54) Super Ci wyszło, zawodnicy idą "skrzydło w skrzydło", mnie się najbardziej podoba.
53) Też jest niezłe "widać akcję".
54) Super Ci wyszło, zawodnicy idą "skrzydło w skrzydło", mnie się najbardziej podoba.
53) Też jest niezłe "widać akcję".
Nr 53 to mały "przekręt", bo tak prawdę mówiąc prowadzący zawodnik KMŻ Lublin był dopiero drugi. Żużlowiec PGE trochę odjechał i zakurzy pozostałych .
Próbowałem sił w panoramowaniu, ale to dość trudne zagadnienie w żużlu. Może w przypadku obiektywu ze stabilizacją byłoby lepiej.
55.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 22-04-2014 o 08:31
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Ale coś Ci wyszło, chyba trzeba dobrać czasy na tyle długie aby szprychy były ledwo widoczne, tak jak tego w niebieskim kasku.
W motocrosie jest łatwiej, bo "łapię" tylko jednego zawodnika i coś wychodzi przy czasie 1/100 do 1/250.
Moim zdaniem stabilizacja może bardziej przeszkadzać niż pomagać.
Zobacz link, to nie moto, ale podejście nieszablonowe do wyścigów.
Frits van Eldik - jak fotografować wyścigi samochodowe
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-04-2014 o 11:14
Doceniam Twoje dobre intencje, ale nie o to chodzi w tym zdjęciu .
Ustawienia aparatu i obiektywu:
- t - 1/100s,
- f - 5,6 (i tu faktycznie lepiej byłoby z f/7,1),
- ogniskowa - 70mm,
- ISO 100.
W panoramowaniu najważniejsze jest (chyba) to żeby poruszający się obiekt był ostry, a tło max "rozjechane". Dobrze wychodzą zdjęcia z f/7,1 (lepiej niż 5,6) i długimi czasami (1/100 czy 1/50s). W takim przypadku stabilizacja jest pomocna. Stabilizacja może przeszkadzać przy 1/1250s.
A teraz "zagadka" szprych przedniego koła zawodnika PGE. Przednie koło w speedwayu traci kontakt z torem (przeważnie) w 2 przypadkach:
- start,
- za linią mety (runda przed kibicami).
I tu mamy ten pierwszy przypadek. Zawodnik KMŻ już wylądował i jedzie na 2 kołach, a żużlowiec PGE dopiero podchodzi do lądowania na dwie nogi. Ponieważ poderwane przednie koło na linii startu kręci się bardzo wolno, więc czas 1/5s też nie pomoże .
A tak poważnie, to gdy ktoś zabiera się do panoramowania w sportach motorowych niech zwróci uwagę na odległość od celu. Inny kąt zataczamy aparatem, gdy jesteśmy 10m od toru, a inny jeżeli stoimy w odległości 30m.
Przy tej samej przysłonie i czasie np 1/100s efekty mogą być całkiem inne w serii 8 klatek.
www.cobalt.fr.pl
żużlowe super - 54 miażdży!
Dzięki za dobre słowo.
Muszę zamieszczać większe zdjęcia, bo przy 900px tracą na jakości. W rozmiarze 1024px jest już lepiej, a 1200px jest całkiem dobrze. Tylko niektóre pliki mają około 1MB.
Nie wiem, czy interesujesz się żużlem, jeżeli tak, to jesteśmy w tej samej (Nice PLŻ) lidze .
www.cobalt.fr.pl
www.cobalt.fr.pl
www.cobalt.fr.pl
Zarąbiste ujęcia sportowe,zarówno w boiska jak i z toru.Zdjęcia są czyste,doświetlone i ostre,mają wszystko,co jest potrzebne w fotografii sportowej.Potrafisz pokazać na zdjęciu dynamikę nie tracąc nic ze szczegółów,to mi się podoba.Masz temat,sprzęt i pojęcie,co z tym zrobić.Chętnie zobaczyłbym wyścigi samochodowe cyknięte przez ciebie.
Wreszcie ktoś mnie pochwalił !
Sporty motorowe są OK, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Gdzie są organizowane wyścigi i jak otrzymać akredytację.
W sporcie dłubię od pół roku z 3 miesięczną (zimową) przerwą. Bezpieczniej jest jak na początku robię speedway, bo jak coś zepsuję, to przy następnym okrążeniu mam szansę poprawić. W piłce kopanej zawodnicy też muszą trochę pobiegać zanim zejdą do szatni. Natomiast wyścigi samochodowe (albo kolarstwo szosowe), to szybki przejazd i niestety już ich nie dogonię .
www.cobalt.fr.pl