ostrości. Opcjonalnie statyw (kto zabroni Ci robić makro z ręki).

Przy czym druga sprawa musisz sobie skombinować jakoś przeniesienie błysku na maksymalny wyciąg bo zasłonisz sobie kadr obiektywem i światło lampy nie doleci (dyfuzor mega długi albo kabelek z przeniesieniem gorącej stopki (jakieś 60zł) i wykombinować gdzie i jak go zamontować.

Myślę, że w 600-700zł się zamkniesz a uzyskasz skalę nawet 4:1. Jak masz cierpliwość i czas to dwie lampy na bok, ustawione na obiekt w trybie fotoceli i wyzwalasz kukułką (i tak jej światła nie będzie widać). Tylko trzeba potem poeksperymentować z siłą lampy ( dobrać do warunków) bo przysłonę i tak na maksa będziesz domykał.

http://www.canon-board.info/przyroda...z-macro-90551/ trzeci post - zdjęcie wykonane przy pomocy Heliosa 58mm f/2 plus mieszek CCCP - wyciąg 290mm bez lampy. Pająk miał może z 2cm długości licząc z odnóżami.

Obecnie jestem na etapie robienia rysunków dla tokarza (nie nie umiem robić rysunku technicznego - a poza tym są święta więc zacznę po Nowym Roku) i będę przerabiał ten mieszek na wersję EF z automatyką.
    FF + trzydziestka piątka

Za 1000-1100 zł kupisz używkę Tamrona 1:1 90mm f/2,8.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Za 1000-1100 zł kupisz używkę Tamrona 1:1 90mm f/2,8.
    załatw mi klienta za taką kasę a 10% dla Ciebie :P Tamiego za 800zł dostanie, drogą licytacji może taniej
    FF + trzydziestka piątka

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    załatw mi klienta za taką kasę a 10% dla Ciebie :P Tamiego za 800zł dostanie, drogą licytacji może taniej
    Masz Tamrona z AF?

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Tak tego z AF. Tej wersji MF co widnieje na optycznych nie widziałem
    Dokładnie tą wersję http://www.optyczne.pl/index.html?pr...35&typ=0&moc=0 bo widziałem też ponoć starsze konstrukcje z innym pierścieniem ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 26-12-2013 o 18:36
    FF + trzydziestka piątka

Sezamek, mógłbyś mi doradzić w kwestii mieszka dla canona 50D? Znalazłem parę pozycji na alledrogo ale nie wiem jaka będzie właściwa.
    Mieszek makro M42 podwójny wyciąg 290mm (3792930433) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Phottix Mieszek do makrofotografii - Canon (3753685974) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    REVUE MAKRO MIESZEK M42 (3810383563) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Co do obiektywu to jakbyś mógł dopłacić to wybrałbyś wołne czy jednak industara? Pytam bo jeżeli różnica przy większej skali (chciałbym co najmniej 2:1) jest widoczna i znaczna to dopłacę.
    Ps. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Taki jak z pierwszego linka ale nie ten. Do 100zł powinieneś dostać. Poczekaj na jakąś okazję. Niestety nie miałem ani industara ani wołny więc nie doradzę, zależy za ile będą oba. Ja bym raczej industara brał bo taniej a z sampli wynika, że obrazek podobny. Pamiętaj o przejściu M42 -> EOS. Skąd jesteś? Może ktoś życzliwy Ci na żywo któreś z akcesoriów pokaże.
    FF + trzydziestka piątka

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Sezamek jak spisuje się Cosina?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów