Zastanawiam się dlaczego podpinając obiektyw pod pełną klatkę często pojawią się większe winietowanie ? Płacąc więcej oczekujemy również więcej a w tym wypadku nie idzie w parze.
Zastanawiam się dlaczego podpinając obiektyw pod pełną klatkę często pojawią się większe winietowanie ? Płacąc więcej oczekujemy również więcej a w tym wypadku nie idzie w parze.
jaki obiektyw podpinasz?
Winietowanie to cecha obiektywu a nie body/matrycy.
Przy mniejszej matrycy "wycinany" jest środek pełnego obrazu rzucanego przez obiektyw i nie widać winietowania, przy matrycy FF wykorzystuje się obraz aż do obwodu obrazu obiektywu i .... wszystko widać.
Inne cechy obiektywy, np. rozdzielczość też pogarszają się przy odchodzeniu od środka obrazu stąd na brzegach w FF jest gorsza niż na brzegach APS-C (dla tego samego obiektywu)
jp
płacąc więcej za co? za szkło czy korpus?
a w sumie to temat z działu malkontenctwo.
ebe ebe
Płacąc więcej za body. Pytam z ciekawości, do tej pory myślałem że to wina puszki.
Ja miałem to samo.... 50tka 1.8 na 400d była spoko, winieta nawet pasowała... a teraz na 5d jest po prostu mrokChoć i tak zawsze to możesz skorygować w post produkcji przecież
![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Jasne, zajmuje tyle czasu ile trzeba by wpisać do "skyptu" by automatycznie usuwał przy wczytywaniu/wywoływaniu np. w DPP czy też LR
jp
--- Kolejny post ---
To pół_prawda. Przy filmie też było winietowanie choć znacznie mniejsze.
Ale DPP (3.13) pięknie sobie radzi z wadami obiektywu choć zajmuje to trochę czasu.
Zwykłe (np. LR) usuwanie jest "pędzikiem" :-)
jp