Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Rozdzielczość zdjęć do pokazania na telewizorze full hd

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Rozdzielczość zdjęć do pokazania na telewizorze full hd

Witam, nurtuje mnie może błahy temat a jednak. Przy wywoływaniu zdjęć z Lightrooma, można je przeskalować. Mój 5dc ma pełną rozdzielczość 12mb,
    Chciałbym moje zdjęcia z wakacji pokazać na telewizorze, full hd 50 cali, i teraz zagadnienie czy by wykorzystać w pełni te 12mb i "jakość" telewizora full hd
    to wystarczy je wywołać w rozmiarach 1920x1080 pixeli? czy według tej strony i tabeli:
    przeliczenie pikseli
    Wzorować się rozmiarami fizycznymi ekranu i lepiej wywołać w 12mega pixelach a 200 dpi by pokryć szerokość i wysokość ekranu? Dobrze to interpretuje?

Zazwyczaj wywołuje w 300dpi i 3-6mb jednakże dyski zasypane zdjęciami i chciałbym się poradzić by sobie nie zaszkodzić zbyt małymi zdjęciami.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie Odp: Rozdzielczość zdjęć do pokazania na telewizorze full hd

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    full hd 50 cali, i teraz zagadnienie czy by wykorzystać w pełni te 12mb i "jakość" telewizora full hd
    to wystarczy je wywołać w rozmiarach 1920x1080 pixeli?
    tak, na wyświetlaczach dopasuj piksele (przeglądarki poradzą sobie z innymi rozmiarami i dopasują do natywnej rozdzielczości ale mogą to zrobić gorzej niż Twój ulubiony program do skalowania), natomiast rozdzielczość DPI jest potrzebna do przeliczania jakości na wydrukach.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Przygotuj sobie dwie wersje tego samego zdjęcia - w pełnej rozdzielczości i przeskalowane do 1920x1080 i porównaj efekt.
    Na TV zdjęcie przygotowane w jego "natywnej" rozdzielczości niekoniecznie musi wyglądać lepiej (może być np. przeostrzone).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar homesicalien

Do wydruku potrzebny jest przelicznik dpi, bo w obrazie cyfrowym mamy piksele, a na wydruku cale/cm. Dpi to właśnie stosunek odzwierciedlający, ile pikseli obrazu źródłowego ma przypadać na cal obrazu wydrukowanego.
    Ponieważ pozostajesz w sferze cyfrowej, nie potrzebujesz myśleć o dpi.
    Nie wykorzystasz całej rozdzielczości zdjęć na żadnym typowym ekranie pokazując je całe. Jeśli chcesz dopasować rozdzielczość do ekranu 1920x1080, potrzebujesz zdjęć pionowych 720x1080 i poziomych 1620x1080, jeśli utrzymałeś oryginalne proporcje zdjęć.
    Nie wiem, czy lightroom po zmniejszeniu wyostrza. Ja zmniejszając w irfanie zawsze wyostrzam. Dla mnie to standardowa czynność dająca dobrą ostrość obrazka docelowego. Ale rzeczywiście niektóre telewizory LCD mają tak przesadzone parametry wyświetlania, że przesadnie dodatkowo wyostrzają zdjęcia. Nie mówiąc o kolorach i kontraście.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Skaluj do natywnej, ale powyłączaj wszelkie wyostrzania i podbicia kolorów w telewizorze. Powinno być dobrze. Dużo może też zależeć od tego czym wyświetlasz te zdjęcia (czy np. z komputera podpiętego po HDMI czy z USB sticka używając oprogramowania telewizora).

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Mój 5dc ma pełną rozdzielczość 12mb,
    Mógłbym zapytać co to jest to 12mb? Pierwsze słyszę o rozdzielczości w czymś takim.... to milibity?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strumień

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Mógłbym zapytać co to jest to 12mb? Pierwsze słyszę o rozdzielczości w czymś takim.... to milibity?
    zapewne chodziło o Megapixele, ale coś się pomieszało i napisał mb.

Pełne uzależnienie

Jeśli Twoje zdjęcia są w proporcjach które obsługuje ekran TV, to nie ma to większego znaczenia dla jakości wyświetlania.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Skaluj do natywnej, ale powyłączaj wszelkie wyostrzania i podbicia kolorów w telewizorze.
    W większości telewizorów te parametry są tak zorganizowane że ich wyłączenie jest w praktyce niemożliwe. Trzeba znaleźć po prostu ustawienia jakie się podobają.
    Co do skalowania to z moich doświadczeń wynika że ma to pomijalne znacznie. Znacznie ważniejsze jest ustawienie takich proporcji zdjęcia żeby nie mieć czarnych ramek.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-08-2013 o 14:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

I ja dorzucę swoje trzy grosze
    Mam TV full hd, czy to oglądam na nim foty prosto z karty (z body), czy też zmniejszone do rozmiaru FHD, jest zawsze OK.
    Wiadomo, że prosto z karty jest inna proporcja bo 3:2 i są czarne paski po bokach, przy FHD ich nie ma, ale jakość wg mnie jest taka sama - nie widzę zasadniczych różnic.
    Na obecnych ekranach, które są raczej duże to w sumie te czarne paski nie przeszkadzają.
    Jak ma nawet zdjęcie mniejszych rozmiarów, np. 800x600 to mi TV go nie powiększa.

Osobiście, podkreślam osobiście, nie widzę sensu w zabawę w przeskalowywanie zdjęć tylko do oglądania na TV, uważam, że szkoda czasu, tym bardziej, że TV FHD ma inne proporcje niż odbitki, ale to oczywiście IMHO.

Pełne uzależnienie

Bangi wyjąłeś mi to z ust . Jest dokładnie tak jak piszesz, czyli po co kombinować skoro nie widać różnicy
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uprawnienia umieszczania postów