Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 60D - pytanie o automatyczne ISO i ostrość

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie 60D - pytanie o automatyczne ISO i ostrość

Mam dwa pytania.

Pierwsze - o ISO. Zauważyłem, że kiedy mam nastawione automatyczne ISO (bo chcę szybko strzelać w zmieniającym się świetle, kiedy nie ma czasu na zmianę ISO przy każdym strzale...), aparat jakoś "woli" wyższe ISO od niższych. Czyli np. ustawia raczej ISO 2000 i migawkę rzędu 1/250, niż (powiedzmy) ISO 500 i migawkę 1/100. Czy to normalne? Czasami oczywiście lepiej mieć wyższe ISO i krótszą migawkę - ale czasami sensowniej byłoby odwrotnie...

Drugie pytanie - o ostrość. Jak można zobaczyć na kilku fotkach które wrzuciłem (TUTAJ) nie najlepiej wychodzi ostrość w sytuacji mniejszej ilości światła. W normalnym świetle problemu raczej nie ma, przy lampie błyskowej też nie - ale kiedy robię zdjęcia w nieco ciemniejszych warunkach (siłą rzeczy - dłuższe czasy, wyższe ISO) spora część zdjęć jest lekko (czasem - bardzo lekko) nieostra. Jak to jest - czy czas rzędu 1/30 albo 1/60 sekundy to już rzeczywiście tak dużo, że trudno o pełną ostrość? Na zdjęciach które wrzuciłem jest na przykład taka fotka (nr 5) - jest ciut nieostra (a w każdym razie nie tak ostra, jak bym chciał). ISO 2000, f 5.6, migawka 1/125. Aparat łapał ostrość na punkcie środkowym, trzech lewych i górnym.

Czy to kwestia obiektywu? Wiem, że "kit" EF-S 18-135 IS to nie jest mistrzostwo świata, ale z drugiej strony wydawałoby się, że to "IS" ciut pomoże i sprawi, że nawet czasy rzędu 1/30 nie będą dużym problemem…

Mówiąc krótko: czy ja coś knocę (bom d... nie fachowiec ;-) ) - czy to "wina" obiektywu, czy...?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 60D - pytanie o automatyczne ISO i ostrość

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Mam dwa pytania.

Pierwsze - o ISO. Zauważyłem, że kiedy mam nastawione automatyczne ISO (bo chcę szybko strzelać w zmieniającym się świetle, kiedy nie ma czasu na zmianę ISO przy każdym strzale...), aparat jakoś "woli" wyższe ISO od niższych. Czyli np. ustawia raczej ISO 2000 i migawkę rzędu 1/250, niż (powiedzmy) ISO 500 i migawkę 1/100. Czy to normalne? Czasami oczywiście lepiej mieć wyższe ISO i krótszą migawkę - ale czasami sensowniej byłoby odwrotnie...
    Zrób mały test - sprawdź ten sam kadr przy tych samych warunkach przy włączonym IS, a potem porównaj z IS wyłączonym. Będziesz przynajmniej wiedział, czy algorytmy autoiso w ogóle biorą pod uwagę stabilizację.

Drugie pytanie - o ostrość. Jak można zobaczyć na kilku fotkach które wrzuciłem (TUTAJ) nie najlepiej wychodzi ostrość w sytuacji mniejszej ilości światła. W normalnym świetle problemu raczej nie ma, przy lampie błyskowej też nie - ale kiedy robię zdjęcia w nieco ciemniejszych warunkach (siłą rzeczy - dłuższe czasy, wyższe ISO) spora część zdjęć jest lekko (czasem - bardzo lekko) nieostra. Jak to jest - czy czas rzędu 1/30 albo 1/60 sekundy to już rzeczywiście tak dużo, że trudno o pełną ostrość? Na zdjęciach które wrzuciłem jest na przykład taka fotka (nr 5) - jest ciut nieostra (a w każdym razie nie tak ostra, jak bym chciał). ISO 2000, f 5.6, migawka 1/125. Aparat łapał ostrość na punkcie środkowym, trzech lewych i górnym.
    Trochę mała rozdzielczość do oceny, ale po rozkładzie głębi ostrości na podłodze można sądzić, że aparat ustawił ostrość PRZED dziewczynkami.

PS: używasz automatycznego wyboru czujników AF? To chyba nie jest najlepszy pomysł...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Ad 1. - spróbuję, nie pomyślałem o tym.

Ad 2.- No właśnie też mam takie wrażenie, że ostrość jest ciut "przed". Ale exif dowodzi, że aparat uruchomił te punkty AF, które opisałem (środkowy, górny i trzy lewe).

Wiem, że automatyczny wybór punktów AF to nie jest najlepszy pomysł - ale w sytuacjach "polowania", zwłaszcza w scenach gdzie za moment wszystko może się zmienić, to jednak pozwala szybciej strzelać... Poza tym niepokoi mnie to, że niby łapie konkretne punkty AF, niby czas jest OK (1/125 - czego chcieć więcej?) - a jednak ostrość jest nie do końca tam, gdzie miała być. Przy czym - powtórzę - w normalnym, pełnym świetle problem raczej nie występuje.

A może jednak warto oddać całość do kalibracji z tym konkretnym obiektywem?...
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 26-06-2013 o 11:59

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Miasto
    Kraków

Ad 2.- No właśnie też mam takie wrażenie, że ostrość jest ciut "przed". Ale exif dowodzi, że aparat uruchomił te punkty AF, które opisałem (środkowy, górny i trzy lewe).
    Jakby ci to obrazowo powiedzieć... z tymi punktami to jest mniej więcej tak, jak z nauką. Różnica pomiędzy "uczyć się" a "nauczyć się" jest kolosalna :-)

Początki nałogu
    Miasto
    IL

A może jednak warto oddać całość do kalibracji z tym konkretnym obiektywem?
    Moim zdaniem to nic nie da. Jeśli w świetle dziennym i flesza jest ok, to znaczy, że to nie wina sprzętu.
    Jeśli robisz przy świetle ok. 3000K, gdzie mimo wszystko, nie ma go w nadmiarze, to efekt lekkiej nieostrości jest normalny. Powodem może być niedostateczna ilość widma niebieskiego. Jak temu zaradzić prócz flesza- nie mam pomysłu.

@Merde:

Czyli to, co pokazuje autofokus a to, gdzie rzeczywiście łapie ostrość to nie musi być tak zupełnie ten sam punkt?

@Ligo:

Muszę to w takim razie potestować. Wydaje mi się, że przy "normalnym" świetle problemu nie ma (robiłem testy z rozłożoną miarką - na zdjęciu ostrość była w miejscu, w którym aparat ją pokazywał. Tyle, że to było w przy pełnym świetle i z ustawionym konkretnym punktem AF.

A swoją drogą - przejrzałem zdjęcia z tego koncertu, w czasie którego światło cięgle się zmieniało (to był także element scenografii) i rzeczywiście tam, gdzie tło było niebieskie ("świeciło" na niebiesko…) ostrość jest lepsza, mimo że ogólny poziom światła był taki sam!

A czy manualne ustawianie ostrości w takich warunkach będzie skuteczniejsze? (Abstrahuję oczywiście od tego, na ile to wygodne etc. - chodzi i o czysto teoretyczne założenie typu "mam mało światła, ale dużo czasu i mogę sobie poustawiać" ;-)

Tak czy owak - dzięki za rady i wyjaśnienia!
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 27-06-2013 o 12:27

Początki nałogu
    Miasto
    IL

A czy manualne ustawianie ostrości w takich warunkach będzie skuteczniejsze?
    Raczej nie. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, ostrość miałeś ustawioną dobrze, a efekt wynika ze specyfiki pracy matrycy w tych warunkach.

Edyta: Chociaż zaraz - przy foto IR, więc przy istotnej zmianie widma światła, punkt ostrości przesuwa się dość znacznie. Więc możliwe, że i w tym przypadku jest on trochę przesunięty.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 27-06-2013 o 17:43

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

w 60D da się jeszcze ustawić maksymalną wartość /np 800/ dla automatycznego ISO

Miasto
    Kraków

@Merde:

Czyli to, co pokazuje autofokus a to, gdzie rzeczywiście łapie ostrość to nie musi być tak zupełnie ten sam punkt?
    Aparat pokazuje którymi polami AF próbował złapać ostrość. A czy mu się to udało, to już zupełnie inna bajka.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mam 60d.
    Ad. pytania 1 AUTO IS używam czasami z trybem Av lub Tv, rzadko z M i moje obserwacje sa takie:
    przy Av aparat dąży do ustawiania czasu zgodnie z zasadą odwrotności ogniskowej, czy jakoś tak to się nazywa, jak mam ogniskową na obiektywie 50 to ustawia 1/60 - 1/80 i dąży jednocześnie do jak najniższego ISO.
    przy Tv aparat dąży do jak najniższego ISO i otwierając maksymalnie przesłonę.

Ad pytania 2.
    Z jednej strony czasy rzędu 1/30 - 1/60 obiektów w ruchu bez względu na to czy masz dużo światła czy mało to już jest bardzo długo i trudno jest zamrozić ruch (chyba, że dopalasz lampą i błysk zamraża), a z drugiej wysokie ISO pogarsza jakość obrazu, co również wpływa na wrażenie dotyczące ostrości.
    IS – nie jest lekiem i nigdy nie będzie na krótkie czasy przy obiektach w ruchu, nawet bardzo wolnym ruchu (przerabiałem to na foceniu własnego dziecka).

C 18-135 to bardzo przyzwoite szkło, miałem i generalnie zbyłem zadowolony.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów