Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Domyślnie Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Witam,
    Jestem na etapie zakupu nowej lustrzanki. Zastanawiam się nad Canonem 7D i Nikonem D7100, oba mają podobne parametry.
    Nikon jest nowym aparatem z 2013r., 7D w produkcji już 4 rok.

Wydaje mi się, że zdjęcia są porównywalne, lecz moja subiektywna ocena odnośnie filmów przemawia za 7D, choć jest to model starszy niż D7100.
    To będzie moja pierwsza lustrzanka, więc mam dylemat w jaki system pójść. Potem będzie rozbudowa szklarni.
    Nie mam zamiaru zmieniać body przez kilka lat.

Wiem, że jest cała masa tematów odnośnie wyboru aparatu, ale w konfrontacji D7100 i 7D nic szczegółowego nie znalazłem. Mam nadzieję, że nie zakończycie tego tematu. Liczę na Waszą pomoc

Im więcej czytam, tym większy mam problem w wyborze Nikon/Canon.

Wykorzystanie aparatu będzie mniej więcej w proporcjach 50/50 (foto/video). Oprócz zdjęć, chcę montować dużo filmów turystycznych.

Macałem wczoraj w fotojokerze oba aparaty i lepiej w ręcę leży mi Canon.

Pomóżcie co wybrać. Liczę na Wasze konstruktywne wypowiedzi.
    Czy wybrać model z przed kilku lat , czy "nowocześniejszego" Nikona.

Z góry bardzo dziękuje za wypowiedzi.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie Odp: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Nikon D7100 vs Canon EOS 7D - YouTube - na początek coś takiego do obejrzenia.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu

Forum Canona - polecą Canona, Forum Nikona - polecą Nikona

Nikon ma lepszą matrycę, lepsze ISO przede wszystkim. W Canonie natomiast masz więcej fps'ów. Co do obsługi 7D jest zdecydowanie wygodniejszy. Ale to kwestia przyzwyczajenia Bierz co lepiej leży w ręce

I najważniejsze - sprawdź szkła jakie Cię interesują i ile wyniosą Cię w Canonie, a ile w Nikonie
    / Canon /

Lepiej w ręce siedzi canon.
    Tak naprawdę wybór pozostaje pomiędzy kilkuletnimi już modelami np. 60D/7D czy "nowym" modelem, ale ze stajni Nikona D7100.

Czy warto wchodzić w systemy Nikona? Jest to mój wybór na najbliższe kilka lat.
    PS. ceny są porównywalne.

Szkoda, że Canon nic nie wypuszcza nowego. Mówi się o nowym 7D Mark II i 70D, ale póki co cisza. Zbyt długo canon zwleka. Czekam już rok na nowości canona i nic się nie pojawia, oprócz 6D (ale to już inna półka cenowa).

Czy jest sens kupować to co jest teraz z Canona czy jednak wejść w nowego Nikona?

Trudny orzech do zgryzienia :/

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

napisz jakie szkła będziesz chciał kupić
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

idz do sklepu i pomacaj... miałem 7D i powiem jedno... jest ot jeden z najlepszych body z małą matrycą... dobre ISO, b. dobry AF... pancerna obudowa i mocna migawka...150tys. cykli.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    napisz jakie szkła będziesz chciał kupić
    Mam zamiar na początek wybrać 2 obiektywy:

1) coś w miarę uniwersalnego - Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS lub Tamron 17-50mm f/2.8 (to światło 2.8 mnie kusi, ale znów tracę na ogniskowej)
    2) portretówka Canon 50mm 1.8

Na razie ograniczam się do zestawu dwóch obiektywów, fundusze ograniczone

A jakie ma znaczenie rok produkcji dla Ciebie?

Zastanów jakie obiektywy docelowo chcesz mieć a nie na początek bo te, które podałeś nie przesądzają o wyborze. 50/1,8 wolę nikonowską.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Początki nałogu

Kupujesz świetne body do słabych szkieł, powinno być odwrotnie Nie lepiej zacząć od 550D z 17-55 IS 2.8 niż 7D z 18-55 IS ?
    / Canon /

Rok produkcji nie ma dla mnie większego znaczenia, ale kupując nowe body chciałbym, żeby było w miarę "swieże" na kilka następnych lat.
    Nie mam zamiaru szybko zmieniać body.

Na razie te obiektywy w/w mi wystarczą. Coś z uniwersalnych + portretówka.
    Może kiedyś skuszę się na coś z jasnych obiektywów. Na dużych zoomach mi nie zależy.

Aparat będę głównie wykorzystywać wycieczkowo. Oprócz fotek mam zamiar kręcić filmy z tych wypadów.

Wiem, że te szkła nie są super extra, ale zarazem chciałbym mieć w przyszłości możliwości rozbudowy mając dobre body, które będę użytkować przez kilka lat.
    To będą moje początki, mam dużo nauki przed sobą z dslr.

Hmm Mike7, może lepiej jednak gdybym kupił 60D, ale za to z lepszym szkłem ... "uniwersalnym"?

Sorry za moje wypowiedzi, ale jestem początkujący Dzięki za wyrozumiałość.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów