Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Domyślnie Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Mam olbrzymi kłopot z Sigmą 17-50 2.8 EX
    Kupiłem ten obiektyw jako nowy, w tzw. legalnej dystrybucji z 3 letnią gwarancją.
    Niestety nie sprawdziłem go w sklepie, kupiłem "w ciemno" i jak się okazało to był wielki błąd.

Na spokojnie, w domu okazało się, że Sigma z body EOS 60D ma kłopot z AF.
    Problem znany, na wysyłkę do Gdyni, do kalibracji byłem przygotowany.
    Ale zauważyłem też problem nieostrej, lewej części kadru, co jednocześnie zgłosiłem w serwisie.

Obiektyw został bardzo szybko mi odesłany z informacją, że kalibrację wykonano, żadnych innych wad nie ma.
    Niestety jest to nieprawdą.
    Nie wiem jak została wykonana kalibracja ale obiektyw ostrzy jeszcze mniej dokładnie a co gorsze lewa część kadru jest nadal mniej ostra niż prawa (ostrzenie środkowym punktem).

Zgłosiłem reklamację tej usługi w serwisie, wysłałem im przykładowe, nieostre zdjęcia zrobione Sigmą, na ogniskowej 17 mm. i przysłonie 2.8 (żeby głębią nie "nadrabiała"), dodatkowo ostre "w punkt" robione w trybie LV, w tych samych warunkach.
    Zachowałem zalecenia serwisu (min. 40x ogniskowa, obiekt kontrastowy, itp.).
    Ponadto, dla przykładu wysłałem zrobione "z ręki" w identycznych warunkach, fotki Canonem EF 100-300 ring USM, ogniskowa 100, przysłona 4.5, żeby głębia była minimalna - zdjęcia oczywiście strzelone "w punkt".
    W odpowiedzi dowiedziałem się, że wszystko z obiektywem Sigma jest w porządku i nie może być porównywana z Canonem.
    Wymiękłem.

Niestety nie dam sobie wmówić, że nieostre zdjęcia, są ostre.

Zaczyna mnie irytować ta sytuacja.
    Zamiast robić fotki, tracę czas na użeranie się z Sigmą a co najgorsze, wtopiłem pieniądze.

Podpowiedzcie proszę, co mogę i powinienem zrobić w tej sytuacji.
    Prosiłem o pomoc Sigma Polska.
    Jestem gotowy interweniować w UOKiK albo Sigma Japonia.
    Tylko po co?
    Chcę mieć po prostu sprawny obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 09-08-2013 o 23:07

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Witaj w klubie ja sigmy za bardzo nie lubię. 70-300 po kalibracji praktycznie bez zmian. Na reklamacje brak zgody. Ewentualnie zgłoś niezgodność towaru z umową tam gdzie kupowałeś szkło. Mi już nie chciało się w to bawić szkoda czasu za te pieniądze a zdjęcia jakieś tam cykam. wiem za to że żadnego zooma od sigmy już więcej nie kupię. Aha pisałem do sigmy na oficjalnego maila zero odzewu. Zadzwoniłem do gdyni tam gdzie zgłasza się reklamacje nie uprzejma Pani powiedziała że musi to działka technika ale onami nie da numeru . poprosiłem grzecznie numer lum adres bezpośredni do przełożonego jakiegoś kierownika czy dyrektora punktu też odmówiła nie chciała też dać kogoś postawionego wyżej do telefnu. Wku...... się i wybuchłem pojechałem tej panience po konstrukcji, aż sie zająkała i i nie mogła słowa wydusić z siebie. Więcej nie chce mieć żadnego kontaktu z ta firmą Choć by nie wiem jak reklamowali szkła i chwalili koledzy na forum . Gwarancja dwuletnia a można sobie podetrzeć nią pewną część ciała.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Poszperałem trochę w necie i widzę, że inni też mieli identyczny problem z Sigmami.
    Zaczynam coraz bardziej wkurzać się na swoją głupotę.
    Miałem kupić C17-40 ale pojawiła się ta Sigma, przeceniona na 1690 zł., więc się skusiłem m.in. po dobrych opiniach tutaj i na optycznych.
    A tu kaszana.
    Napisałem w tej sprawie do Sigma Polska, obiecali dokładniej sprawdzić obiektyw, więc wysłałem do serwisu a oni mi piszą, że wszystko jest OK.
    Więc teraz jeszcze poniosę koszty transportu w obie strony...
    Normalnie ręce opadają.
    Po niedzieli kontaktuję się z UOKiK, napisze też do Sigma Japonia.
    Nie dość, że wywaliłem kasę w błoto, to teraz będę się użerał i udowadniał, że "białe to białe" bo technik w serwisie optycznym ma problem ze wzrokiem i nie widzi, że kadr to mydło.
    Sigmę można opisać krótko: kochany kliencie, jesteś kochany jak kupujesz super Sigmę ale po zakupie cmoknij się z tyłu.
    Zawsze robiłem Canonem a tu mnie coś podkusiło na tą Sigmę...
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 10-08-2013 o 08:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

kupiłem tę Sigmę (pierwszy z brzegu egzemparz, ale sprawdziłem pobieżnie w sklepie) tydzień temu i jestem nią zachwycony
    to najlepszy kit jaki miałem (a miałem kilka) do 60D
    trochę mi głupio pisać te słowa w kontekście problemów kol. Miki450, który chyba miał pecha; opinie o tym szkle są b. pozytywne

--- Kolejny post ---

Miki450,
    wrzuć jakieś sample prosto z puszki

Gdyby obraz w mojej Sigmie był jednakowy dla całego kadru, to też byłbym zachwycony tym obiektywem.
    Środek i prawa strona są doskonałe, nawet na 2.8
    Lewa strona (1/5 - 1/4 kadru) to dramat i mydło.
    Już pomijam, że muszę ostrzyć LV bo "normalny" tryb AF środkowym punktem to kompletna loteria i ustawianie przeważnie sporo za obiektem (a obiektyw jest po kalibracji!).
    Fotek nie za bardzo mogę wrzucić bo mam bardzo słabe łącze w tej chwili.
    Spróbuję wieczorem, tylko jak to zrobić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Miki450.
    jesteś pewien, że nie popełniłeś jakichś błędów podczas testów?
    potrzebny jest statyw, jakiś "porządny" mur, trzeba uważać, by zachować idealną "równoległość" miedzy aparatem a "obiektem", co nie jest łatwe
    niepotrzebnie porównujesz fotki z tego szła z tele Canona - błąd "metodologiczny", te obiektywy "widzą" zupełnie inaczej

proponuję wyluzować, zrobić kilka solidnych testów

u mnie af też nie jest demonem, czasami pudłuje na obiektach o małym kontraście (może to wina 60D?)
    środek, podobnie jak u Ciebie, żyleta, ale z tzw. rogami jest o wiele gorzej - tak mają wszystkie te Sigmy, więc spokojnie
    jedne, co martwi, w Tw. szkle to nieostrość połowy kadru; niektóre sklepy foto maja taką planszę testową, spróbuj poćwiczyć na niej

powodzenia!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    jesteś pewien, że nie popełniłeś jakichś błędów podczas testów?

litości
    przecież mydlany obrazek to cecha sigmy a nie wada
    sigmy maja swoich fanboyów, niemniej to bardzo zawodne szkiełka
    miki spróbuj wymienić te szkiełko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

becekpl,
    miałeś kiedyś "te" szkiełko?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    Lewa strona (1/5 - 1/4 kadru) to dramat i mydło.
    Wadliwy egzemplarz. Zrób zdjęcie, opisz problem i skontaktuj się z serwisem. Ewentualnie wykonaj odbitkę (im większa tym lepiej) i zareklamuj w sklepie dokładnie pokazując o co chodzi. To bardzo popularna przypadłość i takie egzemplarze są bezproblemowo wymieniane.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

miałeś,jak wielu innych zabierających głos w tematach poświęconym sigmom
    i termin " mydło" powszechnie występuje w opiniach
    wystarczy poczytać
    jedyna sigma która mnie nie zawiodła to wiekowa 130-400
    wszystkie te ze światłem 2.8 czy 10-20 to zwykle mydelniczki
    przynajmniej u mnie z moimi canonami

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów