Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 31

Thread: Jaka karta do RAW w 5D MKIII ?

Coś już napisał

Default Odp: Jaka karta do RAW w 5D MKIII ?

Prędkość SD przyjmuje tylko jak jest włożona karta SD. Jak zostanie sama CF to chyba prędkość maksymalna CF. Teraz tylko pytanie jaka pojemność. Na ile starczy np. Transcend 64 GB a na ile 128 GB. Mam na myśli nagrywanie filmów RAW z Magic Lantern, Maksymalna rozdzielczość w 5D MK III (ewentualnie crop 3x).

Początki nałogu Sezamek's Avatar

Było tak od razu (nie uznaję aparatów służących za kamery - dlatego przytaczałem jedynie to co znalazłem i instrukcję). Supported 1000x CF cards for continuous RAW recording tu się idzie dowiedzieć chyba dużo rzeczy. Z tego co się zdążyłem to kwestia rozdzielczości (i pewnie jakichś ustawień) jaka karta i czy będzie dropić klatki. Tam pisze, że ML potrafi zapisywać pliki do 4GB w trybie ciągłym. Nie powiem Ci natomiast jak to się ma w przeliczeniu na minuty nagrania, chyba będziesz musiała sama sprawdzić.
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec

Właśnie dokupiłem sobie najnowsze dziecko SanDisk 'a Extreme Pro 160mb/s i jestem w szoku. Nie kręcę filmów, więc tu nie pomogę, ale w foto RAWach osiągnąłem przy 3kl/s tak dużą szybkość opróżniania bufora, że seria przy niskich ISO nie kończy się aż do zapełnienia karty, a przy 6kl/s bufor zapełnia się po 31 klatkach, a nie po 17 jak dotychczas (SanDisk 90mb/s), i aparat nadal robi fotki z prędkością 3kl/s. Także wbrew temu co kiedyś czytałem, kontroler w 5dmkIII potrafi skorzystać z kart przekraczających 100mb/s i jest raczej bliżej deklarowanych przez Canona 150mb/s. Może to Ci pomoże, bo ja do video w RAW brał bym najszybszą, czyli na dzień dzisiejszy 1000x czy jak niektóre firmy oznaczają 1066x

Nawet jeśli C deklaruje zapis na poziomie 100 czy 150MB/s to chyba tylko najdroższe karty będą w stanie to wykorzystać. Według testów nawet Lexar 1000x nawet 100MB/s nie osiąga
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał

Quote Originally Posted by Sezamek View Post
    Nawet jeśli C deklaruje zapis na poziomie 100 czy 150MB/s to chyba tylko najdroższe karty będą w stanie to wykorzystać. Według testów nawet Lexar 1000x nawet 100MB/s nie osiąga
    A jaką polecasz?

Przejrzę testy i może coś doradzę, tylko miej na uwadze że 64gb może być strasznie droga

Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
    FF + trzydziestka piątka

Which Compact Flash cards for 5D Mark III raw video? Tu jest ładny test właśnie filmowania w RAW za pomocą MKIII i ML. Opisują każdą kartę wraz z prędkościami zapisu, popatrz na te liczby i ceny kart i wybierz tę, na którą możesz sobie pozwolić (finansowo)
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał

Prawda jest taka, że mogę pozwolić sobie na każdą cenę, byleby była to mądra opcja. Nie chcę przepłacić, i nie zamierzam dla kilku szczegółów, które nie mają tak naprawdę większego znaczenia, kupować karty dwa razy droższej... Jaka będzie Waszym zdaniem mądrym wyborem?

Bywalec

Może sie komuś przyda ta tabela np. z szybkością zapisu

Current raw video capabilities - All ML cameras

No to zostaje Lexar 1000x bo reszta jak przeglądam testy to max 60 MB/s zapisuje. Wtedy trzeba z rozdzielczością zjeżdżać żeby nie dropił klatek. A pojemność jak największa
    FF + trzydziestka piątka

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast