Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Prozaiczny problem - kiepska jakość zdjęcia po ustawieniu go jako tapetę na pulpicie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Prozaiczny problem - kiepska jakość zdjęcia po ustawieniu go jako tapetę na pulpicie

Witam!
    Mam z pozoru prozaiczny problem ale nie moge go rozwiązać. Zdjęcia robię już jakieś 3-4 lata także jakieś podstawy obróbki znam. Pomimo tego nie potrafię sobie poradzić teoretycznie z drobiazgiem. Po ustawieniu stosunkowo dobrej jakości zdjęcia jako tapetę na pulpicie widoczny jest straszny szum i generalnie kiepska jakość tego zdjęcia. Próbowałem róznie tzn. ustawialem zdjęcia wołane z raw do jpeg za pomocą dpp oraz C1. ten sam efekt. Lipa. Nigdy nie zwwracałem na to uwagi bo nie ustawiałem własnych zdjęć jako tło pulpitu. W czym problem. Zdjęcia wykonane 5dmII. Po obróbce i otwieraniu fastonem lub acedesee czy przeglądarką z windows wszytko wygląda ok. Po ustawieniu jako tapetę - porażka. Nie bawiłem się jeszcze w skalowanie zdjecia do rozmiaru ekranu bo nie w tym tkwi chyba problem. Jak ogarnę o co "biega" z tą jakością to pewnie zmniejszę dodatkowo te tapety do rozmiaru monitora. Proszę o jakąś podpowiedź.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Prozaiczny problem - kiepska jakość zdjęcia po ustawieniu go jako tapetę na pulp

Cytat Zamieszczone przez bartek_ Zobacz posta
    Nie bawiłem się jeszcze w skalowanie zdjecia do rozmiaru ekranu bo nie w tym tkwi chyba problem.
    I po co było to pytanie, skoro sam znasz odpowiedź? ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Prozaiczny problem - kiepska jakość zdjęcia po ustawieniu go jako tapetę na pulp

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I po co było to pytanie, skoro sam znasz odpowiedź? ;-)
    Dzięki. Sprawdziłem działa. Kiedyś ustawiałem na pulpicie zdjęcie bez zmniejszania rozmiaru i było ok. Ale wtedy chyba używałem zdjęć ze zwykłego kompaktu, a tytaj może rozdzieczość 5616x374 była problemem. Bo po zmniejszeniu ok.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starogard Gdański

Miałem ten sam problem, to kwestia Windowsa moim zdaniem. Też w przeglądarce windowsowej było dobrze a jak ustawiłem na pulpit to nieciekawie wyglądało. Używałem Wallpaper Slideshow i wtedy było ok.. A może da się ustawić tapetę bezpośrednio z acdsee? Może będzie ok. Sam jestem ciekaw.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

bo windows jakoś wyostrza/przetwarza zdjęcia na tapetę
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starogard Gdański

Tak, na pewno coś złego się dzieje po drodze

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Ciekawy jestem jak to się dalej rozwinie bo widzę że będzie można się tu dużo ciekawostek dowiedzieć...
    a wystarczy przygotowac dokładnie taki plik jaka wynosi rozdzielczość ekranu, wybrać np. "Wypełnienie" i nic nie będzie zniekształcone...

Ja myślę, że Windows automatycznie zniekształca wybraną tapetę bo ilustracje sztucznie wymodelowane takie jak 3D stają się w ten sposób bardziej rzeczywiste. Wadą tego jest to, że po takiej modyfikacji w przypadku zdjęć powstaje szum.

Moim rozwiązaniem tego problemu jest:
    1. Wybrane zdjęcie skopiować do „Ten komputer\Obrazy”.
    2. Wejść w Personalizację → Tło pulpitu.
    3. W „Lokalizacja obrazu:” zaznaczyć „Obrazy” (bardzo możliwe, że przy użyciu „Przeglądaj...” wciąż by zniekształcało).
    4. I wybrać to zdjęcie lub nawet kilka.

Dotyczy to Windows 8.1 ale na pewno nie tylko.

Dopiero zaczyna Awatar JaroW
    Miasto
    Świdnica

Przytnij zdjęcie do rozdzielczości 2560x1440 i na pewno będzie dobrze.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

możesz zastosować też wyostrzanie i odszumianie pod monitory, (nik software ma coś takiego)
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów