Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dziwny ten serwis.

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie Dziwny ten serwis.

Chcę zakupić 1dmkIII, oczywiście używany. Znalazłem kilka ciekawych ofert. Od jednego ze sprzedających dostałem numer body, oraz info, że aparat dwa tygodnie temu był w serwisie na Żytniej. Oczywiście dostałem skan rachunku wraz z zakresem czynności wykonanych przez serwis. Chciałem się jednak dowiedzieć o to czy wcześniej aparat nie był naprawiany, czy może nie jest kradziony. Pozwoliłem sobie dziś zadzwonić do tegoż serwisu i zapytać o to czy body, które chcę kupić nie ma jakiejś bogatej przeszłości. Po kilkunastu minutach oczekiwania zgłosił się wreszcie pracownik serwisu. W kilku słowach przedstawiłem sytuację i zapytałem czy serwis pomoże uzyskać mi informacje o tym konkretnym body. W odpowiedzi usłyszałem, że w związku z ochroną danych osobowych nie mogą mi takich informacji udzielić. Mówię więc, że nie chcę danych właściciela - sprzedający przysłał mi numer body. Chcę tylko potwierdzić uczciwość sprzedawcy. Niestety. Takich informacji mogą udzielić tylko właścicielowi. Wynika z tego, że muszę kupić body, by uzyskać informacje od serwisu. Tylko co mi to wtedy da? Postępowanie serwisu w takich sprawach wydaje mi się kuriozalne. A może to ja się tylko czepiam?
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Dziwny ten serwis.

A z drugiej strony - skoro historię serwisową można odnaleźć na stronie internetowej CSI, to czemu pracownik takie głupoty wygadywał?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

To teraz zadzwnoń, powiedz, że kupiłeś właśnie body - jesteś właścicielem - i chciałbys sprawdzić jego historię serwisową...

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    To teraz zadzwnoń, powiedz, że kupiłeś właśnie body - jesteś właścicielem - i chciałbys sprawdzić jego historię serwisową...
    Też o tym pomyślałem, jednak do kłamstw uciekać się nie będę.

Dziękuje za link, ale po sprawdzeniu numeru seryjnego dostaję info o terminach przyjęcia i wydania, numerach nadania oraz o tym, że naprawa była płatna. Chciałbym coś bardziej konkretnego, zwłaszcza, że cena takiego body nie jest wcale niska - przynajmniej dla mnie. Pozostaje jeszcze kwestia z jakiego okresu czasu historię danego body można sprawdzić. Sprzedający wydaje się konkretnym i uczciwym człowiekiem i nie podejrzewam go o matactwa, jednak wydaje się normalna chęć zweryfikowania tego co mówi.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Cytat Zamieszczone przez marcinradom Zobacz posta
    Pozostaje jeszcze kwestia z jakiego okresu czasu historię danego body można sprawdzić...
    Sprawdziłem body ze studia i podaje z 2011r info o naprawie... Dane są, od kiedy prowadzili taka ewidencje przez www. Albo i wcześniej.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Standard. W motoryzacji (w ASO) jest dokładnie ten sam numer.

Jedynie co możesz zrobić to poprosić właściciela, żeby uzyskał dla Ciebie taką informację. Nie wiem tylko, czy jest możliwość przesłania kompletnej historii na maila - jeżeli tak to wystarczy, że właściciel wskaże Twój adres.

Co do pochodzenia aparatu (legalności) możesz poprosić o komplet dokumentów do wglądu (dowód zakupu + gwarancja). Jak kradzione to poleci ściema....

Miasto
    Radom

Kradziony nie jest (chyba), bo dowód zakupu jest - tyle że ze Szwajcarii.

Miasto
    Radom

No i wreszcie kupiłem body. Zanim to zrobiłem nie dopytywałem serwisu, wiedziałem bowiem, że jako nie właścicielowi informacji o naprawach nie udzielą. Wczoraj jednak wysłałem zapytanie w sprawie zakupionego korpusu, ponieważ dwukrotnie był on na Żytniej. O ile ostatnia wizyta w serwisie jest jasna, sprzedający dał mi dokumenty jej dotyczące, to pierwsza wizyta w serwisie miała miejsce w 2010 roku, kiedy właścicielem body nie był człowiek od którego ja zakupiłem body. Odpowiedź serwisu zamieszczam poniżej:

Witam,

Wszystkie informacje odnośnie historii serwisowej możemy podawać tylko osobie która widnieje w naszym serwisie jako kontrahent.

Pozdrawiam / Best regards, Adam Kierylak

Tak sobie myślę, że robią z klientów wariatów.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez marcinradom Zobacz posta
    W odpowiedzi usłyszałem, że w związku z ochroną danych osobowych nie mogą mi takich informacji udzielić.
    Chłopakom pomyliło się z ochroną danych osobowych, a może nawet z tajemnicą lekarską.

Tajemnica lekarska – termin prawniczy wprowadzony w art. 40 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodzie lekarza.
    „Lekarz ma obowiązek zachowania w tajemnicy informacji związanych z pacjentem, a uzyskanych w związku z wykonywaniem zawodu".

Trzecia możliwość - tajemnica spowiedzi
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów