Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 5D MK3 + Pixel King + Speedlite 580EXII

Coś już napisał

Domyślnie 5D MK3 + Pixel King + Speedlite 580EXII

Witam.
    Mam powyższy zestaw, z tym, że lampa błyskowa znajduje się na transmiterze a on na stopce w aparacie. U kolegi na Nikonie lampa jest normalnie wyzwalana, natomiast u mnie nie działa. Nawet błysk testowy wyzwalany z lampy nie działa. Lampa jest w pełni sprawna, z wyzwalaczami też nie mam problemów, podobnie jak z body, ale przy tej konfiguracji mam problem.
    W czym może tkwić?
    Ogólnie lampa w tym ustawieniu działa, tzn, jest włączona, działa menu lampy itp, ale błysk nie da się w ogóle wyzwolić.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5D MK3 + Pixel King + Speedlite 580EXII

Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
    Witam.
    Mam powyższy zestaw, z tym, że lampa błyskowa znajduje się na transmiterze a on na stopce w aparacie. U kolegi na Nikonie lampa jest normalnie wyzwalana, natomiast u mnie nie działa. Nawet błysk testowy wyzwalany z lampy nie działa. Lampa jest w pełni sprawna, z wyzwalaczami też nie mam problemów, podobnie jak z body, ale przy tej konfiguracji mam problem.
    W czym może tkwić?
    Ogólnie lampa w tym ustawieniu działa, tzn, jest włączona, działa menu lampy itp, ale błysk nie da się w ogóle wyzwolić.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    A czy ta lampa działa poprawnie na odbiorniku Kinga? Bo może, masz jakiś starszy firmware w Kingu i nie hula z 5D3? Miałem kiedyś Pixel Knight'a (TTL), ale z 5D3 nie chciał już współpracować i nie miał możliwości aktualizacji firmware.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Ja zawsze myslalem, ze sanki na transmiterze sluza do czegos innego. Tak nawet bylo w instrukcji.

Uzależniony

jak chcesz mieć lampę na body wraz z pixel kingami to musisz założyć transmiter, zakleić w nim styki w stopce, na to założyć odbiornik i dopiero lampę, innymi odbiornikami wyzwalać
    pozostałe lampy ...instrukcja pixel kingów jasno mówi że lampa nie będzie wyzwalana po wpięciu w sanki transmitera

Coś już napisał

Dziękuje wszystkim za pomoc, rzeczywiście mój błąd. Jeszcze raz dzięki za szybkie przybliżenie sprawy. Pozdrawiam

Coś już napisał

Panowie mam jeszcze jedno pytanie. Jak to możliwe, że u kolegi na Nikonie w tym samym połączeniu lampa jest wyzwalana? Sprawdzałem osobiście. Czy to może wynikać z jakiś dodatkowych funkcji lampy lub aparatu? Wiem, że brzmi to trochę nie sensownie, ale jednak coś w tym jest.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
    Panowie mam jeszcze jedno pytanie. Jak to możliwe, że u kolegi na Nikonie w tym samym połączeniu lampa jest wyzwalana? Sprawdzałem osobiście. Czy to może wynikać z jakiś dodatkowych funkcji lampy lub aparatu? Wiem, że brzmi to trochę nie sensownie, ale jednak coś w tym jest.
    A kolega ma nikonowską wersję Kinga, czy to Twoja u niego działa?
    Bezzsensownie to nie brzmi, ponieważ każdy system ma swoje właściwości. Jeśli instrukcja canonowej wersji Kinga mówi, że nie działa lampa na sankach, to dlaczego miałaby działać?
    Osobiście posiadam obecnie prosty system Pixel Rook (ponieważ TTL do niczego w wyzwalaczach nie był mi potrzebny) i tu lampa systemowa działa w TTL umieszczona na sankach transmitera (i tylko tu, zgodnie z instrukcją obsługi), więc co kraj, to obyczaj.

Dopiero zaczyna Awatar aroaro

odp dla "scyther5" Jeśli chcesz wyzwalać lampę na sankach na nadajniku - to ta funkcja działa bardzo dobrze i w canonach, ale tylko w najnowszej wersji nadajnika Pixel King Pro. Testuje na 5d i 7d.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    A kolega ma nikonowską wersję Kinga, czy to Twoja u niego działa?
    Ma nikonowską. Założyłem, że w instrukcji będzie miał tak samo jak ja.
    Nie ma co zgłębiać tematu bardziej skoro mnie to nie dotyczy Widać przyczyny mogą być rożne.

AROARO - dzięki za podpowiedź.

Coś już napisał

Wracam do w/w zestawu, ale z innym "problemem"
    Otóż próbowałem ustawić lampę (używałem wyzwalaczy PixelK. jak w temacie) w tryb manualny niestety nie mogłem. W menu lampy. Wyłączyłem nadajnik i odbiornik i już mogłem dokonywać ustawień lampy. Ponownie włączyłem Pixele i znów brak możliwości wejścia w trym manualny i dokonania zmian. Jeżeli zmiany były wprowadzone przy wyłączonym zestawie Pixeli to po jego włączeniu i naciśnięciu migawki do połowy lampa przechodziła w tryb E-TTL.
    Jedyna możliwość sterowania lampą to z poziomu body.
    Czy to prawidłowe zachowanie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów