Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

Coś już napisał

Domyślnie Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

Witam
    Chciałbym przyśpieszyć proces importowania, przeglądania, eksportowania zdjęć w Lightroom i Capture One. Czy na wspomniane operacje ma wpływ karta grafiki? Jeśli tak, to o ile orientacyjnie zostanie skrócony czas po wymianie karty (obecnie mam NVIDIA GEFORCE 8600 GT)?

Nie będę tworzył grafik 3d, nie zajmuje się również montażem video. W karcie ewentualnie mogą być dwa cyfrowe wyjścia monitorowe.
    Zastanawiam się nad modelem Asus GeForce GTX 650 1GB DDR5 PCI-E BOX
    Ostatnio edytowane przez jeju ; 02-02-2013 o 19:57

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

W rolę wchodzi jedynie zmiana procesora + zmiana ram ; )

Początki nałogu Awatar luc_october

Jeśli chodzi o wyświetlanie to będzie lepiej. Ja po zmianie karty miałem płynniejsze wyświetlanie w PS'ie Capture One i Lightroomie. Jest jakby mniejszy lag przy przy pędzlowaniu i powiększaniu. Oczywiście akceleracja musi być włączona.
    Przy imporcie i eksporcie już nie będzie różnicy.

Pełne uzależnienie

Napisz jaki masz procesor i ile RAM-u a dopiero wtedy można określić ew. jaka karta graficzna do tego pasuje.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Zamówiłem Intel Core i5 3570K, Asus P8Z77-V LX2, Corsair 2x4GB 1600 MHz, do tego już mam: dysk SSD 128 SAMSUNG, 1 Terowy Western Digital i kartę grafiki o której napisałem wyżej (pracuję obecnie na 2-rdzeniowym AMD ATHLON 64 X2 i 4GB RAM).
    Ostatnio edytowane przez jeju ; 02-02-2013 o 22:06

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Skoro taki sprzet juz do Ciebie idzie, to radze poczekac na niego, zamontowac i wtedy dopiero zobaczysz jak bardzo wszystko Ci przyspieszy Wtedy zadecydujesz czy warto brac nowa karte. Ja bym tak zrobil.
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Do obróbki w LR i Capture One nie widzę sensu kupowania nowej grafiki ale do CSa jak najbardziej, dlaczego? Nowe karty Nvidii z serii CUDA mocno przyśpieszają renderowanie obrazu, jest specjalny plugin i kodek do CSa. Obrazki szybciej sie ładują a nanoszone efekty generują się szybciej
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Nowe karty AMD i Nvidia są opracowywane pod kątem wymagających grafik i gier. Obróbka fotografii nie jest tak wymagająca jak renderowanie grafik 3D.

Do dzisiaj używam NVIDIA GEFORCE 9600 GT w jednej maszynie, a w drugiej energooszczędny i bezgłośny (pasywne chłodzenie) Radeon HD 7750 1 GB DDR5 - nie wymaga żadnego dodatkowego zasilania, a osiąga 11706 pkt w 3DMark Vantage. Dla porównania 9600 - 5400 pkt.

Do gier i obróbki filmów i 3D - to już wyższe półki i ceny - najniżej HD 7700 i Nvidia 650 z Keplerem, ale DDR5 (!).

AMD ATHLON 64 X2 i 4GB RAM - to już prawie "zabytkowy" procesor - Intel 3570 jest świetnym wyborem.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Do obróbki w LR i Capture One nie widzę sensu kupowania nowej grafiki ale do CSa jak najbardziej, dlaczego? Nowe karty Nvidii z serii CUDA mocno przyśpieszają renderowanie obrazu, jest specjalny plugin i kodek do CSa. Obrazki szybciej sie ładują a nanoszone efekty generują się szybciej
    Piszesz o CS 6 z nowym silnikiem graficznym, czy ogólnie dotyczy się to również CS5?

Camera RAW mam w piątce gorszy niż to co daje mi LR 4.3 (przykładowo nie obsługuje nowych aparatów), więc nie otwieram ACR tylko wywołuję zdjęcia w LR . Tak przy okazji to straszny kłopot, że nie mogę kontynuować edycji w CS nie wywołując plików RAW, podczas próby edycji mam komunikat, że wersje Camera Raw różnią się i występuje brak zgodności.
    Ostatnio edytowane przez jeju ; 03-02-2013 o 09:23

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez jeju Zobacz posta
    Piszesz o CS 6 z nowym silnikiem graficznym, czy ogólnie dotyczy się to również CS5?

Camera RAW mam w piątce gorszy niż to co daje mi LR 4.3 (przykładowo nie obsługuje nowych aparatów), więc nie otwieram ACR tylko wywołuję zdjęcia w LR . Tak przy okazji to straszny kłopot, że nie mogę kontynuować edycji w CS nie wywołując plików RAW, podczas próby edycji mam komunikat, że wersje Camera Raw różnią się i występuje brak zgodności.
    Sprawdzałem na CS6 i faktycznie działa. Camera RAW da się łatwo zaktualizować tak aby czytało nowe RAWy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów