Ostatnio biłem się z tematem drukarek z serii IP.
Posiadam dwie drukarki IP 4600 i IP4850. Dwie drukarki dosłownie nie do zarżnięcia. Jedna i druga posiada już ponad 2500 wydrukowanych zdjęć. Ze względu na to, że kupiłem IP7250 i rozczarowałem się ostro, szczególnie z powodu wytoczonej wojny producentów drukarek z producentami zamienników. Bardzo ciężko jest dobrać zamienniki do 7250, być może jest to jeszcze zbyt świeży temat i na zamienniki trzeba poczekać. Nowy komplet tuszy do cena zaporowa.
Wracając do tematu: głowice w drukarkach są wyjmowane i czyszczą się idealnie nawet z bardzo zaschniętych tuszy - wystarczy tylko zmywacz do paznokci wciśnięty pod lekkim ciśnieniem w głowice. Działa idealnie i zawsze rozwiązuje problem z tuszem.
Jest drugi bardzo poważnym problem z błędem - pochłaniacz atramentu jest pełny - to był poważny problem teraz już nie jest.
Wystarczy ściągnąć najnowszy service tool - działa już pod Win 7 64 bit - ale ważne jest aby uruchomić go jako administrator. Czyści cały eprom w drukarkach. Drukarkę wprowadzasz w tryb serwisowy odpalasz program czyścisz eprom i dalej można drukować bez problemów.
W opisach na necie są informacje iż coś tam nie działa z jakimś modelem drukarki itd... Obalam ploty, program resetuje wszystkie drukarki od wersji 3 po wersję IP4950. Nie wiem jest działa z serią MG i PRO, gdyż nie posiadałem takiej drukarki do czyszczenia... tzn jeszcze nie posiadałem![]()
Jeżeli ktoś ma stare IP-eki i był z nich zadowolony - nie wyrzucać, czyszczenie głowicy zajmuje 30 minut - pochłaniacza atramentu 10 minut.
Jeżeli ktoś chce bawić się w fizyczne jeszcze czyszczenie pampersa to jest na yt film jak rozkręcić drukarki i jak przeczyścić pampersa.
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany więcej tematem - pisać.
Pozdrawiam.