Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Cosina 100 mm f/3.5 Macro

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Cosina 100 mm f/3.5 Macro

Witajcie! Przypadkiem natknąłem się na taki obiektyw. Niby kiszka bo odwzorowanie tylko 1:2 ale cena jak najbardziej przystępna. Ma ktoś porównanie z "pierwszej ręki" do C100mm, S100mm i T90mm ? Na optycznych ma dość dobre komentarze pod kątem właściwości optycznych. Czyżby nie warto było dopłacać do C100mm? Czekam na opinie bo tego szkła tu jeszcze nie było (albo wyszukiwarka się ten tego... )
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Cosina 100 mm f/3.5 Macro

Zakupiony z oryginalną soczewką daje 1:1, osobistych doświadczeń nie mam ale koledzy z forum makropasja.pl piszą, że całkiem dobra optyka zapakowana w koszmarny plastik, z bagnetem canon nic taniej nie kupisz, gdyby nie 1:2 bardziej można by go porównać ze starym C100 bez USM.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

No właśnie chodziło o optykę inaczej nie ma sensu porównywać. Jak sądzisz jak wypadła by optyka w porównaniu z wersją USM Canona? Pomijamy wszystko oprócz jakości obrazka bo nawet ten zwykły 100mm zbierał dobre opinie.
    FF + trzydziestka piątka

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Ma ktoś porównanie z "pierwszej ręki" do C100mm, S100mm i T90mm ? Na optycznych ma dość dobre komentarze pod kątem właściwości optycznych. Czyżby nie warto było dopłacać do C100mm? Czekam na opinie bo tego szkła tu jeszcze nie było (albo wyszukiwarka się ten tego... )
    Jedyny minus to brak oryginalnej soczewki 1:1. No i różnica w AF do 100L ogromna, ale istotna w zastosowaniach innych niż macro.
    Optycznie świetne - wielokrotnie o tym pisałam. Co ważne - to szkło ma jeszcze kilka innych nazw.
    Zdjęcia z mojego egzemplarza (Phoenix) są w linku ze stopki.

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    ...koledzy z forum makropasja.pl piszą, że całkiem dobra optyka zapakowana w koszmarny plastik....
    Z czystym sumieniem się pod tym podpisuję w całej rozciągłości Organoleptycznie doświadczałam dość długo.

--- Kolejny post ---

I jeszcze drobiazg w macro mało istotny - Cosina jest nieco ciemniejsza tzn. 3,5

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

A z innej beczki, jeśli ma on skalę odwzorowania 1:2 i odsunę go na odległość 100mm od matrycy to uzyskam skalę 1:1 tak? To w takim razie straciłbym względem posiadanego Tamrona "tylko" jeden stopień powiększenia (zamiast 1:4 miałbym 1:3), dobrze rozumuję?

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    I jeszcze drobiazg w macro mało istotny - Cosina jest nieco ciemniejsza tzn. 3,5
    ... bo i tak się przymyka duużo bardziej
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 08-12-2013 o 22:50
    FF + trzydziestka piątka

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Stare c100 optycznie niczym nie ustępuje wersji USM, co do porównania to nie chcę gdybać, widziałem fajne fotki z tej Cosiny ale co innego oglądać gotowe fotki a co innego dostać RAW.
    Można brak soczewki rekompensować pierścieniami pośrednimi.

Cosina AF 100mm f/3.5 macro
    http://www.photozone.de/pentax/368-c...5-macrohttp://

Canon EF 100mm f/2.8 USM macro
    http://www.photozone.de/canon-eos/16...report--review

niestety test z dwóch różnych puszek
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 08-12-2013 o 23:23

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

RAW-y, jeśli komuś bardzo zależy, mogę odkopać. Z 400D i 5D na 100%, co do 5DmkII nie jestem pewna czy nie miałam wtedy już 100L

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Używałem tego obiektywu na analogach, zgadzam się z przedmówcami. Mój egzemplarz miał etykietkę Soligor, można jeszcze spotkać Vivitar.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uprawnienia umieszczania postów