Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: obiektyw do Canon 70D do filmów i zdjęć

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie obiektyw do Canon 70D do filmów i zdjęć

Witam,
    jestem tu nowy, a fotografowaniem zajmuję się od niedawna.
    Dawniej kręciłem filmy i klipy kamerą. Mój sprzęt to Canon 350 D z C 18 - 55 kit, C 28- 55 kit oraz kamera video Sony Digital 8 standard PAL.

Chciałbym kupić Canona 70D, ale nie wiem jaki obiektyw wybrać?

Moje priorytety to:
    jakość obrazka (stałego i ruchomego), różnorodność ujęć, ładne rozmycie przy małej głębi ostrości.
    Określiłbym siebie jako zaawansowanego amatora. A stosunek potrzeb foto / video to 50 / 50.

Z racji ograniczonego budżetu zastanawiam się nad wyborem między:

Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM - (świetny autofokus, stabilizacja, bardzo dobry zakres zoom, ale ciemny)

- Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM - (dobre światło -głębia ostrości)

- Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
    Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM - (nie wiem który lepszy)
    (dobry zakres zoom, niezłe światło, fajne macro)

- Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD - (świetny zakres zoom i stabilizacja, słabe światło)

Jako że budżet oscyluje w granicach 2 000 zł to mógłbym jeszcze spróbować pokusić się o:
    - Canon 24-105 mm F4 L IS USM.

... A może jeszcze coś innego?...

Do czego potrzebuję:
    - kręcenie filmów promocyjnych szkoły, w której pracuję,
    - kręcenie filmów promocyjnych, tutoriali, klipów dla klubu sportowego, w którym pracuję.
    - zdjęcia z okolicznościowych imprez wyżej wymienionych instytucji,
    - zdjęcia z wakacji i różnych okoliczności rodzinnych.
    - Ponadto lubię fotografię macro.

Stawiam na kreatywność i lubię się uczyć technik, aby zdjęcia i filmy wyglądały artystycznie i zawodowo.

Wiem, że do moich wymagań potrzebna jest niezła szklarnia, ale nie jestem zawodowcem i nie mam na to wielkiego budżetu.
    Zwracam się do was z prośbą o poradę:
    Co wy, wybralibyście do moich zastosowań przy tym budżecie (~2000 - 2500 zł). Najlepiej jeden bo w wielu sytuacjach nie ma czasu na zmianę szkła.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: obiektyw do Canon 70D do filmów i zdjęć

Tak jak zwykle "starsi" ludzie radzą, weź najtańszy w miarę dobry, zobacz jak się będzie sprawował.

Co do filmowania moim zdaniem do skreślenia w pierwszej kolejności Tamron 18-270.

Używałem C 18-135 STM, bardzo dobra jakość obrazka pomimo tego, że nie jest zbyt jasny i na niego był stawiał w pierwszej kolejności zakupu i dość rozsądna cena.

Zapewne apetyt będzie rósł w miarę filmowanie/fotografowania, ale jak będzie wiadomo czego Ci bardziej potrzeba, to rozwiązanie się znajdzie. Każdy (prawie) przerabiał nowy/lepszy obiektyw i zmieniał na kolejny, taka już kolej rzeczy, ale zwykle się na tym finansowo traci.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-11-2013 o 01:44

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Dzięki za podpowiedź. Nic nie chciałem sugerować, ale też myślałem o Canonie. Kusi mnie 24-105 F4 L, ale nie wiem czy będzie aż taka różnica w obrazku, a autofocus gorszy

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Najprościej pożycz od kogoś w okolicy, albo w sklepie, pomacaj zrób jakieś zdjęcia i filmy - innej drogi jakoś nie widzę. Jak kupisz i nie będzie OK to zapewne sprzedasz, ale ze stratą.

Napęd STM był optymalizowany do nagrywania filmów i jest to dość nowa konstrukcja.

eL-ka oczywiście optycznie inna półka, ale jak jest kasa to kupować.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-11-2013 o 10:44

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Nie za bardzo jest skąd pożyczyć...
    Jakby ta L-ka była STM to już bym nie miał problemu, bo było by więcej plusów. A może Canon coś niedługo wypuści unowocześnionego?
    Kusi mnie jeszcze Sigma 17-50 mm F2.8. Super światło - byłaby ładna głębia ostrości, ale boję się niekompatybilności. A i walory atofokusowe do filmowania słabsze.
    Jeszcze może poczekać na nową sigmę 24 - 105 mm F4? w grudniu ma być.
    ... Już sam nie wiem...

Pełne uzależnienie

Od kiedy to profesjonalnie filmuje się z AF? Chyba tylko MF. Jest filmik na digital rev z testem Canona 70D i pomimo całej jego wspaniałości fragmenty nim kręcone wypadają, w moim odczuciu gorzej, od tego co robi Lock przy pomocy 5d mk II i MF.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Masz rację że maual jest bardziej pro, ale przy kręceniu np zawodów sportowych nie powiesz zawodnikom: "stop ! Zróbcie to jeszcze raz" do tego potrzebny mi auto abym mógł skupić się na treści, a plasyką zajmie się obiektyw. Nie mniej jednak dziękuję za sugestię i czytając między wierszami ty byś stawiał na lepsze światło, a kontrolę fokusa pozostawić w rękach autora :-).
    ... Czyli Sigma 17-50mm f/2.8, a może 18-50 macro ?

A może zamykając się cenie eLki 24-105, zmontować zestaw:
    - Sigma 17-50mm f/2.8 do zdjęć i scenariuszowych produkcji filmowych
    - Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM do wszystkiego spontanicznego

Coś już napisał

AF prawdopodobnie i tak nie zdąży nie nastawiałbym się za bardzo na niego.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Pewnie każdy z canonierów ma swoje preferencje i swoje ulubione obiektywy. Jak finanse pozwalają to kup dwa obiektywy C 18-135 i S 17-50. To drugie to zacne szkło, jak spróbujesz to zobaczysz, że niezależni producenci dają radę coś zaprojektować i wykonać. O ile mogę coś radzić, to pożycz, sprawdź, a nie kupuj bez przekonania.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

W sumie racja... Ale im bardziej wertuję internet tym bardziej odsuwam się od zakupu. Body postanowione ale obiektyw? Tyle tego ...
    A ogóle to ostatnio wpadłem na Sigmę 18-35 mm f/1.8 i stwierdziłem że super.... Tylko czemu tak drogo?
    Patrząc dalekosiężnie chyba najpierw kupię 24-105 4 L, a potem (za sto lat) dokupię sigmę 18-35 1.8 może ktoś będzie miał starszą używkę.
    Dzięki RobertON postaram się o jakieś koneksje w sklepie, żeby pożyczyć.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów