Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: obrobka zdjec - macbook, ogladanie laptop

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie obrobka zdjec - macbook, ogladanie laptop

witam.
    chcialbym zadac pytanie, jednak wczesniej chcialbym cos wyjasnic.

kumpel kupil sobie macbooka pro z wyswietlaczem retina. nigdy nie pracowalem na tym systemie tudziez nie obrabialem fotek na takim sprzecie. postanowilem wypozyczyc go na 2 godzinki i obrobic kilka raw-ow. od razu powiem ze zawsze bylem nastawiony sceptycznie do osob ktore uwielbiaja ten sprzet, bo oni zawsze wszsystko zachwalaja, mowili ze jak zasiadziesz na os-x-ksa to juz nie wrocisz na windowsa. pomijajac watek obrobki powiem ze jestem niesamowicie zaskoczony stabilnoscia, szybkoscia tego sprzetu i jakoscia wyswietlacza a co za tym idzie odwzorowaniem kolorow.
    teraz nie pozostaje mi juz nic innego jak wstapic do tego grona milosnikow jablek. jestem po prostu zmiazdzony tym, jak to dziala tam, a jak u mnie na windowsie, to jest przepasc (ale to tylko moje zdanie).
    Zdjecia obrobine na macu sa bardzo ostre, maja realne kolory, maja prawidlowy balans bieli,
    2. dlaczego ogladajac zdjecia w laptopie (sony vaio 16'4) mam zdjecia nieostre, bardzo przepalone, nienaturalne kolory ??
    3. majac maca bede mial zawsze piekne zdjecia, ale co jesli bede chcial je pokazac swiatu, znajomym. na stronie beda inaczej juz wygladac?
    4. jaki polecacie program do przegladania zdjec, ktory najblizejj odda fotki przerobione na macu.

moze i banalne, przepraszam
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Domyślnie Odp: obrobka zdjec - macbook, ogladanie laptop

Ad 2. Istota problemu nie znajduje się w tym na jakim komputerze obrabiasz zdjęcia tylko w tym jak ten komputer interpretuje informacje zawarte w pliku nad którym pracujesz. Zależy to chyba przede wszystkim od kalibracji monitora (od profilu barwnego jaki stworzył producent). Ma też na to wpływ jakość samego monitora.
    Ad 3. Na to chyba nie ma dobrego sposobu bo nawet jeśli ty wydasz kupę kasy na kalibrator i ustawisz sobie monitor to 99% (moje podejrzenia) ma monitory nie skalibrowane i zobaczą twoje zdjęcia "po swojemu". A jeśli to jest strona www dochodzi tu jeszcze kwestia interpretacji tych plików przez przeglądarkę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Druga sprawa to słowo klucz "retina", dzięki temu ekranowi fotki maja zespół "WOW". Jest to ekran troszkę zgubny, bo własnie u ciebie jest efekt wow a u kogos innego juz go nie ma...
    http://pitbullfotostudio.pl1DmarkIII 5DmarkI Tokina 16-28/2.8 Canon 35/2 Canon 85/1.8 Canon 135/2.8SF Canon 70-200/4L Speedlite 580EXII

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Zeby zdjęcia zawsze wyglądały tak samo to trzeba mieć odbitki na papierze bo inaczej loteria?

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

postanowilem juz nie pozyczac maca, zeby sie tak nie podniecac. stuninguje swoje vaio, kupie ssd i mam nadzieje ze bedzie podobnie z szybkoscia dzialania, matryce mam full hd wiec bedzie dobrze.
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    postanowilem juz nie pozyczac maca, zeby sie tak nie podniecac. stuninguje swoje vaio, kupie ssd i mam nadzieje ze bedzie podobnie z szybkoscia dzialania, matryce mam full hd wiec bedzie dobrze.
    Nie napisałeś w czy to robiłeś - czy LR czy Aperture itd. Stabilności nie sprawdzisz w 2 godziny, upgrade Sony - fajne ale .... Next step is mac. Ja to zrobiłem w 2008 roku No i nie gloryfikuj matrycy - efekt, szybkość i sprawność obróbki robi płynny system a nie matryca.
    pozdrawiam
    W.
    Mac od lat i FF od lat.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Nie wiem o jakiej mega stabilności na macu mowicie ale mój win7 64 bit jest stabilny jak skala i szybki jak błyskawica .....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Nie wiem o jakiej mega stabilności na macu mowicie .....
    Ja też nie bo moje jabłko się wczoraj zawiesiło tak dalece, że kilkukrotna resetacja nic nie pomogła .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

MacBook Pro Retina to obecnie najlepszy laptop pod kątem obróbki fotografii i prezentacji materiału jaki można dostać. Coś tam niby ASUS kombinuje, ale zanim się doczekamy to już będzie 4K w monitorach desktopowych.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    MacBook Pro Retina to obecnie najlepszy laptop pod kątem obróbki fotografii i prezentacji materiału jaki można dostać.
    Nie zapominajmy o mobilnych stacjach roboczych DELL Precision np. M6800. Moim zdaniem dużym plusem są matryce >17" i w wersji "non glare" czyli matowej. Apple zrezygnował z 17'stek i oferuje matryce tylko błyszczące, a szkoda.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów