Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jaka lampa do Canon 550D ?

Domyślnie Jaka lampa do Canon 550D ?

Jako nowy, Witam wszystkich forumowiczów !
    Zwracam się do Was z prośbą o poradę jaką lampę błyskową dopasować do mojego Canona 550D. Myślałem nad lampą dość uniwersalną w granicach do 500 zł. Poprzez polecenie usłyszałem
    o lampie Yongnuo YN-560II. Co myślicie o tej lampie, a może polecicie mi coś innego z zamienników do Canona ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam, Jacek.

Dopiero zaczyna Awatar slyfoto
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Jaka lampa do Canon 550D ?

Witaj, osobiscie posiadam Canon Speedlite 430 EX II kolega ma Yongnuo YN-560II i ta druga bardziej mi pasuje, do tego cena robi swoje. Speedlite 430 ma słabe przyciski wciskasz i wciskasz ehhh .... jak bede kupował 2 lampke to kupie Yongnuo.

Pełne uzależnienie

Z takich bez automatyki, to YN 460II lub 560III (kupno wyzwalacza jest kwestią czasu, a ta lampka ma już odbiornik). Określenie "zamiennik" nie jest najlepsze, Canon nie robi lamp manualnych.

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Cytat Zamieszczone przez Jaczki Zobacz posta
    Poprzez polecenie usłyszałem o lampie Yongnuo YN-560II.
    Rozumiem, że jesteś świadomy, że ta lampa nie przenosi automatyki błysku?
    Jeśli tak i chcesz właśnie lampę manualną, to zdecydowanie polecam YN-560 III (to nowsza wersja, ma już wbudowany wyzwalacz bezprzewodowy RF-602 i RF-603, co jest świetnym rozwiązaniem).

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

a może nissin di622? sam mam 430exII i bym jej nie oddał, no chyba że na 580 lub 600ex.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

no i są jeszcze tanie YN565 i YN568 z automatyką, także wybur całkiem spory. Jaczki na 90% mogę żałożyć że nie chcesz lampy manualnej (YN560)

Właśnie tutaj się zastanawiam. Czy szukać lampy właśnie manualnej która została mi polecona, czy może z automatyką. Prostsza byłaby na pewno z automatyką, ale czy manuale są aż tak koszmarnie trudne do ogarnięcia? Co proponujecie ?

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Manuale nie są aż tak "koszmarnie trudne do ogarnięcia".
    Tylko po co komplikować sobie życie, jeśli możesz pracować w automatyce?
    A jeśli skorzystarz z korekcji błysku, to masz prawie, jak w manualu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Właśnie tutaj się zastanawiam. Czy szukać lampy właśnie manualnej która została mi polecona, czy może z automatyką. Prostsza byłaby na pewno z automatyką, ale czy manuale są aż tak koszmarnie trudne do ogarnięcia? Co proponujecie ?
    Ekspozycję też możesz sobie nastawiać ręcznie według wskazań zewnętrznego światłomierza albo tabeli naświetlań. To nie jest trudne, kiedyś była to codzienność, tylko co najmniej niewygodne.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony

Weź YN-560 II (może być wersja III), jeśli będzie ci brakowało automatyki to z czasem dokupisz YN-565/568. Co dwie lampy to nie jedna

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów