witam.
chcialbym zadac pytanie, jednak wczesniej chcialbym cos wyjasnic.
kumpel kupil sobie macbooka pro z wyswietlaczem retina. nigdy nie pracowalem na tym systemie tudziez nie obrabialem fotek na takim sprzecie. postanowilem wypozyczyc go na 2 godzinki i obrobic kilka raw-ow. od razu powiem ze zawsze bylem nastawiony sceptycznie do osob ktore uwielbiaja ten sprzet, bo oni zawsze wszsystko zachwalaja, mowili ze jak zasiadziesz na os-x-ksa to juz nie wrocisz na windowsa. pomijajac watek obrobki powiem ze jestem niesamowicie zaskoczony stabilnoscia, szybkoscia tego sprzetu i jakoscia wyswietlacza a co za tym idzie odwzorowaniem kolorow.
teraz nie pozostaje mi juz nic innego jak wstapic do tego grona milosnikow jablek. jestem po prostu zmiazdzony tym, jak to dziala tam, a jak u mnie na windowsie, to jest przepasc (ale to tylko moje zdanie).
Zdjecia obrobine na macu sa bardzo ostre, maja realne kolory, maja prawidlowy balans bieli,
2. dlaczego ogladajac zdjecia w laptopie (sony vaio 16'4) mam zdjecia nieostre, bardzo przepalone, nienaturalne kolory ??
3. majac maca bede mial zawsze piekne zdjecia, ale co jesli bede chcial je pokazac swiatu, znajomym. na stronie beda inaczej juz wygladac?
4. jaki polecacie program do przegladania zdjec, ktory najblizejj odda fotki przerobione na macu.
moze i banalne, przepraszam