Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Karta niesformatowana Canon 1000d

Domyślnie Karta niesformatowana Canon 1000d

Witam, mam mały problem z lustrzanką cyfrową Canon 1000d.
    Kiedy chciałam włożyć kartę pamięci do swojej lustrzanki wyświetlił mi się komunikat "karta niesformatowana". Pomyślałam "kurcze, trzeba sformatować kartę" i tak też zrobiłam. Udałam się do menu aparatu i tam chciałam wykonać owe formatowanie. I tu psikus! Wyświetla się komunikat "formatowanie nie powiodło się, wymień kartę". Złapałam się za głowę i poszłam po kolejną, w celu wyeliminowania usterki. Niestety, z każdą następną kartą było to samo. Z nową, ze starą. Żadna nie działa w aparacie (w innych sprzętach typu laptop, funkcjonują prawidłowo). Przez to, że lustro nie czyta kart nie mam możliwości robienia zdjęć i przeglądania już wykonanych. Podejrzewam, że jest to wina aparatu. Jednak chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Was miał taki problem i czy naprawiał to. Bo jeśli jest to płyta główna (a z tego co zdążyłam wyczytać w internecie jest to bardzo możliwe), to naprawianie 3,5 rocznego lustra nie kalkuluje się. Tym bardziej, że jest ono bardziej do użytku domowego, aniżeli profesjonalnego.

Więc... Macie jakieś pomysły?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Karta niesformatowana Canon 1000d

Zwykle siada płyta z czytnikiem kart pamięci, nie zaś płyta główna. Wymiana powinna pomóc od ręki.

A orientujesz się może ile taka naprawa może kosztować? Łącznie z zakupem części?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

około 220,-

To najprzyjemniejsza odpowiedź dzisiejszego popołudnia. Odzyskałam nadzieję, na naprawę tego sprzętu. Mam sentyment, stąd też moja radość. Może nie powinnam tak podchodzić do sprzętu elektronicznego, no ale tak już mają kobiety. Dziękuję jeszcze raz. Niebawem wybiorę się do jakiegoś serwisu. Dziękuję za odpowiedź.

Miasto
    Szczecin

Korzystam m.in. z aparatu Canon 1000D. Dziś, po włączeniu, pokazał się napis informujący o konieczności formatowania karty. Zaakceptowałam. Proces trwa od dwóch godzin Wyłączenie nie pomogło. Wyświetlacz informuje o wykonywaniu operacji.
    Aparat ma 5,5 roku i już w drugim miesiącu użytkowania była wymieniana płyta główna – nie wytrzymała pracy z dodatkową lampą błyskową.

Jak długo może trwać formatowania? Przerwać je mogę tylko przez wyjęcie akumulatorka lub czekanie, aż sam rozładuje się

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Zrobił to, co czasem Windowsy, zawiesił się, i można zrobić to samo, co z zawieszonymi Windowsami (wyciągnąć zasilanie).
    Formatowanie to kilkanaście/kilkadziesiąt(?) sekund.

Miasto
    Szczecin

Dziękuję za poradę, ale nie pomogło.
    Włożyłam kartę od innego aparatu i wszystko jest w porządku łatwiej kupić nową kartę, niż kolejny aparat

Uprawnienia umieszczania postów