Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: 500D na 50D czy warto?

Dopiero zaczyna

Domyślnie 500D na 50D czy warto?

Witam,
    pytanie tak jak w temacie, czy możecie mi doradzić, czy jest sens zamieniać 500D na 50D? Co zyskam? Generalnie chodzi mi o to, czy będzie lepsze zdjęcie, plastyka, kolor, i czy będzie zauważalna szybkość AF? co z ISO? Dzięki za wszelkie praktyczne sugestie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 500D na 50D czy warto?

Nie wiem do czego ma służyć 50 i jakie masz obiektywy, ale generalnie lepiej inwestować w obiektywy niż w stare body, w 50d tracisz filmy w oryginalnym firmware, zyskujesz na ergonomii: dwa kółka, na ciężarze, szczelności, skuteczności AF.Raczej jakość zdjęć dramatycznie nie poprawi się. Dla amatora, który chce wydać około 2tys. chyba lepszym rozwiązaniem byłoby używane 60d.Na pewno w porównywalnej cenie tj. do 3 tys. można się zastanowić nad 5d, który w połączeniu z tymi samymi obiektywnie co 500 i 50d i 60d wyprodukuje zdjęcia lepszej jakości, tyle że według mnie to już bardzo stary sprzęt (około 8-letni), i raczej za jakiś czas mogą pojawić się problemy z serwisowaniem aparatu ze względu na brak części. 5 mogła być albo intensywnie użytkowana przez ten czas lub leżeć w szafie i zbierać kurz, a np. smary przy mechanizmie migawki wysychały przez ten czas.Ale jakość zdjęć zapewni lepszą niż 50 czy 60d.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez sebastiank. Zobacz posta
    czy jest sens zamieniać 500D na 50D? Co zyskam? Generalnie chodzi mi o to, czy będzie lepsze zdjęcie, plastyka, kolor, i czy będzie zauważalna szybkość AF? co z ISO?
    Uważam że jest sens. Sam kilka lat temu kiedy 50D schodziło ze sklepowych półek a w świetle fleszy pojawił się 60D zamieniłem 450D (a więc aparat mniej więcej odpowiadający klasie 500D) na wspomnianego 50D. Co zyskałem? Ergonomię, zdecydowanie lepszy /szybszy/ AF no i używalne ISO do wartości 2500. Rozmiary 50D uważam za optymalne dla siebie - 450D miałem z gripem a 50D już nie, wykonanie także jest na dobrym poziomie. Aparat ma ok. 20 tyś. klapnięć a wygląda jak nowy - inna sprawa że dbam o sprzęt.

Cytat Zamieszczone przez Barptolomajos Zobacz posta
    tyle że według mnie to już bardzo stary sprzęt (około 8-letni),
    premiera 50D miała miejsce w sierpniu 2008, a wiec sztuki z początku produkcji mają 5 lat, ja swoją sztukę nówkę zakupiłem w grudniu 2010.

Cytat Zamieszczone przez Bono74 Zobacz posta
    premiera 50D miała miejsce w sierpniu 2008, a wiec sztuki z początku produkcji mają 5 lat, ja swoją sztukę nówkę zakupiłem w grudniu 2010.
    Zgaduję że chodziło jednak o 5DC.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Przecież wyraźnie napisał:
    można się zastanowić nad 5d, który w połączeniu z tymi samymi obiektywnie co 500 i 50d i 60d wyprodukuje zdjęcia lepszej jakości, tyle że według mnie to już bardzo stary sprzęt (około 8-letni)
    50d wszyscy chwalą i zmiana z xxxd na xxd raczej przyniesie poprawę

Coś już napisał

Ja mam 50d, z którego jestem absolutnie zadowolony, wcześniej kilka razy używałem pożyczonego 450 (nie jest to niby 500), ale komfort robienia zdjęć i późniejsze wyniki dla mnie są zdecydowanie na korzyść 50-tki.

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Potwierdzam. Warto. Ja kilka lat temu przesiadalem sie wlasnie z 500D na 50D. W jakosci zdjec moze nie ma jakies wielkiej rozncy ale komfort uzytkowania to zupelnie inna bajka.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sebastiank. Zobacz posta
    Witam,
    pytanie tak jak w temacie, czy możecie mi doradzić, czy jest sens zamieniać 500D na 50D? Co zyskam? Generalnie chodzi mi o to, czy będzie lepsze zdjęcie, plastyka, kolor, i czy będzie zauważalna szybkość AF? co z ISO? Dzięki za wszelkie praktyczne sugestie.
    Pod względem matrycy to bardzo podobne aparaty czyli plastyka (zaraz zaraz jaka plastyka na cropie ? przecież wszyscy wiedzą że plastyka jest FF, a nie na cropie ), kolor raczej nic się nie zmieni. Lepsze zdjęcie? - zdjęcie robi głowa a nie aparat (przynajmniej tak na forum piszą).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Warto. W tym roku zmieniłem 500D na 50D i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    plastyka (zaraz zaraz jaka plastyka na cropie ? przecież wszyscy wiedzą że plastyka jest FF, a nie na cropie
    Kurcze, już któryś raz widzę to określenie "plastyka" na stronach związanych z fotografią i nie mam ciągle pojęcia co to :< Mógłbyś mi proszę to wytłumaczyć?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów