Witam wszystkich miłośników firmy canon.
Używam canona 600d z kitem 18-55 IS II i Canonem 50mm 1.8 II. Nie daje mi jedna rzecz spokoju. Zdjęcia w mojej puszki są (według mnie) nie ostre. Konkretniej mówiąc:
1. Mam wrażenie że aparat nie trafia w punkt ponieważ zdjęcia na ekranie aparatu są super ostre itp ale gdy je przeniosę na komputer robią się szarobure i mydlane.
2. Zdjęcia RAW (cr2) w porównaniu do zdjęć JPG są w ogóle nie ostre, mydlane z kolorami tak słabymi że szkoda gadać. Rozumiem że pliki raw to surowe zdjęcia z puszki. ale bez przesady żeby każde zdjęcie z osobna trzeba w programie wyostrzyć, i usuwać szum. Poza tym kolory zdjęć raw są bardzo blade i mam wrażenie jakby aparat nie używał 32bitowej palety kolorów tylko 8 tys kolorów. Te zdjęcia wychodzą jakby brakowało mu więcej kolorów. Może moje jest tylko takie odczucie.
3. Wyczytałem że od przysłony f10 lub to było f16 (mniejsza z tym) zdjęcia są ostre w nieskończoność. Testowałem to na moim aparacie i ... ciężko mi zauważyć tą nieskończoność gdyż po 5 metrów od obiektu na który ostrzyłem ostrość zanika. Nawet na przysłonie f29 czy f 22. można powiedzieć że obrazek "za" jest bardziej ostry niż na przysłonie f4 ale za to cholernie mydlany.
Więc mam do was ogromną prośbę. W aparatach jest opcja że podczas robienia zdjęć obrazek zapisywany jest jednoczenie do formatu RAW i JPG. Czy moglibyście podesłać mi takie zdjęcie przykładowe (JPG i raw) z waszych puszek w celu porównania czy czasami ja nie mam jakiś schiz. Fajnie by było gdyby pomogli mi użytkownicy canona z serii xxxd innych serii również będę bardzo wdzięczny.