Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 18-55 problem z filtrem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 18-55 problem z filtrem

Witam wszystkich.
    Mam problem w swoim kitowym obiektywie Canona. Otóż kupiłem ostatnio do niego filtr polaryzacyjny i mam problem z przykręceniem go. Problem wygląda w następujący sposób: do pewnego momentu filtr wkręca się normalnie jednak siedzi bardzo luźno. Przekręcając go dalej w prawo chcą przykręcić mocniej filtr jakby się przekręcał i całkowicie wypada. Mam redukcję filtrową i na nią wszystko wkręca się tak jak powinno. Czy jest może jakieś rozwiązanie tego problemu?
    Czekam na jakieś porady od Was

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon 18-55 problem z filtrem

pokaz jaki filtr kupiłeś ?

Początki nałogu

Witam,

Rozumiem, że gwint filtru nie pasuje do gwintu obiektywu, ale pasuje do pierścienia redukcji filtrowej... Jaki to typ filtru (no-name czy renomowany), jaka średnica, czy pasuje do innych obiektywów, czy gwint w obiektywie lub filtrze nie jest mechanicznie uszkodzony ?

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Jak wszystko wygląda OK, a tylko średnica mocowania filtra jest trochę mniejsza niż w obiektywie (i za luźno się nakręca), to możesz coś włożyć w gwint (np. nitki czy "kłaki"), aby ciaśniej się nakręcał. Sprawdź jednak, aby nie uszkodzić gwintu w obiektywie, bo będzie problem...
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 23-01-2013 o 23:20

Dopiero zaczyna

Filtr firmy B+W średnica 58mm na redukcję filtrową z 52mm na 58mm wkręca się bez problemu. Wkręcałem od znajomego filtr UV na kita i też był podobny problem jednak przy mocnym dociśnięciu zakręcił się bez problemu, tylko ten polarek nie chce się właśnie dokręcić tak jak powinien pomimo wciskania, kręcenia itp. Wygląda to tak jakby średnica filtra była delikatnie za mała albo po prostu obiektyw się rozklekotał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Gwint w obiektywie KITowym jest plastikowy i bardzo łatwo go uszkodzić. Albo Ty albo ktoś wcześniej musiał krzywo wkręcić jakiś filtr. Obejrzyj dokładnie gwint w obiektywie (jeśli trzeba spróbuj naprawić uszkodzony "rowek"), spróbuj wkręcić inny filtr może łatwiej "złapie" i poprawi gwint. Przy próbie wkręcania patrz czy filtr leży równolegle do obiektywu.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu

Witam,

Sprawdziłem swojego kita z kilkoma filtrami UW i polarem (Marumi, Hama - nie mam B+W na tą średnicę) i wszystko jest dobrze - zakręca się prawidłowo. Sprawdź jeszcze, czy czasem nie ma pęknięcia na gwincie obiektywu (to jest plastik) - jak pękło, to filtr będzie się zakręcał luźno...

Pozdrawiam, Alex

Dopiero zaczyna

Obiektyw jest u mnie od nowości, pęknięty nigdzie nie jest i nigdy na niego nie był wkręcany filtr, ten B+W jest pierwszym
    Tak jak pisałem, filtr UV wkręcił się na obiektyw, a ten polarek obraca się w taki sposób jakby miał ukręcony gwint. Popróbuję, pokombinuję, ale wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez gibki8 ; 24-01-2013 o 00:05

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez gibki8 Zobacz posta
    Obiektyw jest u mnie od nowości, pęknięty nigdzie nie jest i nigdy na niego nie był wkręcany filtr, ten B+W jest pierwszym
    Tak jak pisałem, filtr UV wkręcił się na obiektyw, a ten polarek obraca się w taki sposób jakby miał ukręcony gwint. Popróbuję, pokombinuję, ale wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    To filtr polaryzacyjny i ma się obracać. Wkręcasz go trzymając za część z gwintem, a potem możesz obracać aby ustawić odpowiednio
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Hah spoko tak podstawową wiedzę mam, ale problem w tym że on się w ogóle nie wkręca na gwincie. Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi i w czym lezy problem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez gibki8 Zobacz posta
    ... Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi i w czym lezy problem
    Niestety nie rozumiem. W pierwszym poście piszesz, że trochę się wkręca, w ostatnim, że się w ogóle nie wkręca. Skoro gwint w obiektywie nie jest uszkodzony a filtr nie ma zbyt małe średnicy tzn. nie da się go po prostu wcisnąć bez wkręcania to jeśli zacznie się PROSTO wkręcać to nie widzę możliwości, aby po nawet częściowym wkręceniu wypadł.
    Gwint jest jednozwojowy (tak się to chyba nazywa) więc znajdź początek gwintu na filtrze i w obiektywie, obróć w lewo o jakiś 1cm dociśnij filtr do obiektywu, tak aby był równolegle tzn. przylegał całą płaszczyzną i zacznij powoli wkręcać. Obserwuj, czy zaczyna się zagłębiać i czy nie przechyla się w którąś stronę. Jak krzywo złapie to uszkodzisz początek gwintu i będzie problem z wkręceniem. Gwint w obiektywie może być troszkę ciaśniejszy niż w filtrze UV, ale jest plastikowy i powinien się wkręcić pod dociskiem.
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów