Ja tam nie wierzę w wybieranie numerów seryjnych z tego powodu, że wiekszość hobbystów niestety nie potrafi nawet sprawdzić ostrości obiektywu. Informacje na ten temat są mało wiarygodne.
Ostrzenie manualnymi obiektywami do testowania jest mozliwe tylko z LiveView. Przebieranie wiader, żeby wybrac ten najlepszy jest tylko o tyle potrzebne, że jest pełno majsterkowiczów, którzy takie obiektywy rozbierali dziesięć razy, czyścili, zmywali grzyby i "justowali", czyli w skrócie psuli.
Mam Super-Takumara 135/3.5 z przełomu lat 60/70 w idealnym stanie, który wygląda jak prosto ze sklepu. Przeleżał w walizce do dzisiaj razem z idealnymi Pentaxami Spotmatic aż go nabyłem na ebay. Mam też Jupitera 37A, z roku 1985, którego sam nabyłem kiedyś w sklepie w Warszawie, chyba przy ul. Świętokrzyskiej. Ruska wersja, nie eksportowa, podobno gorsza. Oba obiektywy mają oczywiście stosunkowo słabe powłoki.
Dzisiaj przetestowałem oba z 6D na statywie na dalszych dystansach w porównaniu z EF 70-200 f/4L IS na 135 mm i f/3.5. Ostrzenie w LV przy max. powiększeniu przez lupę.
I co?
Wszystkie trzy przewyższają rozdzielczość matrycy 6D, więc różnic prawie nie widać w powiększeniu 400%. Canon jest trochę ostrzejszy, ale trzeba dobrze się przyjrzeć i nawet na 400% trudno to zobaczyć. Dzień był pochmurny, więc flary żadnej nie widać i nawet różnice w kontraście i kolorach nie rzucają sie w oczy.
Wielkości rawów: J:24 572 687, T:24 718 052, C:25 796 071. Kadry mogły się bardzo minimalnie różnić, więc nie można tego brać co do bita.
Jupiter ostrzy na nieskończoność miedzy 30 m a∞, a Takumar prawie idealnie na ∞, z tą samą przejściówką
Jestem raczej zaskoczony, bo spodziewałem się, że będą znacznie mniej ostre od Canona.
Mimo, że zakres obrotu pierścieni ostrości w tych obiektywach jest bardzo szeroki (w Takumarze chyba ze 330 stopni, w Jupiterze chyba troche mniej niż 270 stopni, ostrzenie na dalekie dystanse jes bardzo czułe i lekkie dotknięcie powoduje mydło.
Są oczywiście obiektywy M42 o słabszej ostrości, szczególnie szerokie i/albo jasne. Ale na pewno nie 135/3.5, bo to proste, stosunkowo łatwe konstrukcje. Takumar ostrzy od metra pięćdziesiąt.