Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: epson stylus pro 3880 / papier / tusze

Question epson stylus pro 3880 / papier / tusze

Witam,
    Planuję zakup drukarki epson stylus pro 3880 do tworzenia plakatów głównie w rozmiarze A2 i A3.
    Proszę mi powiedzieć jaka gramatura papieru będzie najodpowiedniejsza? Rozumiem, że im większa tym lepiej, ale czy 240 g/m2 nie będzie za duża?
    Kolejne pytanie dotyczy tuszów. Na ile średnio może wystarczyć tusz? Oczywiście wszystko zależy od projektu, ale powiedzmy, że to będzie dosyć skromny zadruk a3. Na ile +/- stron może wystarczyć?
    Rozumiem, że oryginalne tusze epsona będą najlepsze? Jeżeli są tańsze, równie dobre odpowiedniki, bardzo proszę o podanie firmy.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie Odp: epson stylus pro 3880 / papier / tusze

Jakiego typu mają to być plakaty? Nie wiem czy Epson 3880 nie będzie przedobrzeniem jakościowym (a w związku z tym również kosztowym). Czy do tego celu nie wystarczy drukarka skromniejsza, np. 4- czy 6-barwna? Tańsze, większe tusze, sama drukarka pewnie też tańsza.
    Ostatnio edytowane przez simon83 ; 29-04-2013 o 10:09
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

ciezko powiedziec ustawienia moga byc bardzo zroznicowane do wstepnej oceny moze posluzysz sie kalkulacja ze strony Epson Stylus Pro 3800 FAQ choc to do 3800 ale mimo ze to starszy model to te wyliczenia i tak sa przyblizone bo bardzo duzo czynnikow wplywa na to ile stron mozesz wydrukowac na komplecie musisz tez wziasc pod uwage ze po za samym zadrukiem drukarka ma jeszcze procesy servisowe przy starcie i przy dlugich przestojach i to tez zjada tusz mimo ze nic nie drukuje no i zmiana z czarnego matu na photo black tez troche wcina roznica miedzy zadrukiem 2880 a 1440 to jakies 10-20% roznicy w zuzyciu tuszu podobno a nie 50 jak by sie wydawalo gdzies wyczytalem ze trzeba by liczyc 16ml na mkw a A4 1ml tuszu ja ostatnio drukowalem panorame kolor 42x84cm i z panelu pokazalo mi ze zuzylo 22,6ml czyli znacznie wiecej jak to wyjdzie na przyszlos zobaczymy

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Ale to drogie plakaty okrutnie będą.
    ....C50E....C40D

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Drukuję miesięcznie kilkadziesiąt plakatów - mz. SP3880 nadaje się*do tego nieszczególnie, dostępność papieru A2 słaba, kosztu tuszu wysoki. Proponuję przemyśleć ploter Canona - 30 metrową rolkę błyszczącego papieru 200g/m2 o szerokości 61cm można kupić nawet za ok. 100PLN, matowy niepowlekany jest jeszcze tańszy. Koszt tuszy ok. połowę niższy niż w przypadku SP3880

Jezeli chodzi o drukowanie z roli do drukarki dostalem program/plugin Mirage Mirage Print Plug-in for Epson Pro Printers - YouTube mozna drukowac kazda dlugosc ale trzeba najpierw przygotowac sobie kartke odcinajac recznie z roli troche uciazliwe ale sie da , pozostaje kwestia konsumpcji tuszu i jego koszt

wczoraj znajomy prezentowal i porownywal drukarke 3800 do Canon PIXMA PRO-100 wiem ze to inny format ale chodzi tylko o jakosc druku i latwosc obslugi twierdzi ze wolalby canona a ja ostatnio kupilem 3880
    Ostatnio edytowane przez pest801a ; 11-09-2013 o 11:05

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Zamów tusze w Gellexie i będziesz zadowolony:
    Gellex - Atrament wodny pigmentowy Lyson PhotoChrome V4
    Wychodzi sporo taniej od oryginałów, a różnicy w jakości nie widać.

ja juz raz zamowilem najpierw kartridze samoresetujace pozniej CISS do epsona px700w i najpierw wcielo mi zolty kolor i nie jest tu mowa o zatkaniu dysz pozniej czarny przelecial caly przez drukarke i to ja zabilo nic juz nie wydrukowala wypluwala tylko biale kartki wiec teraz mam dystans do tych wynalazkow wiem ze koszta druku moga byc mniejsze ale zakup zestawu karidze i tusze to polowa wartosci drukarki wiec chyba sobie daruje

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kaliningrad

Zamowilem epsona 3880 , jakie kartridze orginaly czy zamienniki . Jak zamienniki wplywaja na drukarke, jak z kolorami i trwalosca wydrukow.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Oczywiście oryginały. Będziesz bardziej niż zadowolony.Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów